Μπένος: Να ξεκαθαρίσουν οι πολιτικές για το πρόγραμμα αποκατάστασης του Έβρου

Πηγή: voria.gr

Το πρόγραμμα «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ» πρέπει να γίνει ευρωπαϊκό, διότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος, είπε ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»

Έκκληση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσουν γρήγορα το τοπίο στον Έβρο, όπως το έκαναν στη Θεσσαλία, για να προχωρήσει το πρόγραμμα αποκατάστασης ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές το περσινό καλοκαίρι (ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ), απηύθυνε ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κατά την ομιλία του στο συνέδριο με θέμα «Κλιματική Ανθεκτικότητα και τοπική κοινωνία», που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Μπένος είπε ότι το πρόγραμμα «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ» πρέπει να γίνει ευρωπαϊκό, διότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει εγκριθεί.

Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε δύο όπλα στα χέρια μας που είναι η πρώτη φάση του Masterplan, μετά από δημόσια διαβούλευση, και η εγκεκριμένη Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) και σημείωσε: «Πρέπει να ξέρουμε τους πόρους του προγράμματος. Η Περιφέρεια θα δώσει περίπου 15.000.000 ευρώ, δεν μπορεί να δώσει παραπάνω, δεν έχει να δώσει παραπάνω, ούτε μπορούμε να στερήσουμε πόρους από άλλα προγράμματα».

Επισήμανε την ανάγκη να ενταχθεί στο Πρόγραμμα η ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ορμένιο.

Είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί σε δύο επίπεδα, στις υποδομές και τις πολιτικές και ανέφερε ως παράδειγμα την πολιτική για το δημογραφικό λέγοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στον Έβρο.

Επίσης, θεωρεί αδιανόητο να μη συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση το μεταφορικό και ενεργειακό ισοδύναμο, γιατί όπως είπε, είναι πολύ υψηλό στην περιοχή το κόστος το ενεργειακό και το μεταφορικό.

«Το πρώτο που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τις προθέσεις της, με τις πολιτικές στις υποδομές και τη χρηματοδότηση, διότι δεν μπορούμε να φτάσουμε στη συγκρότηση του Προγράμματος αν δεν γίνει αυτό, είναι δύσκολο να γίνει η πρόσκληση, χωρίς αυτή την κυβερνητική δέσμευση», υπογράμμισε ο κ. Μπένος.

Παράλληλα, κάλεσε όλους τους θεσμούς της περιοχής να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και σε ό,τι αφορά στο «ΔΙΑΖΩΜΑ», δήλωσε: «Εμείς δεν ήρθαμε για να φύγουμε, ήρθαμε για να μείνουμε, εμείς θα είμαστε πάντα εδώ. Πέρα και από το έργο της Επιτροπής, που θα τελειώσει κάποια στιγμή, όταν παραδώσει το Masterplan».

Ο κ. Μπένος πρότεινε στον πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου Λεωνίδα Δημητριάδη – Ευγενίδη να συνεργαστούν για την υλοποίηση της πρότασης του Ιδρύματος να ενισχύσει με υποτροφίες για την κατάρτιση νέων του Έβρου σε εφαρμοσμένα τεχνικά επαγγέλματα που θα αναζητηθούν άμεσα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, και τις δεξιότητες που θα απαιτηθούν.

Επίσης, έκανε δεκτή την προσφορά του καθηγητή του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης, Δημήτρη Μπερτσιμά, από το βήμα του συνεδρίου, να διαθέσει τους αλγόριθμους και το σύστημα που έχει αναπτύξει για την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ώστε να επενδυθεί πλήρως με Τεχνητή Νοημοσύνη το Πρόγραμμα «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ».

Μπένος: Να ξεκαθαρίσουν οι πολιτικές για το πρόγραμμα αποκατάστασης του Έβρου