Σταύρος Μπένος: “Η πολιτιστική διαδρομή της Θεσσαλίας θα είναι το βαρύ της πυροβολικό για το μέλλον”

Σήμερα, ο κ. Μπένος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για τα βήματα που έχουν γίνει στο Αρχαίο Θέατρο, αλλά και για την ευκαιρία που υπάρχει, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, να σχεδιαστεί ξανά το μέλλον της Θεσσαλίας, αναδεικνύοντας το περιβάλλον σε συνδυασμό με τα μνημεία και τον πολιτισμό και τη σύνδεσή τους με την αγροδιατροφή και τον τουρισμό.

Ο κ. Μπένος αναφερόμενος στην ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών σχολίασε πως αποτελεί έναν ύμνο στη συνέργεια, με την εμπλοκή του πρώην Δήμου Ν. Αγχιάλου, του προέδρου τότε του ΔΣ κ. Ευθύμιου Τσάμη, που κινητοποίησε την τοπική κοινωνία, μετέπειτα του Δήμου Βόλου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων αλλά και με την συμβολή του απερχόμενου Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού και σε όλη αυτή τη συνέργεια συμμετείχε και ο αξιόλογος και ενεργός Σύλλογος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα, με τη μελέτη που ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και τη χρηματοδότηση που ενέκρινε ο κ. Αγοραστός ύψους 2 εκ. ευρώ και τώρα οι διαδικασίες βρίσκονται στη μετάβαση από το παλιό στο νέο ΕΣΠΑ. Στην ημερίδα δε θα υπάρχουν ομιλίες των στελεχών που εργάζονται στο θέατρο, ενώ ο κ. Μπένος επεσήμανε πως οργανώνεται το πρόγραμμα αναστήλωσης, αποκατάστασης του αρχαίου Θεάτρου και το οποίο θα ολοκληρωθεί σε μια διετία.

Να αναδείξουμε την πολιτιστική διαδρομή της Θεσσαλίας

Ο κ. Μπένος, με αφορμή το μέλλον των πολιτιστικών μνημείων και την ουσιαστική ένταξή του στο τουριστικό προϊόν, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα οι επισκέπτες είναι απαιτητικοί, δεν τους αρκεί  ο ήλιος και η θάλασσα, θέλουν να έχουν μία συνολική εμπειρία για την περιοχή που επισκέπτονται. Θέλουν να ζήσουν τη ζωή της περιοχής και τη γαστρονομία αλλά και τα μνημεία της. Έχουμε τη σπουδαία πολιτιστική διαδρομή της Θεσσαλίας που είναι περιβαλλοντική και πολιτιστική ταυτόχρονα και το ταξίδι μου έχει αυτή την αποστολή,  να την προετοιμάσουμε για το νέο ΕΣΠΑ 21-27.

Αυτό θα είναι το βαρύ πυροβολικό της Θεσσαλίας για το μέλλον της. Γιατί είναι πολύ άδικο για τη Θεσσαλία να έχει το 2% μόνο του τουριστικού προϊόντος της χώρας, με τόσο πλήθος μνημείων και μνημεία της φύσης αλλά και του πολιτισμού».

Ο πρόεδρος του Διαζώματος υπογράμμισε πως η Θεσσαλία είναι ένας προνομιακός χώρος για τα προϊστορικά μνημεία, από την περιοχή έχουν περάσει σημαντικές προσωπικότητες όπως οι καθηγητές Θεοχάρης και  Χουμουζιάδης και πως η ναι μεν το επίκεντρο είναι η προϊστορική περίοδος αλλά υπάρχουν τα αρχαία Θέατρα, που μπορούν και πρέπει να αναδειχθούν.

Μάλιστα αναφερόμενος στο Αρχαίο Θέατρο της Δημητριάδος ο κ. Μπένος ανέφερε ότι υπάρχουν σκέψεις στην καινούργια προγραμματική περίοδο να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις να γίνει πιο λειτουργική η Δημητριάδα και να μπει κι εκείνη στη φαρέτρα αυτού του  συνολικού τουριστικού- περιβαλλοντικού- πολιτιστικού προϊόντος ενώ επιδίωξη για λειτουργία υπάρχει και για το Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών.

«Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για τη Θεσσαλία και δεν είναι υπερβολή. Είναι η επανεκκίνηση και στο επίπεδο το σημειακό των μνημείων αλλά και συνολικά του προϊόντος  του πολιτιστικού, πως θα συνδέσουμε τα σπουδαία μνημεία φύσης και πολιτισμού με την αγροδιατροφή και το τουριστικό προϊόν», σημείωσε.

Έργα για θεραπεία σε βάθος όπως γίνεται στη Β. Εύβοια

Εκτός των άλλων, ο κ. Μπένος ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, παραλλήλισε την Β. Εύβοια και το σχεδιασμό για την «θεραπεία» της με αυτό που χρειάζεται τώρα η Θεσσαλία, μετά τις πλημμύρες.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι εφάρμοσε ένα ολιστικό μοντέλο, καθώς εκτός από τα έργα αποκατάστασης, εκτός από τις αποζημιώσεις, την αποκατάσταση του νερού, πρέπει να υπάρχει και η επόμενη ημέρα, καθώς οι καταστροφές δημιουργούν ανατροπές στη ζωή των ανθρώπων στην οικονομία της περιοχής.

«Το χαρακτηριστικό της Β. Εύβοιας είναι ότι η πιο δυναμική της φάση είναι αυτή που εξελίσσεται μετά γι’ αυτό και το πρόγραμμα «Εύβοια Μετά». Είναι φάση δεκαετιών . Το πρόγραμμα της Β. Εύβοιας, το οποίο έχει ολοκληρωθεί στον σχεδιασμό του  εδώ και έναν χρόνο και σταδιακά υλοποιείται,  περιλαμβάνει 71 έργα προϋπολογισμού 400 εκ. ευρώ, τα οποία εξελίσσονται», είπε ο κ. Μπένος και σχολίασε πως το πρωτοποριακό στοιχείο αυτού είναι πως στην ιστοσελίδα του «Εύβοια Μετά» υπάρχει καθημερινή λογοδοσία και για τα 71 έργα,  για το πως εξελίσσονται.

Τόνισε δε πως τα έργα αυτά θεραπεύουν σε βάθος την περιοχή και δίνουν νέο νόημα και νέα προοπτική, ενώ τα πρώτα στοιχεία ανάκαμψης της περιοχής είναι ήδη εμφανή, με την αύξηση της απασχόλησης αλλά και την αύξηση του τουρισμού.

«Η φετινή τουριστική χρονιά ήταν καλύτερη κι από την εμβληματική του έτους 2019, που ήταν έτος σύμβολο για τον τουρισμό. Απέδωσαν τα άμεσα μέτρα, αλλά πιο πολύ θα αποδώσουν τα μακροπρόθεσμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος λέγοντας πως αυτό έχει ανάγκη και η  Θεσσαλία, να τη δει κανείς με άλλη ματιά.

Ο ίδιος μίλησε σε και για την θεωρία των τεσσάρων Άλφα, με το πρώτο να είναι η ανάσχεση κι αυτό αφορά κυρίως στη Λάρισα και τον Πηνειό. «Το πιο σοβαρό απ’ όλα είναι ότι επιτέλους πρέπει στον θεσσαλικό κάμπο να απαλλαγούμε από αυτή την ιδεοληψία, που τόσο έχει στοιχίσει στην χώρα, με το βαμβάκι και να πάμε σε αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Ο κάμπος μπορεί να γίνει το σύμβολο της αναγέννησης του πρωτογενή τομέα της πατρίδας μας.  Οι αλλαγές είναι πολύ δύσκολες. Οι φυσικές καταστροφές μας ευνοούν να πάμε στη νέα εποχή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος καταλήγοντας ότι «οι καταστροφές είναι ευκαιρία για τις πόλεις, για τις περιοχές να συνομιλήσουμε με το μέλλον τους».

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

πηγή: Μαγνησία News – Radio ENA

Σταύρος Μπένος: “Η πολιτιστική διαδρομή της Θεσσαλίας θα είναι το βαρύ της πυροβολικό για το μέλλον”