Συζήτηση για τη μελλοντική λειτουργία του ανοιχτού θεάτρου Μάνης

Καρδαμύλη, 11 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τη μελλοντική λειτουργία του Ανοιχτού Θεάτρου της Μάνης και το χαρακτήρα των εκδηλώσεων που θα φιλοξενεί, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι της τέχνης και του πολιτισμού, μέλη τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και δημότες, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε απο το Δήμο Δυτικής Μάνης, το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επίσκεψη στο Ανοικτό Θέατρο Μάνης στο Καμπινάρι της Πλάτσας, προκειμένου να γίνει μια αρχική παρουσίαση του χώρου. Εκεί, η ηθοποιός κα Λυδία Κονιόρδου, εντυπωσιασμένη από το χώρο, απήγγειλε στίχους, μαγεύοντας τους παριστάμενους. Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι γεύτηκαν τοπικά παραδοσιακά εδέσματα στην ταβέρνα του κ. Σπύρου Παυλέα στο Καμπινάρι και μεταφέρθηκαν στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Στούπας, για το κύριο μέρος της εκδήλωσης.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης, κ. Δημήτριος Γιαννημάρας καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, τονίζοντας ότι μέσα από τον πολιτισμό, μπορεί να υπάρξει και ανάπτυξη. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» κ. Σταύρος Μπένος, ο οποίος χαρακτήρισε το Ανοικτό Θέατρο Μάνης ως ένα σύγχρονο μνημείο με δυνατότητες να γίνει τοπόσημο της περιοχής, θέτοντας παράλληλα προτάσεις για το θεσμικό του πλαίσιο.

Ο αρχιτέκτονας και μελετητής του Θεάτρου κ. Μάνος Περράκης, έκανε μια σύντομη ενημέρωση για τη φιλοσοφία της μελέτης και την εξέλιξη των εργασιών, τονίζοντας ότι έγιναν με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και τους τεχνικούς. Ο κ. Χρήστος Λάζος –δοκιμιογράφος και μεταφραστής πρότεινε ο χώρος, εκτός από Θέατρο, να είναι και ένας χώρος γενικότερης θέασης και ακρόασης, επιμηκύνοντας τη διάρκεια της πολιτιστικής ζωής στη Δυτική Μάνη. Με τη σειρά της, η κα Άσπα Λούβη – Βυζαντινολόγος και Γενική Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Πειραιώς, έθεσε ως βασικό θέμα τη διατήρηση και συντήρηση του χώρου.

Ο κ. Γιώργος Κουρουπός – συνθέτης και καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής, χαρακτήρισε το Ανοικτό Θέατρο Μάνης ως ένα Θέατρο πολύ υψηλής αισθητικής, με την ευχή να αποκτήσει και η χρήση του, στο μέλλον μια αντίστοιχη αισθητική της κατασκευής. Ο κ. Πέτρος Θέμελης – αρχαιολόγος, έθεσε εαυτόν στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής, με σκοπό να μεταδώσει τη σημαντική και πολύχρονη εμπειρία του από το Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, ενώ ο κ. Κώστας Τσόκλης –εικαστικός, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «βρέθηκε ενώπιον ενός έργου τέχνης».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης έκανε αναφορά στη νέα θεσμική παρέμβαση που ετοιμάζει η Περιφέρεια, για τον πολιτισμό, το πιο σημαντικό στοιχείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μάλιστα ανέφερε ότι στην πρόσφατη συνεδρίασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για το έργο: Ανασκαφική έρευνα, τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Γυθείου.

Η αναφορά αυτή, προκάλεσε την παρέμβαση –πρόταση του Δημάρχου Δυτικής Μάνης κ. Δημητρίου Γιαννημάρα για τη σύνδεση των δυο θεάτρων (Νέου Ανοικτού Θεάτρου Μάνης και Αρχαίου Θεάτρου Γυθείου) και την ονομασία τους σε Σύγχρονο και Αρχαίο Θέατρο Μάνης.

Το λόγο, επίσης, πήραν μέλη τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και δημότες, οι οποίοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τη μελλοντική λειτουργία του Θεάτρου.

Στην εκδήλωση, επίσης, παρευρέθησαν – μεταξύ άλλων – και η Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης – Έργων – Περιφερειακής Ενημέρωσης κα Ντίνα Νικολάκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κώστας Τσαπόγας, η τ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ κα Νάντια Γιαννακοπούλου, ο κ. Πέτρος Μπούτος – Διευθυντής Προγράμματος του MEGA, η κα Ιουλίτα Ηλιοπούλου – ποιήτρια, η κα Χριστίνα Λάζου – καθηγήτρια Λογοτεχνίας, η κα Κλεοπάτρα Δίγκα – ζωγράφος, η κα Μπέττυ Χατζηνικολάου – εμπειρογνώμων τουρισμού, η κα Τέτη Χατζηνικολάου – λαογράφος / εθνολόγος, ο κ. Νίκος Βατόπουλος – δημοσιογράφος, η κα Μυρτώ Περράκη – δικηγόρος, ο κ. Τάκης και η κα Σοφία Βοϊλα – αρχαιολόγοι, η κα Ελένη Τσόκλη – εκπαιδευτικός, οι αρχιτέκτονες κα Λιάνα Χλέπα, κ. Δημήτρης Καββαδίας, κ. Δημήτρης Διαμαντόπουλος, κ. Κωνσταντίνος Μπολέτης, κ. Φαίδων Περράκης, κ. Γρηγόρης Καμπίτσης και κ. Γιάννης Κίζης, η κα Βίκυ Μαραγκοπούλου – Διευθύντρια Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ο κ. Αιμίλιος Χειλάκης – ηθοποιός, ο κ. Θοδωρής Κολλυδάς – μετεωρολόγος, η κα Αθηνά Ξανθάκη – Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μάνης, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, μέλη της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Δυτικής Μάνης και πλήθος κόσμου. 

Συζήτηση για τη μελλοντική λειτουργία του ανοιχτού θεάτρου Μάνης