Tο αναπτυξιακό συνέδριο “Ηλεία 2030 – Η Αρχαία Ολυμπία στο επίκεντρο” στις 20/7 στην Αρχαία Ολυμπία. Βίντεο ομιλίας του Σταύρου Μπένου.

Πηγή: διαΝΕΟσις

Την περασμένη Τετάρτη 20/7 έλαβε χώρα το αναπτυξιακό συνέδριο “Ηλεία 2030 – Η Αρχαία Ολυμπία στο επίκεντρο” στην Αρχαία Ολυμπία. Το συνέδριο έγινε σε συνέχεια της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της διαΝΕΟσις και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιου για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστου Τριαντόπουλου για την εκπόνηση μια ολιστικής αναπτυξιακής μελέτης για την ανασυγκρότηση της περιφερειακής ενότητας Ηλείας με κέντρο την Αρχαία Ολυμπία

Ήταν, ουσιαστικά, η έναρξη των συνομιλιών με την τοπική κοινωνία για το θέμα. Η εκδήλωση, που διήρκεσε μία ημέρα, διαρθρώθηκε γύρω από δύο βασικές ενότητες.

Η πρώτη αφορούσε σε συζητήσεις με τη μορφή πάνελ γύρω από τις θεματικές του τουρισμού, του πολιτισμού και της κλιματικής αλλαγής, του περιβάλλοντος και του πρωτογενούς τομέα, των υποδομών και των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων και της προοπτικής του προγράμματος, με γεωγραφική αναφορά στην περιοχή και στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και συνεργάτες – ερευνητές της διαΝΕΟσις που έχουν εκπονήσει σχετικές μελέτες του οργανισμού.

Η δεύτερη ενότητα είχε τη μορφή συνάντησης εργασίας (workshop), όπου οι συμμετέχοντες στο συνέδριο (εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού και του ακαδημαϊκού κόσμου, εκπρόσωποι συλλογικών και παραγωγικών φορέων κ.ά.) κατέθεσαν τις απόψεις τους γύρω από τις παραπάνω θεματικές.

Σημειώνεται ότι τη μελέτη, η οποία αφιλοκερδώς θα παραδοθεί στην Ελληνική Κυβέρνηση εντός εξαμήνου, θα εκπονηθεί από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλία με συντονιστή τον Καθηγητή Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιώργο Πετράκο. 

Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτισε ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου. Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτισαν ακόμα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γεώργιος Γεωργιόπουλος, ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης και ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Νικολακόπουλος (Σημείωση: Τη συμετοχή του στο συνέδριο είχε επιβεβαιώσει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος  δεν μπόρεσε να παρευρεθεί καθώς χρειάστηκε να μεταβεί εκτάκτως στην Αθήνα λόγω των ειδικών συνθηκών εξαιτίας της πυρκαγιάς στην Αττική, ενώ η η βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Διονυσία- Θεοδώρα Αυγερινοπούλου απέστειλε χαιρετισμό, καθώς οι κοινοβουλυτικές της υποχρεώσεις δεν επέτρεψαν τη συμμετοχή της στη διοργάνωση).

Στην πρώτη θεματική συζήτηση με θέμα “Πολιτισμός και Κλιματική Αλλαγή” συμμετείχαν οι κ.κ.: Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Χρήστος Καρράς, Εκτελεστικός Διευθυντής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ. 

Ακολούθησαν οι θεματικές “Περιβάλλον και Πρωτογενής Τομέας”, στις οποίες συμμετείχαν οι κ.κ.: Γιώργος Γεωργαντάς, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Δασών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Μητσόπουλος, Γενικός Διευθυντής Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), Δημήτρης Σκούρας, Καθηγητής – Αντιπρύτανης Οικονομικών & Προγραμματισμού, Πανεπιστήμιο Πατρών και Δημήτρης Θεοχαρίδης, Συνεργάτης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,  η θεματική συζήτηση με τίτλο “Τουρισμός και Τουριστικοί Λιμένες” στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ.: Ολυμπία Αναστασοπούλου, Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Υπουργείο Τουρισμού, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ και Γιώργος Βαγγέλας, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και ακόμη η θεματική με τίτλο “Υποδομές” με ομιλητές τους κ.κ.: Ευθύμιο Μπακογιάννη, Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας  Ιωάννη Ξιφαρά, Γενικό Γραμματέα Μεταφορών, Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Δημήτρη Οικονόμου, Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Μανώλη Μπαλτά, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Re.De-Plan Consultants.

Ο Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, κ. Σταύρος Μπένος συμμετείχε στο πάνελ της θεματικής συζήτησης με τον τίτλο “Χρηματοδοτικοί Πόροι και Προοπτική του Προγράμματος” στο οποίο συμμετείχαν ακόμη οι κ.κ.: Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Μιχαήλ Σταυριανουδάκης, Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών & Οργάνωσης, Υπουργείο Εσωτερικών.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση της θεματικής συζήτησης  “Χρηματοδοτικοί Πόροι και Προοπτική του Προγράμματος” στο βίντεο παρακάτω:

Tο αναπτυξιακό συνέδριο “Ηλεία 2030 – Η Αρχαία Ολυμπία στο επίκεντρο” στις 20/7 στην Αρχαία Ολυμπία. Βίντεο ομιλίας του Σταύρου Μπένου.