Νέα εποχή για τα ΚΕΠ

Πηγή: Εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”

Με σύνθημα «τη μια στιγμή το θέλεις, την άλλη το έχεις» τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών εισέρχονται σταδιακά στη «νέα εποχή» με διευρυμένες δυνατότητες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας στη «δικαιοδοσία» των ΚΕΠ προστίθενται τέσσερις νέες υπηρεσίες που θα παρέχονται μέσω online σύνδεσης με τους αρμόδιους φορείς. «Στόχος είναι μελλοντικά να υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση για την άμεση κυκλοφορία των πληροφοριών και των στοιχείων σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου», επεσήμανε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή παρουσίαση της «νέας ηλεκτρονικής εποχής», στην οποία εισέρχονται τα ΚΕΠ. Παρόντες ήταν η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Σταύρος Μπένος, που υπήρξε ο «εμπνευστής» των ΚΕΠ και κλήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι πολίτες «με μία επίσκεψη και μία αίτηση», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μητσοτάκης, θα μπορούν να λαμβάνουν από τα ΚΕΠ φορολογική ενημερότητα, ασφαλιστική ενημερότητα ΙΚΑ και βεβαίωση οικοδομοτεχνικού έργου, βεβαιώσεις οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικό γέννησης, πιστοποιητικό ιθαγένειας, όπως και βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης για τον ΟΓΑ. Ακόμη, πιστοποιητικά ΝΑΤ για το ύψος των μηνιαίων αποδοχών κύριας και επικουρικής σύνταξης, βεβαίωση ετήσιων αποδοχών για φορολογική χρήση, συγκεντρωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα εξαμήνου.

Μέχρι πρότινος ο πολίτης για να εξυπηρετηθεί μπορεί να χρειαζόταν από μία έως δέκα μέρες, ενώ πλέον το μόνο που χρειάζεται είναι ελάχιστα λεπτά καθώς το πιστοποιητικό χορηγείται επιτόπου μέσω online σύνδεσης των ΚΕΠ με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στόχος του υπουργείου είναι προσεχώς να διευρυνθεί η δικαιοδοσία των ΚΕΠ και να προστεθούν νέες υπηρεσίες, όπως πιστοποιητικό στρατολογίας, κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, αλλά και το ηλεκτρονικό παράβολο το οποίο ήδη «τρέχει» μέσω του συστήματος ΕΡΜΗΣ. «Στόχος είναι να υπάρχει μία πύλη εισόδου του πολίτη για όλες τις συναλλαγές του με το κράτος, είτε είναι η φυσική πύλη των ΚΕΠ είτε η αντίστοιχη ψηφιακή του ΕΡΜΗ», είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Από την πλευρά του ο πρώην υφυπουργός Σταύρος Μπένος χαρακτήρισε τα ΚΕΠ «υποκαταστήματα του κράτους» με τις δυνατότητες που ανοίγονται «για να περάσουμε από την πρώτη γενιά ηλεκτρονικών προϊόντων στην επόμενη φάση της διεκπεραίωσης πολυσύνθετων εργασιών από τα ΚΕΠ. Είναι μια άλλη όψη της δημοκρατίας, η δημοκρατία της καθημερινότητας».

Νέα εποχή για τα ΚΕΠ