Πηγή: pena.press
Πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και μια πρόταση-έκπληξη για ένα μεγάλο έργο υποδομής ακούσαμε το πρωί της Κυριακής κατά τη δεύτερη μέρα του αναπτυξιακού συνεδρίου του δήμου Νάουσας.
Το έργο αφορούσε πρόταση κατασκευής και λειτουργίας ενός πρότυπου βιωματικού πολυχώρου γνώσης και ψυχαγωγίας στην περιοχή της Σχολής Αριστοτέλους, που κατέθεσε ο τελευταίος ομιλητής, Κωνσταντίνος Στεφανίδης, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Όπως είπε, θα πρόκειται για ένα υψηλής αισθητικής βιωματικό αξιοθέατο, το οποίο θα γίνει τουριστικός πόλος έλξης, εμβληματικός για όλη τη Μακεδονία. Στο έργο, τον δήμο Νάουσας θα συμπράξει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας του Πανεπισττημίου. Όπως είπε ο κ. Στεφανίδης, το έργο είναι στη φάση της μελέτης.
Είχαν προηγηθεί οι εισηγήσεις των τριών πρώην υπουργών ομιλητών του συνεδρίου ως εξής:
Σταύρος Μπένος: Εστίασε στο τρίπτυχο λειτουργικότητα-προσβασιμότητα-αισθητική για την ανάπτυξη των πόλεων και τέθηκε στη διάθεση του δήμου να συνεισφέρει με το ‘Διάζωμα’ στις προσπάθειές του. Σε περιφερειακό επίπεδο πρότεινε τη διαδρομή ‘Αλέξανδρος’ που μπορεί να αλλάξει την αναπτυξιακή ατζέντα στην Κ. Μακεδονία.
Γιάννης Μανιάτης: Μίλησε για τα ενεργειακά λέγοντας ότι ακόμη και σήμερα παγκοσμίως αξιοποιούμε κατά 82% κοιτάσματα που παράγουν διοξείδιο του άνθρακα. Χαρακτήρισε επίσης αυτοκτονική επιλογή των τελευταίων 20 ετών την πρόσδεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο φυσικό αέριο της Ρωσίας και όχι στην ευρωπαϊκή παραγωγή.
Αθανάσιος Τσαυτάρης: Εστίασε στην αξιοποίηση της παράδοσης στον διατροφικό τομέα, χαρακτηρίζοντάς την ως λυδία λίθο της επιστημονικής προόδου. Ανέφερε παραδείγματα όπως την κατανάλωση χαλβά στην περίοδο νηστείας, για το απαραίτητο φολικό οξύ στον οργανισμό, αλλά και τη διακοπή της μεταλαβιάς στα νεογέννητα που έχει εκτοξεύσει τα αυτοάνοσα.
Τέλος, ο οικονομολόγος και σύμβουλος τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης Αντώνης Χατζηδιαμαντής παρουσίασε τα εργαλεία για τον στρατηγικό σχεδιασμό βιώσιμης ανάπτυξης του δήμου.