Η Πηνελόπη Γαβρά στο Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο Τρίπολης

 Ένα ιστορικό θέατρο, δωρεά του γιατρού Ιωάννη Μαλλιαρόπουλου προς το κοινό της πόλης στις αρχές του περασμένου αιώνα, έχοντας διαγράψει σπουδαία διαδρομή στα πολιτιστικά δρώμενα της Τρίπολης, αλλά και έπειτα από πολλά χρόνια σιωπή και εγκατάλειψη, άνοιξε πάλι αυλαία το βράδυ της Παρασκευής.

Πρόκειται για το Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο Τρίπολης, που, ανακαινισμένο και πλήρως εκσυγχρονισμένο, επαναλειτούργησε με τη θεατρική παράσταση «Ο συμβολαιογράφος» του Νίκου Βασιλειάδη, σε θεατρική διασκευή της Εμμανουέλας Αλεξίου και του Γιώργου Καραμίχου -ο οποίος έχει σκηνοθετήσει την παράσταση-, με την Υρώ Μανέ στον βασικό ρόλο της Ερασμίας.

Νωρίτερα, σε μια λιτή τελετή την οποία παρουσίασε η Πηνελόπη Γαβρά, παρουσία πολυπληθούς κοινού, ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, και αυτοδιοικητικών παραγόντων της Πελοποννήσου, χαιρέτισαν την επαναλειτουργία του θεάτρου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, ο μητροπολίτης Μαντινείας Αλέξανδρος και πρώην δήμαρχοι που συνέβαλαν στη διάσωση και αναστήλωση του θεάτρου, το οποίο ορθά χαρακτήρισε ως σύμβολο της πόλης μαζί με το μητροπολιτικό ναό του Αγίου Βασιλείου ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος, ο οποίος έκανε λόγο για νεκρανάσταση του θεάτρου, που αποτελεί διαρκή εστία πολιτισμού για την Αρκαδία.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το ιστορικό θέατρο της Τρίπολης «είναι οργανικό στοιχείο της ιστορικής διαδρομής της πόλης και της πολιτιστικής της ταυτότητος». Προσέθεσε πως πρόκειται «για άνοιξη και πνευματική άνθιση της πόλης, την οποία συνοδεύουν στοιχεία λαμπρής ιστορίας, δημιουργίας, πολιτισμού, διακρίσεις των παιδιών της στην τέχνη, στα γράμματα αλλά και στον καθημερινό αγώνα».

Για τους Τριπολίτες, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, το Μαλλιαροπούλειο είναι η εστία ανακαίνισης των αξιών, των αρχών που συνοδεύουν τους ανθρώπους της πόλης για να προοδεύουν, και αυτήν την εποχή, σημείωσε, «χρειαζόμαστε όσο ποτέ την πνευματική μας ενδυνάμωση, για να αντλήσουμε ηθικό και μαχητικότητα να σταθούμε όρθιοι».

Ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του θεάτρου, σημειώνοντας ότι το Μαλλιαροπούλειο αποτελεί «σύμβολο των νεανικών μας χρόνων» και μνημείο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος μίλησε για ευκαιρία σύνδεσης της ιστορικής πόλης με την πολιτισμική της συνέχεια. Ανέφερε πως πρόκειται «για μεγάλη μέρα και μέγα συμβολισμό, να ξανασυναντάμε το νήμα του πολιτισμού και της ιστορίας» και «να μπορούμε να αντικρίσουμε αυτή τη μεγάλη ευεργεσία».

Ο Σταύρος Μπένος μίλησε για τον μεγάλο πλούτο του Δήμου Τρίπολης, να διαθέτει τρία θέατρα του αρχαίου κόσμου, στον Ορχομενό, στη Μαντινεία και στην Τεγέα, σημειώνοντας πως η Τρίπολη μπορεί να αναδειχθεί σε σπουδαίο πολιτιστικό κέντρο.

Τόνισε πως δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι σαν το Μαλλιαροπούλειο θέατρο στη χώρα και υπογράμμισε πως, «από δω και μπρος, αν θέλουμε να τιμήσουμε την ιστορία μας και τον σπουδαίο ευεργέτη, πρέπει εσείς να γράψετε τη δικιά σας ιστορία, με τις ψυχούλες σας. Ο χώρος αυτός δεν πρέπει να γεμίσει από ακροατές, πρέπει να γεμίσει από δημιουργούς. Ο καθένας από εμάς κουβαλάει έναν δημιουργό, απλώστε λοιπόν αυτή τη δημιουργία κι αφήστε τη να λάμψει σ’ αυτόν τον χώρο».

Για ναό της τέχνης που δεν είναι μόνο αρχιτεκτονικό κόσμημα, αλλά και πνευματικός φάρος στον οποίο επί σειρά ετών στηρίχτηκε η πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης έκανε λόγο ο πρώην δήμαρχος Δημοσθένης Σωτηρόπουλος, που ξεκίνησε την αναστήλωση του θεάτρου, ενώ ο Αλέξανδρος Κοτσιάνης, που στη δημαρχία του ολοκληρώθηκε η αναστήλωση του μνημείου, ζήτησε από τους πολίτες να στηρίζουν διαχρονικά την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, γιατί μόνο μέσω αυτών των θεσμών, όπως είπε, «θα μπορούμε να συντηρούμε, να αναπαλαιώνουμε και να αναστηλώνουμε μνημεία σαν το ιστορικό αυτό θέατρο».

Οι παραστάσεις συνεχίζονται στο Μαλλιαροπούλειο με την Εθνική Λυρική Σκηνή, που απόψε Σάββατο θα παρουσιάσει την «Τραβιάτα» του Τζουζέπε Βέρντι, ενώ μεθαύριο Δευτέρα θα φιλοξενηθεί η μουσική παράσταση «4» με τον Γιώργο Ανδρέου, τον Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη, την Ευτυχία Μητρίτσα και τη Μαρία Παπαγεωργίου. Καθότι τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί, προκειμένου να μπορέσει όλο το φιλοθεάμον κοινό της πόλης να απολαύσει τις παραστάσεις, στην πλατεία μπροστά από το θέατρο έχει τοποθετηθεί γιγαντοοθόνη για την απευθείας μετάδοσή τους.

Τον Απρίλιο το Μαλλιαροπούλειο θα φιλοξενήσει την Θεατρική Ομάδα της πόλης, η οποία θα ανεβάσει το έργο του Φρ. Ντίρενματ «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας», ενώ τον Μάιο η Νένα Μεντή θα ενσαρκώσει στη σκηνή του θεάτρου τα πάθη της θρυλικής Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.

Το δημοσίευμα

Η Πηνελόπη Γαβρά στο Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο Τρίπολης