Ο πολιτισμός, το περιβάλλον και το κράτος υπήρξαν οι τομείς για τους οποίους εργάστηκε με όραμα και συνέπεια, αλλά τα τελευταία χρόνια είναι απόλυτα αφοσιωμένος στο σωματείο διάσωσης αρχαίων θεάτρων “Διάζωμα”.
Δεν υπήρξε ο πολιτικός με τη στενή έννοια του όρου. Εβλεπε μπροστά, είχε όραμα -κάθε φορά διαφορετικό, ανάλογο με τον τομέα τον οποίο υπηρέτησε- και τον τρόπο να το υλοποιεί.
Ο Σταύρος Μπένος είναι ο εμπνευστής και ο πρόεδρος του «Διαζώματος», του πιο αποτελεσματικού σωματείου πολιτών και επιστημόνων για την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης (θέατρα, αμφιθέατρα, στάδια, ωδεία), την εξεύρεση πόρων και την ένταξή τους στην καθημερινότητά μας. Ανοιχτό σε όλους, το «Διάζωμα» άνοιξε μια αγκαλιά για την προστασία των αρχαίων θεάτρων.
Λειτουργώντας από το 2008, το σωματείο έχει ξεπεράσει τα 1.000 μέλη, έχει ξεκινήσει την καταγραφή (έχει καταγράψει 125) και την κατηγοριοποίηση των θεάτρων. Και φυσικά συνεχίζει το έργο του με όχημα την αγάπη και το πάθος και στηριζόμενο σε χορηγίες, ειδικούς λογαριασμούς («κουμπαράδες» για 55 θέατρα) και στον θεσμό των προγραμματικών συμβάσεων με τις πόλεις και τις περιφέρειες.
Γεννημένος στην Καλαμάτα, στις 30 Δεκεμβρίου 1947, ο Σταύρος Μπένος σπούδασε τοπογράφος μηχανικός. Υπηρέτησε τον δημόσιο βίο της χώρας ως δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004, Β’ Αθήνας 2004-2007), υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργός Πολιτισμού, υπουργός Αιγαίου και υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του είναι η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους σεισμούς του 1986, η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «Διάζωμα».
«Δεν είναι καθόλου εύκολο να αποκολληθείς από τους μηχανισμούς της εξουσίας… Τι ωραίο αίσθημα όμως να υπάρχει ο στόχος που σε κινητοποιεί και σε οδηγεί!» σημείωνε ο Στ. Μπένος, όταν ξεκινούσε την πορεία του «Διαζώματος».
«Και όσο ευκρινής είναι ο στόχος -η ανάδειξη δηλαδή όλων των αρχαίων θεάτρων της χώρας- τόσο αστάθμητη είναι η πορεία.
Δρόμος προς τον στόχο δεν υπάρχει. Τον δρόμο τον χαράζουμε καθώς περπατάμε».
«Υιοθετήστε ένα αρχαίο θέατρο»
«Ο κάθε πολίτης πρέπει να καταλάβει ότι τα μνημεία δεν είναι κάτι απόμακρο. Είναι κάτι που τον αφορά, που έχει σχέση με την καθημερινότητά του. Αυτό θα αλλάξει ριζικά τη ζωή του, την αισθητική και τον τρόπο συμπεριφοράς του σε κάθε εκδήλωση της ζωής του» αναφέρει ο Σταύρος Μπένος. Ισως στην αρχή να μην ήταν εύκολο. Ομως τώρα έχει καταφέρει να μας κάνει συμμέτοχους, να μας πείσει ότι ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει. Και ότι με τον οβολό του, όποιος κι αν είναι αυτός, μπορεί να «υιοθετήσει ένα αρχαίο θέατρο»!