Εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ”
6 Οκτωβρίου 2003
Το γραφείο του Σταύρου Μπένου είναι στην οδό Μπουμπουλίνας , δίπλα στο Υπουργείο Πολιτισμού, και καθώς πήγαινα να τον συναντήσω, σκεφτόμουν ότι ίσως να έχει και αυτό τη σημασία του… Πρόσωπο – σύμβολο, θα έλεγε κανείς, στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – έκανε την Καλαμάτα πρότυπο πολιτιστικής ανάπτυξης επαρχιακής πόλης, ενώ βραβεύτηκε από την Ε.Ε. και την Ένωση Ευρωπαίων Πολεοδόμων για το έργο του μετά τον καταστροφικό σεισμό του ‘ 86 … Στην αρένα της κεντρικής πολιτικής σκηνής από το ’90, υπουργός και υφυπουργός σε διάφορα υπουργεία, με επιτυχίες – πατέρας των ΚΕΠ που τα ευγνωμονούμε όλοι… Ήταν η έκπληξη και το «άδικο θύμα» του «ανασχηματισμού-παρωδία» του περασμένου Ιουλίου, που τον οδήγησε, όπως δήλωσε τότε, στην απόφαση να αποχαιρετήσει την πολιτική … Ανοίγοντας η πόρτα, με υποδέχονται σε μεγεθυσμένες φωτογραφίες ο Παπανδρέου στην ακμή του, η Μελίνα, ο Γεννηματάς, ο Σημίτης… Ο χώρος είναι ευχάριστος, οι συνεργάτες του μπαινοβγαίνουν εν δράσει, ο ίδιος μόλις έχει επιστρέψει από τη Μάνη – εκεί είναι πλέον το καταφύγιο του, «ένας αγαπημένος χώρος και ένα σπίτι χτισμένο από τα υλικά της γης». Τελειώνοντας μια περίοδος αυτοσυγκέντρωσης και σιωπής, είναι αποφασισμένος να μιλήσει.
“ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Τρεις μήνες μετά την αποπομπή σας, έχετε δώσει απάντηση, πως είναι δυνατόν να αντικαθιστά ο πρωθυπουργός έναν υπουργό του που, μόλις λίγες μέρες πριν, εκθείαζε ο ίδιος το έργο του;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Όχι δεν έχω δώσει απάντηση και δεν έκανα καμία ιδιαίτερη προσπάθεια να δώσω απάντηση. Ανέκαθεν ήξερα ότι ένα από τα σκληρότερα, αλλά και τα ωραιότερα πράγματα στην πολιτική, αυτό που τη συνδέει ίσως με τις τέχνες, είναι ο παραλογισμός της».
¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Ήταν παραλογισμός η συγκεκριμένη πράξη;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Όταν αισθάνεσαι ότι έχεις στα χέρια σου ένα πράγμα ονειρικό – εννοώ τα ΚΕΠ, ό,τι το ωραιότερο έκανα 25 χρόνια στην πολιτική – ότι προσφέρεις με αυτό στην κυβέρνηση σου ένα εξαιρετικό δείγμα γραφής στο υπογάστριο των καθημερινών προβλημάτων, τον πολιτισμό στην καθημερινότητα, και τίθεσαι εκτός κυβέρνησης, δεν είναι παραλογισμός;»
¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Αιφνιδίασε η αντίδραση σας …
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Δεν μπορούσα να μην αντιδράσω. Ο ένας δρόμος ήταν , αυτήν την αίσθηση της αδικίας και της πίκρας που ένιωσα να την παροχετεύσω σε όλες τις πολιτικές δραστηριότητες μου από κει και πέρα, κάνοντας ανταρτοπόλεμο, αμφισβητώντας τον αρχηγό μου, την πορεία του κόμματος μου. Δεν με αφορά εμένα αυτός ο δρόμος. Δεν θα αλλάξω τώρα γνώμη για ποιος είναι ο Σημίτης, επειδή με αντικατέστησε. Ο άλλος δρόμος ήταν μια προσωπική στάση, κι αυτόν επέλεξα. Και είπα απλά: ¨Σταύρο, δεν σε παίρνει άλλο σε αυτό το πολιτικό παίγνιο, όπως παίζεται σήμερᨻ.
¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Αυτήν τη γνώμη έχετε πλέον για την πολιτική;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Κοιτάξτε, για μένα η πολιτική ήταν πραγματικά ένα δώρο, γιατί χάρη σε αυτήν γνώρισα τον κόσμο των ιδεών, όπου συνάντησα υπέροχους ανθρώπους και με έκανε καλύτερο άνθρωπο. Αλλά, δεν σας κρύβω ότι τα τελευταία χρόνια ήταν παραλλήλως και ένα παιχνίδι με τα όρια μου, γιατί η πολιτική έχει δύο όψεις: της καθημερινότητας, που είναι σκληρή έως απάνθρωπη, δύσοσμη πολλές φορές, και της ψυχής και του ονείρου που σε κρατάει ζωντανό».
¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Λοιπόν;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Όταν είσαι ένας μοναχικός άνθρωπος, παρέα μόνο με τις ιδέες και τα όνειρα σου, χωρίς να ακουμπάς σε κανένα μηχανισμό, κομματικό, οικονομικό, πολιτικών συσχετισμών, είσαι πολύ ευάλωτος, κι αυτό το επιβεβαιώνει το προσωπικό μου παράδειγμα. Όμως, θέλω να σας πω και κάτι άλλο. Για μένα, το κυρίως έλλειμμα της πολιτικής μας ζωής δεν είναι το οικονομικό ή το κοινωνικό έλλειμμα, για το όποίο τόσος λόγος γίνεται. Αλλά το αισθητικό έλλειμμα, πόσο η πολιτική έχει κάποιες προδιαγραφές, πόσο συγκινεί, πόσο ελκύει τους πολίτες, πόσο προωθεί άλλες αξίες».
¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Όπως για παράδειγμα;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Όπως η διαφάνεια, πώς παίζεται το πολιτικό παιχνίδι. Ακούτε τους εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων, αντί να μιλούν επί της ουσίας, μιλούν με σχήματα κι επιθετικούς προσδιορισμούς. Ακόμα και ο Σημίτης ακολούθησε πολλές φορές αυτήν την τακτική. Ενώ ο κόσμος τον αγάπησε, νομίζω όχι για τα προφανή, όπως η ένταξη στην ΟΝΕ για παράδειγμα, άλλα για τα υποδόρια. Γι’ αυτήν ακριβώς την αισθητική, τον πολιτισμό που είχε πιστέψει ότι θα έφερνε στην πολιτική».
“ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Δεν τον έφερε;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Τον έφερε, όχι όμως στο μέτρο που εγώ τουλάχιστον θα επιθυμούσα. Όταν έβλεπα τον Σημίτη να υπερασπίζεται την πολιτική του σκληρού ροκ π.χ., εγώ ασθενούσα. Δεν του ταίριαζε καθόλου και είμαι ίσως το μοναδικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που με τόσο ευθύ τρόπο είχε εκφράσει την αντίθεση του δημόσια. Ευτυχώς που γρήγορα το εγκατέλειψε… Σήμερα, θα μπορούσα να αναφέρω την παροχολογία…».
¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Συμφωνείτε ότι ήταν «κοροϊδία μέχρι αναλγησίας» το ένα ευρώ στον αγρότη και στον χαμηλοσυνταξιούχο την ημέρα;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Όχι, δεν συμφωνώ. Το πρώτο πακέτο κοινωνικών παροχών στις ασθενέστερες τάξεις ήταν πολύ καλά σχεδιασμένο και πολύ πειστικό – και μην υποτιμάμε το ένα ευρώ στο χωριό την ημέρα, έχει πολύ μεγάλη αξία … Αναφέρομαι π.χ. στο νομοσχέδιο για τα δάση. Ή για τα αυθαίρετα, που με πλήγωσε βαθύτατα. Και λέω ¨κρίμα Σταύρο, για το ξύλο που κάποτε έφαγες¨. Γιατί είμαι ο πρώτος που εφάρμοσα ως δήμαρχος τον νόμο Τρίτση και κατέληξα στο νοσοκομείο και κινδύνεψε η ζωή μου, υπερασπιζόμενος μια σοβαρή οικιστική πολιτική, την οποία η παράταξη μου εγκατέλειψε από ένα σημείο και μετά και φτάσαμε στα σημερινά αποτελέσματα … Να προσθέσω εδώ ότι δίπλα στην αισθητική, μεγάλη θέση και ρόλο έχει για μένα το συναίσθημα στην πολιτική».
¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Τι είδους ρόλο;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Εγώ πιστεύω ότι όταν βάλεις το μυαλό σου σε κάτι, αυτό το κάτι φτάνει κάπου. Όταν βάζεις και την ψυχούλα σου, απογειώνεται. Απουσιάζει, δυστυχώς, όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια το συναίσθημα από την πολιτική και τους πολιτικούς. Συνθλίβεται μέσα στο πολιτικό παιχνίδι, εις το όνομα της οικονομίας και της λογικής».
¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Τελικά, ποιος είναι για σας ο κ. Σημίτης;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Ένας πρωθυπουργός που ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μου, φαντάζομαι και τις προσδοκίες μεγάλου μέρους των πολιτών. Θεωρώ, και το εννοώ απολύτως, ότι θα έχει ιστορική καταγραφή. Προχώρησε σε πολύ μεγάλο βαθμό το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα, βοήθησε τη χώρα να συναντηθεί με την εποχή της και να αποκτήσει μεγαλύτερο κύρος διεθνώς. Έγινε μια χώρα πιο ισχυρή και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και με πολύ μεγάλες προοπτικές για το μέλλον η Ελλάδα. Αυτό έκανε ο Σημίτης».
¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Και το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ; Συμμερίζεστε την άποψη ότι δεν έχει πλέον σχεδόν καμία διαφορά από τη Ν. Δημοκρατία;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Απλώς έχει μετακινηθεί το πεδίο των διαφοροποιήσεων μεταξύ τους σε άλλα ζητήματα. Πριν από 20 χρόνια π.χ. ήταν φυσικό οι διαφορές να επικεντρώνονται στις πολιτικές ελευθερίες και τη δημοκρατία. Σήμερα, είναι άλλα τα θέματα. Όπως η πολυ-πολιτισμικότητα, το μεταναστευτικό. Και εκεί υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές».
¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Την απογοήτευση από τα φαινόμενα αλαζονείας και την κόπωση του κόσμου από τη μακρόχρονη παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία μπορούν, νομίζετε, να τα αμβλύνουν η παροχολογία και ο λαϊκισμός;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Όχι. Δεν είναι ο λαϊκισμός και η παροχολογία ο ούριος άνεμος στην προεκλογική μάχη, τη δύσκολη, που θα δώσει το ΠΑΣΟΚ».
¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Φαίνεται να έχει στηρίξει στον κύριο Κουλούρη τον υπέρ πάντων αγώνα!
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Ο Χατζηδάκις μου είχε πει κάποτε ότι η πολιτική και ο πολιτισμός έχουν δύο μεγάλους εχθρούς: το λαϊκισμό και τον ελιτισμό. Το θέμα είναι πώς περνάς ανάμεσα απ ‘ αυτές τις Συμπληγάδες και κάνεις πράγματα που ταυτοχρόνως είναι ποιοτικά και μαζικά. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και του πολιτισμού και της πολιτικής».
¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Το τρέχον στοίχημα της κάλπης ποιος θα το κερδίσει;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Θα είναι ντέρμπι κατά τη γνώμη μου».
¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Κι αν το κερδίσει η Ν. Δημοκρατία; Συμμερίζεστε τις απόψεις αυτών που καταστροφολογούν;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Ανοήτως καταστροφολογούν. Είμαστε σε ένα ανοικτό πολιτικό παιχνίδι και η εναλλαγή των κομμάτων στη εξουσία, πολλές φορές είναι πράγμα ζωογόνο. Παράδειγμα, η αλλαγή του ’90, η οποία συνολικά ωφέλησε τη χώρα και αναζωογόνησε πάρα πολύ και το ΠΑΣΟΚ. Και να πω κάτι αιρετικό, γιατί πολλοί κατακεραυνώνουν την περίοδο Μητσοτάκη,. Δύο πολύ μεγάλοι τομείς στους οποίους προχώρησε η χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι η εξωτερική πολιτική και η οικονομία. Και σε αυτούς είχε συμβολή ο Μητσοτάκης».
¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Είστε ακόμη από τους υποστηρικτές του ονείρου της «μεγάλης Κεντροαριστεράς» που εν όψει εκλογών επανέρχεται, όπως κάθε φορά;
ΟΣ Μ: ΣΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Είχα μια εξαιρετική συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς σε τοπικό επίπεδο, ως δήμαρχος, και είμαι σταθερός υποστηρικτής της ιδέας αυτής σε εθνικό επίπεδο. Και έχω εκφράσει, εδώ και πολλά χρόνια, την άποψη μου για κυβερνητική συνεργασία μεταξύ τους».
¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Είναι εφικτό αυτό στην παρούσα συγκυρία;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Οι διαφορές μας – δεν μιλάω για το ΚΚΕ που έχει ακολουθήσει έναν δρόμο απομονωτισμού, αλλά για τον ΣΥΝ – είναι ρητορικές. Απλώς υπάρχει από τη μεν πλευρά του ΠΑΣΟΚ το σύνδρομο της αλαζονείας κι από την πλευρά του ΣΥΝ το σύνδρομο του μικρομεγαλισμού».
¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Αυτό που βλέπουμε όλοι είναι ότι το ΠΑΣΟΚ μονίμως προσεγγίζει τον ΣΥΝ ιδιοτελώς – όταν τον έχει ανάγκη …
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Εγώ πάνω σ’ αυτό είμαι πιο πολύ με την πλευρά του ΣΥΝ. Ανέκαθεν υποστήριζα ότι η καλύτερη στιγμή για να εκδηλωθεί μία τέτοια πρωτοβουλία από πλευράς ΠΑΣΟΚ είναι η επομένη μιας εκλογικής νίκης, όταν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, μέσα από μια προγραμματική συμφωνία που θα έχει γίνει. Αυτή η μεγάλη ευκαιρία χάνεται, εκτός των άλλων, και με τον εκλογικό νόμο».
“ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Με ποιον τρόπο;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Τα δύο ωραιότερα σημεία του, οι δύο ζωογόνες καινοτομίες του, δηλαδή η διπλή κάλπη και η λίστα στην περιφέρεια, που φυσικά θα πρέπει να στηρίζονται στη μονοεδρική περιφέρεια, έμειναν έξω από τη συζήτηση, τείνουν να αποσυρθούν. Κρίμα, γιατί θα μας οδηγούσαν από ένα σύστημα δικομματικό σε ένα σύστημα διπαραταξιακό, αυτό που επιβάλλει κατά τη γνώμη μου η ιστορική συγκυρία. Πρυτάνευσαν δυστυχώς άλλα πράγματα, από το συμφέρον του κάθε βουλευτή για το πώς θα επανεκλεγεί ως την έλλειψη κουλτούρας για ουσιαστικές συνεργασίες από πλευράς ΠΑΣΟΚ ή την εμμονή της πλευράς ΣΥΝ στην απλή αναλογική».
¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Η αντικατάσταση σας από τον κύριο Μπίστη της ΑΕΚΑ τι συναισθήματα σας δημιούργησε;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Κανένα αρνητικό συναίσθημα. Πρώτον, γιατί έχω φιλικό δεσμό με τον κύριο Μπίστη. Και δεύτερον, γιατί ήμουν από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στήριξαν και τον Μπίστη και το εγχείρημα της ΑΕΚΑ, ως υπομόχλιο, ως καταλύτη, γι’ αυτήν τη μεγάλη Κεντροαριστερά. Πολλοί προσάπτουν διάφορες σκοπιμότητες και στον Μπίστη και στα στελέχη της. Μακριά από μένα όλα αυτά».
¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Παραδίνοντας το υπουργείο σας το καλοκαίρι, δηλώνατε ότι «από μάχιμος πολιτικός θα γίνω μάχιμος πολίτης». Εμμένετε στην απόφαση αυτή;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Ναι, μπορώ να δηλώσω απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να επανέλθω στη μάχιμη πολιτική σε οποιαδήποτε αξίωμα. Ούτε στις επόμενες εκλογές ούτε σε οποιεσδήποτε, είτε για το ελληνικό Κοινοβούλιο είτε για οπουδήποτε, για οτιδήποτε. Είναι τελεσίδικο. Ψυχολογικά, είμαι στην απέναντι όχθη».
¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Ποια είναι η απέναντι όχθη;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Η επιθυμία, όλο αυτό το κεφάλαιο, το πολιτικό , το ηθικό, που έχω συσσωρεύσει μέσα μου, να το χρησιμοποιήσω για το δημόσιο συμφέρον. Είχα πάρα πολλές προτάσεις από τον ιδιωτικό τομέα να ασχοληθώ ως σύμβουλος διαφόρων εταιρειών. Μου είναι εντελώς αδιανόητο. Θέλω στους πολίτες της χώρας – γιατί αυτοί με ανέδειξαν από ένα παιδί της επαρχίας που ήμουν – να επιστρέψω την τιμή που μου έχει γίνει με τον πιο όμορφο τρόπο».
¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Πώς;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που τα έχω εντοπίσει και τα έχω αγαπήσει στην έως τώρα πολιτική διαδρομή μου, με τα οποία θα ασχοληθώ πάρα πολύ συστηματικά. Ένα από αυτά είναι τα αρχαία θέατρα της χώρας- έχουμε 110, από τα οποία μόνο τα 10 λειτουργούν στοιχειωδώς καλά. Φαντάζεστε να έχουμε σε λίγα χρόνια όλα αυτά τα θέατρα σε πλήρη λειτουργία; Ένα άλλο θέμα είναι το ελληνικό ελαιόλαδο, η γνησιότητα του, όπου δεν έχει γίνει σχεδόν καμία πρόοδος. Οραματίζομαι να ακολουθήσει, πολύ γρήγορα, το λάδι την πορεία του ελληνικού κρασιού σε υγιείς επιχειρηματικές και παραγωγικές δυνάμεις».
“ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Και πώς θα τα υλοποιήσετε όλα αυτά;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Με αυτά θα ξεκινήσω, αλλά στο μυαλό μου στριφογυρίζουν κι άλλα. Όπως η καθιέρωση πολιτιστικού τέλους στους δήμους της χώρας και η καθιέρωση της υποχρεωτικής χορηγίας από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις σε έργα πολιτισμού. Επίσης, η νησιωτικότητα του Αιγαίου, που έχει περάσει ήδη στο Σύνταγμα, αλλά θέλει πάρα πολύ δουλειά για να γίνει πράξη … Όλα θα προσπαθήσω να υλοποιηθούν μέσω μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που δημιούργησα, τον ¨Διάλογο¨, η οποία θα λειτουργεί με εκατοντάδες εθελοντές και ανθρώπους που θέλουν μόνο να προσφέρουν».
¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Πολύ αισιόδοξος δεν είστε;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Εγώ πιστεύω ότι η δύναμη των ιδεών είναι μεγαλύτερη από τη δύναμη των συστημάτων εξουσίας. Και είναι μεγάλη πρόκληση για μένα, πράγματα όπως αυτά που σας περιγράφω, που δεν κατάφερα να υλοποιήσω όταν είχα την εξουσία ακόμα και του υπουργού, να τα κάνω τώρα».
¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Τι σας έφερε στα «κοινά», κύριε Μπένο;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Προέρχομαι από μια μεσοαστική οικογένεια της Καλαμάτας, ο πατέρας μου ήταν διοικητής στο νοσοκομείο της, κι όταν μικρός υπέστην μια μορφή βιασμού. Ενώ είχα ένα μεράκι με τη λογοτεχνία, τη γλώσσα, την ποίηση και ήθελα να γίνω φιλόλογος, η υστερία της εποχής για το Πολυτεχνείο και το οικογενειακό μου περιβάλλον με ώθησαν προς τα εκεί. Έγινα τοπογράφος-μηχανικός και δραστηριοποιήθηκα επαγγελματικά στην Καλαμάτα. Όμως, ήμουν ένας δυστυχής άνθρωπος, όσο ήμουν έξω από τα πράγματα που αγαπούσα. Τα όνειρα μου πήραν εκδίκηση, όταν αναμίχθηκα με την πολιτική. Γιατί όσα όνειρα είχα ως παιδί, είχα τη χαρά να τα βλέπω να πραγματοποιούνται την περίοδο που ήμουν δήμαρχος».
¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Αφήσατε όμως την τοπική αυτοδιοίκηση και τα πραγματικά σπουδαία πράγματα που κάνατε εκεί, για την κεντρική πολιτική σκηνή …
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Δεν ήθελα να την αφήσω. Ήθελα να μείνω στην πόλη μου, όπου μάλιστα εκείνη την εποχή σχεδίαζα ένα μεγάλο πρωτοποριακό βιβλιοπωλείο, συνδεδεμένο και με τα παραδοσιακά προϊόντα…Έφυγα έπειτα από πολύ μεγάλη πίεση που δέχτηκα από το Γιώργο Γεννηματά, ότι πρέπει να συνεχίσω στην κεντρική σκηνή, και από την πολύ μεγάλη αγάπη που του είχα. Αλλά και πάλι είχα για ένα διάστημα κάποιες αμφιταλαντεύσεις, αν θα πρέπει να παραμείνω».
¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Και τι σας κράτησε;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Η αναθέρμανση των προσδοκιών μου όσον αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Σημίτη και, βεβαίως, ότι είχα την τύχη να κάνω ονειρικά πράγματα. Και να ο παραλογισμός. Ο άνθρωπος που με κράτησε στην πολιτική και τα όνειρα μου, που και αυτά με κράτησαν εκεί, με έδιωξαν. Αποκόπηκα και από εκείνον και από το ονειρικό πράγμα που έκανα. Εγώ πως θα μπορούσα να υπάρξω τότε χωρίς αυτό;»
¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Εκτός από τον Γεννηματά, που αγαπούσατε και προφανώς θαυμάζατε, ποιους άλλους πολιτικούς δεν ξεχνάτε;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: « Τον Τρίτση και τη Μελίνα. Αν με τον Σημίτη με συνέδεσε το επιβεβλημένο καθήκον ενός πολιτικού για το μέλλον της χώρας, με τους άλλους με συνέδεσε το συναίσθημα και μια απόλυτη αισθηματική συγγένεια. Οι άνθρωποι αυτοί, με πρώτον τον Γεννηματά, ήταν ένα μείγμα ανθρωπιάς και αποτελεσματικότητας, πράγμα σπάνιο στην πολιτική. Επίσης, την περίοδο που ήμουν δήμαρχος, είχα μια εξαιρετική σχέση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τηλεφωνιόμασταν συχνά, μου είχε πει καταπληκτικά πράγματα για την πολιτική. Όπως, π.χ. ότι ισχύει μια καουμπόικη παροιμία στην πολιτική: ¨Μην απειλείς, αλλά όταν απειλείς, να μην υποχωρείς¨».
¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Εσείς, που επιλέξατε να επιλέξατε να αποχωρήσετε από την πολιτική, χωρίς να υποχωρήσετε και χωρίς να … απειλήσετε κανέναν, αισθάνεστε αυτή τη στιγμή κάποια πικρία γυρίζοντας τη σελίδα;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Καμία πίκρα. Είμαι ένας πολύ χορτασμένος άνθρωπος. Φεύγω με χαρά, γιατί δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να φεύγεις σε μία τόσο καλή στιγμή από κάτι που το έζησες τόσο όμορφα, τόσο δυναμικά, τεντώνοντας τα όρια σου. Και να πω και κάτι άλλο. Οι μεγάλοι έρωτες δεν πρέπει άραγε να τελειώνουν στην ώρα τους, για να μην αρχίζει ο κύκλος της φθοράς; Λοιπόν, δεν πρέπει να είμαι ευτυχής που ο μεγάλος μου έρωτας με την πολιτική τελείωσε σε αυτό το, ιδανικό ίσως, όριο;»
¨ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ¨: Παρ ‘όλα αυτά , δεν έχετε κι εσείς κάποια ευθύνη γι ‘ αυτό το τέλος;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Ναι, ότι δεν έβαζα μυαλό. Δεν κοιτούσα ποτέ τον μέσο όρο και πώς θα προσέχω το ζύγι που θα με κρατάει εκ του ασφαλούς στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. Όταν ερχόταν η στιγμή να πω κάτι, θα το έλεγα, κι όταν ερχόταν η στιγμή να κάνω κάτι, θα το έκανα. Γιατί θα μου ήταν αδύνατο να προδώσω αυτό που με κρατούσε ζωντανό στην πολιτική: την ψυχή μου και τα όνειρα μου. Πράγμα που πάντα με καθιστούσε έναν πολύ μοναχικό της περιπατητή».