Επενδυτής του Σαββάτου/Κυριακής 9/10 Νοεμβρίου 2002

Επεκτείνεται η παροχή υπηρεσιών σύμφωνα με τα σχέδια Σκανδαλίδη – Μπένου

Σε πολυκαταστήματα πολλαπλών εξυπηρετήσεων μετατρέπονται τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.  Μετά την επιτυχή πορεία εφαρμογής τους ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης  σε συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό Σταύρο Μπένο εξετάζει την επέκταση των «προϊόντων»,  που παρέχονται και σε άλλα επίπεδα.  Βασικός στόχος είναι η δημιουργία 1.0000 κέντρων, τα οποία στην ολοκλήρωσή τους θα μπορούν να παρέχουν 1.000 υπηρεσίες.  Ωστόσο από τη μέχρι σήμερα εμπειρία εφαρμογής του συστήματος έχει διαπιστωθεί ότι τα ΚΕΠ μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών και σε άλλα προϊόντα που μπορεί να μη προέρχονται από το στενό δημόσιο τομέα.  Ειδικότερα, μελετάται η δυνατότητα συνεργασίας με φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ δεν αποκλείεται η συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα.

Οι τραπεζικές συναλλαγές
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συνεργασίας θα μπορούσε να είναι αυτό που αφορά τις τραπεζικές συναλλαγές. Σε ένα καποδιστριακό δήμο όπου μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανένα υποκατάστημα τράπεζας, οι πολίτες θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από ένα γραφείο , που θα λειτουργούσε μέσα στο ΚΕΠ. Με τον τρόπο αυτό οι δημότες θα απαλλάσσονταν από πολύωρη ταλαιπωρία και μετακινήσεις, προκειμένου να διεκπεραιώσουν κάποιες οικονομικές τους υποθέσεις.  Κυρίως σε αγροτικές και κτηνοτροφικές περιοχές, όπου ο θεσμός των επιδοτήσεων αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο, ο πολίτης θα είχε τη δυνατότητα στον ίδιο χώρο, όπου προσέρχεται για να ενημερωθεί και να λάβει τα σχετικά έγγραφα επιδότησης του προϊόντος του, να εισπράξει το ποσό που του αναλογεί.  Κάτι ανάλογο με τις τραπεζικές συναλλαγές μπορεί να γίνει και για άλλες υπηρεσίες, όπως τα ΕΛΤΑ και ο ΕΛΓΑ, όπου αρμόδιος υπάλληλος θα είναι σε θέση να διεκπεραιώνει τέτοιες υποθέσεις σε γραφείο που θα λειτουργεί στα ΚΕΠ.
Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ξεκινήσει σειρά επαφών με τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να δοθούν επιπλέον «προϊόντα» του Δημοσίου στους πολίτες μέσω ΚΕΠ.  Ενας από τους πρωταρχικούς στόχους που έχουν τεθεί είναι, μέσα στο 2003, οι διαδικασίες συνταξιοδότησης των αγροτών να γίνονται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης των Πολιτών.  Ηδη έχει  ξεκινήσει  ειδική συνεργασία με τον ΟΓΑ, προκειμένου να καταστεί εφικτό το όλο εγχείρημα.  Μάλιστα μελετάται το ενδεχόμενο οι υπάλληλοι να ξεκινούν από μόνοι τους τις διαδικασίες για τη συνταξιοδότηση, χωρίς να χρειάζεται να απευθυνθούν οι ίδιοι οι πολίτες στις υπηρεσίες.
Μετά τον ΟΓΑ σειρά θα έχει το ΙΚΑ , το οποίο μέχρι σήμερα αποτελεί το κόκκινο πανί  για αρκετούς πολίτες, οι οποίοι υπόκεινται σε απίστευτη ταλαιπωρία και χρονοβόρες διαδικασίες μέχρι να καταφέρουν να πάρουν τη σύνταξή τους.

 

Αύξηση
Η απόδοση των Κέντρων Εξυπηρέτησης των πολιτών αναμένεται να αυξηθεί θεαματικά μετά την ολοκλήρωση των συστημάτων σύζευξης.  Μέσω της ηλεκτρονικής τεχνολογίας και των ολοκληρωμένων βάσεων δεδομένων που θα υπάρχουν, οι υπάλληλοι θα μπορούν να ελέγχουν μια σειρά από στοιχεία ON LINE με το σύνολο των φορέων και των υπηρεσιών του Δημοσίου. 
Η πρότυπη λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών τα επόμενα χρόνια θα επιτρέψει στο ελληνικό δημόσιο να παρέχει μια σειρά από υπηρεσίες, όπου σήμερα φαντάζουν μόνο στη σφαίρα της φαντασίας.  Για παράδειγμα οι έξυπνες κάρτες, όπου ο πολίτης διαθέτοντας μία κάρτα αντίστοιχη με εκείνη των τραπεζών, θα μπορεί ακόμα και όταν δε λειτουργεί το ΚΕΠ, σε ειδικό μηχάνημα, όπως των τραπεζών, να ζητεί και να του εκδίδεται αυτόματα ένα πιστοποιητικό!

 

Δείκτες μέτρησης αποδοτικότητας
Τα ΚΕΠ θα είναι ο πρώτος φορέας του Δημοσίου , όπου θα τεθούν ε εφαρμογή οι δείκτες μέτρησης αποδοτικότητας.  Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η δημιουργία της βάσης των δεδομένων του συστήματος των ΚΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο των Εσωτερικών θα είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να έχει εικόνα της κίνησης των υποθέσεων, που διεκπεραιώνονται από τις υπηρεσίες τους. Σε πρώτη φάση η μέτρηση της αποδοτικότητας θα αφορά τις υπηρεσίες και όχι τους υπαλλήλους.  Όταν διαπιστώνεται ότι για την ίδια υπόθεση ένας κάτοικος της Αθήνας χρειάστηκε 10 ημέρες και ένας κάτοικος της Δράμας 30 ημέρες, ο αρμόδιος φορέας θα επεμβαίνει και θα εξετάζει για ποιο λόγο παρατηρείται αυτό το φαινόμενο.

 

Συντάξεις
Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ξεκινήσει σειρά επαφών με τα συναρμόδια, προκειμένου να δοθούν επιπλέον «προϊόντα» του Δημοσίου στους πολίτες μέσω των ΚΕΠ. Ενας από τους πρωταρχικούς στόχους που έχουν τεθεί είναι, μέσα στο 2003, οι διαδικασίες συνταξιοδότησης των αγροτών να γίνονται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης των Πολιτών.

Πολυκαταστήματα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών