«Όλο το Κράτος στα ΚΕΠ» – Μητσοτάκης και Μπουτάρης παρουσίασαν τα Κέντρα του μέλλοντος στη ΔΕΘ

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) που στεγάζεται στην 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) επισκέφθηκαν σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Το ΚΕΠ της ΔΕΘ σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία εισέρχονται τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, με δύο κύρια χαρακτηριστικά:

– «Όλο το κράτος στα ΚΕΠ». Τα ΚΕΠ εμπλουτίζονται διαρκώς με νέες υπηρεσίες, ώστε να γίνουν μελλοντικά το μοναδικό σημείο εξυπηρέτησης των πολιτών στην επαφή τους με το Δημόσιο.

– ΚΕΠ online. Η ηλεκτρονική διασύνδεση με βάσεις δεδομένων της δημόσιας διοίκησης επιτρέπει την έκδοση πιστοποιητικών και άλλων εγγράφων εύκολα και γρήγορα. Τους τελευταίους πέντε μήνες περισσότερες από 1.000.000 υποθέσεις πολιτών διεκπεραιώθηκαν από τα ΚΕΠ μέσα σε 2 λεπτά.

Η ζήτηση των νέων βεβαιώσεων και των πιστοποιητικών που εκδίδονται ηλεκτρονικά μέσω ΚΕΠ ανέρχεται σε άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, ενώ το σύνολο σχεδόν από τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες αποτελούν δικαιολογητικά που απαιτούνται σε 473 διαδικασίες του δημoσίου τομέα. Για τις διαδικασίες αυτές, το ΚΕΠ αναζητά ηλεκτρονικά τα σχετικά δικαιολογητικά, οπότε δεν απαιτείται η προσκόμισή τους από τον πολίτη.

Εντός του Οκτωβρίου, θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος πολίτης να υποβάλει στα ΚΕΠ ηλεκτρονική αίτηση για την χορήγηση σύνταξης ΙΚΑ και να πληροφορείται για την πορεία εξέλιξης της αίτησης του, ενώ σύντομα τα ΚΕΠ θα χορηγούν το σύνολο των βεβαιώσεων του ΟΑΕΔ. Τους επόμενους μήνες θα προστεθούν πολλές ακόμη υπηρεσίες, κάνοντας την εξυπηρέτηση των πολιτών ακόμη πιο αποτελεσματική, γρήγορη και φιλική.

Ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει και για τους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού, καθώς εντός των προσεχών εβδομάδων θα μπορούν στα προξενεία να εξυπηρετούνται όπως θα εξυπηρετούντο σε ένα από τα 1.060 ΚΕΠ που υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια.

Μετά το πέρας της επίσκεψης, οι κ. Μητσοτάκης και Μπουτάρης έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Κ. Μητσοτάκης: «Με μεγάλη χαρά παρουσιάζουμε στη ΔΕΘ το ΚΕΠ του μέλλοντος. Είναι μια καινούργια εικαστική προσέγγιση για το πώς θέλουμε να είναι τα ΚΕΠ σε επίπεδο εμφάνισης, αλλά ταυτόχρονα μας δίνεται και η ευκαιρία να μιλήσουμε για τις νέες υπηρεσίες που παρέχουν τα ΚΕΠ στη νέα ψηφιακή εποχή. Τους τελευταίους πέντε μήνες εκδόθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο πιστοποιητικά online, με μια απλή διασύνδεση βάσεων – χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Μόνο με την πρόθυμη συμμετοχή υπαλλήλων του Υπουργείου μας έχουμε καταφέρει κι έχουμε πετύχει ένα βαθμό διασύνδεσης των ΚΕΠ με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δημοσίου, που επιτρέπει στους πολίτες να παίρνουν βασικά πιστοποιητικά με μία επίσκεψη. Θέλω να ευχαριστήσω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον κ. Μπουτάρη, για την εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε για να στήσουμε το ΚΕΠ εδώ στη Διεθνή Έκθεση. Θέλω να ευχαριστήσω και όλους τους εργαζόμενους των ΚΕΠ που εξυπηρετούν δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας κάθε μέρα, πάντα με χαμόγελο. Τα ΚΕΠ είναι ένας καταξιωμένος θεσμός στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη. Είναι στην πρώτη γραμμή της εξυπηρέτησης του πολίτη, στην πρώτη γραμμή της μείωσης της γραφειοκρατίας.»

Γ. Μπουτάρης: «Τα ΚΕΠ ήταν αρκετά πίσω στην αντίληψη που θέλει να περάσει το Υπουργείο, ότι δηλαδή μέσω των ΚΕΠ μπορεί να απλοποιηθεί η ζωή μας. Προχωρούμε όμως πολύ καλά, κάναμε και οικονομία σε ενοίκια, ενώ την άλλη εβδομάδα εγκαινιάζουμε ένα ΚΕΠ στην Άνω Πόλη. Στόχος είναι να έχουμε ένα ΚΕΠ σε κάθε δημοτική κοινότητα και να είναι γεωγραφικά κατανεμημένα, ώστε αυτοί που δεν μπορούν να μπουν στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση, να είναι κοντά σε ένα ΚΕΠ. Με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία.»

Το δημοσίευμα:
http://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/olo-to-kratos-sta-kep-mitsotakis-kai-boutaris-parousiasan-ta-kentra-tou-mellontos-sti-deth

«Όλο το Κράτος στα ΚΕΠ» – Μητσοτάκης και Μπουτάρης παρουσίασαν τα Κέντρα του μέλλοντος στη ΔΕΘ