Έχω ξαναγράψει για τα ΚΕΠ. Ήταν τον πρώτο καιρό μετά την άνοδο στην εξουσία του Κ. Καραμανλή και του κόμματός του, τότε που είχε ανακοινωθεί από τον αρμόδιο υπουργό ότι μελετά την κατάρτησή τους. Τελικά -για την ιστορία αυτό- τα ΚΕΠ παρέμειναν, ο υφυπουργός δεν περέμεινε. Είναι κι αυτό μία από τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει που έχει προσφέρει ο θεσμός.

Εκείνο που είχα γράψει ήταν πως η δημιουργία και η λειτουργία των κέντρων αυτών ήταν ότι σημαντικότερο έχει γίνει σε αυτόν τον τόπο για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Κι επειδή οι σοβαρές και αποτελεσματικές προσπάθειες σπανίζουν, καλό είναι να θυμόμαστε σε ποιόν οφείλονται, έτσι ώστε να αξιολογείται και ο κάθε πολιτικάντης, που επειδή είναι  ανίκανος να βάλει την προσωπική του σφραγίδα σε κάτι το θετικό, δεν διστάζει να ιδιοποιείται τη δουλειά άλλων.

Στο πλαίσιο αυτής της λογικής κινήθηκε χθες ο Κ. Καραμανλής, ούτε λίγο ούτε πολύ είχε το πολιτικό θράσος να υποστηρίξει ότι ουσιαστικά τα ΚΕΠ είναι δικό του δημιούργημα. Δεν δίστασε μάλιστα να ξεστομίσει το προκλητικό ψεύδος πως όταν ήρθε “πρόχειρα και πειραματικά” και ουσιαστικά στον αέρα και ότι χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησής του έφτασαν να επιτελούν το έργο που επιτελούν σήμερα. Όσοι στοιχειωδώς παρακολουθούν τα κοινά ξέρουν ότι άλλη είναι η πραγματικότητα.

Τα ΚΕΠ στήθηκαν από τον Στάυρο Μπένο, είχαν ενταχθεί στο τρίτο πλαίσιο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λειτουργούσαν άψογα και πληρέστατα ως προς τις υπηρεσίες που πρόσφεραν τότε. Η κάθε προσθήκη μάλιστα νέας υπηρεσίας γινόταν μελετημένα, έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως οι σχετικές ανάγκες των ενδιαφερομένων. Αυτή είναι η αλήθεια και κανένας Καραμανλής δεν μπορεί να τη διαστρεβλώσει.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στα πεντέμισι χρόνια των κυβερνήσεων της Δεξιάς θα προστέθηκαν και κάποιες νέες εξυπηρετήσεις από τα ΚΕΠ. Φυσικό είναι να συμβεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα ΚΕΠ έπαψαν να είναι δημιούργημα εκείνου που τα σκέφτηκε και τα έφτιαξε και ότι η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων τους συνιστά καμία επαναστατική αλλαγή. Στοιχειώδης υποχρέωσή τους ήταν. Αλίμονο αν δεν το έκαναν κι αυτό.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
[email protected]

Επαίσχυντη ιδιοποίηση