Οι προσδοκίες των πολιτών χτίζουν το Πρόγραμμα

Πηγή: ΓΝΩΜΗ – ΤΑ ΝΕΑ

Όταν με κάλεσε ο Πρωθυπουργός (Τρίτη 10/8/2021) να αναλάβω την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας από την καταστροφική πυρκαγιά, είπα αμέσως ΝΑΙ, παρότι ήξερα τι με περιμένει: Καχυποψία – αμφισβήτηση – αποδόμηση από μια τοπική κοινωνία θυμωμένη και αγανακτισμένη, έτοιμη να αποδεχθεί το πιο ακραίο σενάριο συνωμοσίας (π.χ. «Μας κάψανε για να βάλουνε ανεμογεννήτριες και ο Μπένος εκπροσωπεί το μεγάλο κεφάλαιο»). Σενάρια του τύπου «Ο Μπένος αλλαξοπίστησε» ή τι κρύβεται πίσω από την αποδοχή του «να αναλάβει να πέσει στη φωτιά».

Τι αξία, όμως, μπορεί να έχουν όλα αυτά μπροστά στο πατριωτικό καθήκον και την τιμητική πρόσκληση από τον ανώτατο θεσμικό παράγοντα της χώρας να παλέψεις για να σώσεις μια περιοχή από την απόλυτη καταστροφή.

Θυμάμαι την πρώτη μας συνάντηση (Δευτέρα 7/9/2021) με τους φορείς και τους πολίτες της Βόρειας Εύβοιας στο σχολείο της Λίμνης σε μια κατάμεστη αίθουσα που κόχλαζε από θυμό και αγανάκτηση. Είχα το «ιερό θάρρος-θράσος» να τους πω: «Ξέρω ότι δεν με ακούτε γιατί εγώ ήρθα εδώ έχοντας ένα πρώτο σχέδιο ανασυγκρότησης για το μέλλον σας. Αυτή είναι η αποστολή μου. Να ονειρευτώ μαζί σας, να ακούσω τις προτάσεις σας, να αποτυπώσω τις προσδοκίες σας. Να συνδιαμορφώσουμε το πρόγραμμα ανασυγκρότησης».

Και ω του θαύματος μέσα από την ηχοβοή του παθιασμένου δίκιου ξεπρόβαλαν οι πρώτοι σπινθήρες και κρυμμένες ελπίδες με τη μορφή ιδεών και προτάσεων για το μέλλον. Στο τέλος της εξάωρης πρώτης μας διαβούλευσης εδραιώθηκε μέσα μου αυτή η λυτρωτική πεποίθηση ότι θα παλέψω με αυτούς τους ανθρώπους μέχρι την τελευταία ικμάδα μου. Έτσι ξεκίνησε μια συγκλονιστική Δημόσια Διαβούλευση με εκατοντάδες επαφές – ημερίδες – συνέδρια με ταυτόχρονη πολυμορφική αξιοποίηση του Διαδικτύου με επίκεντρο την ιστοσελίδα EVIA META. ΟΛΑ στο φως. ΟΛΕΣ οι μελέτες δωρεά στην Πατρίδα, από τα Εταιρικά Μέλη και τους χορηγούς και δωρητές του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.

ΟΛΗ η ομάδα μου, με πρώτο εμένα, ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ. Εκατοντάδες προτάσεις ξεπήδησαν, κοίτασμα μοναδικό άντλησης πρωτογενούς – αξιόπιστης πληροφορίας και πηγή έμπνευσης για τους μελετητές και τα πολιτικά στελέχη, μα πρωτίστως για εμένα, προκειμένου να συνθέσουμε το άρωμα της κοινωνίας με την επιστημονική τεκμηρίωση και την πολιτική προτεραιότητα.

Σήμερα, απολαμβάνουμε τους καρπούς αυτής της συναρπαστικής εμπειρίας. Με όχημα τον πολιτισμό και τη μαγεία των συνεργειών ολοκληρώθηκε η οικοδόμηση ενός ολιστικού – ανθρωποκεντρικού προγράμματος που αξιοποιεί το πνευματικό και επιχειρησιακό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ». Σχεδιάστηκε δηλαδή μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) που αποτελεί με τη διπλή μετάβαση, Πράσινη και Ψηφιακή, και τη δημιουργία ενός χώρου καινοτομίας από την καθημερινότητας του πολίτη έως το επιχειρείν, τον αξιακό και επιχειρησιακό καρπό του ΕΣΠΑ 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery). Εβδομήντα ένα έργα και δράσεις προϋπολογισμού 380 εκατ. ευρώ με πλήρη τεχνικά δελτία που θα ενταχθούν και θα ξεκινήσουν ΟΛΑ έως την 21/12/2023 με ορίζοντα ολοκλήρωσης σταδιακά έως το 2030. Τώρα αρχίζει η δύσκολη μάχη της υλοποίησης. Το πρόγραμμα με τη μορφή ΟΧΕ αναμένεται να εγκριθεί έως τις 31/3/2023 και θα έχει τις εγγυήσεις επίβλεψης και εφαρμογής των ευρωπαϊκών θεσμών. Προϋπόθεση για την επιτυχία του είναι η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, βιωματικά, πνευματικά, επιστημονικά και συναισθηματικά των ίδιων των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας.

Ο Σταύρος Μπένος είναι επικεφαλής του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας.

Οι προσδοκίες των πολιτών χτίζουν το Πρόγραμμα