Απονεμήθηκαν οι τιμητικές διακρίσεις της 43ης xenia

Ο Τουρισμός αποτελεί το μόνο δρόμο για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση, ήταν το μήνυμα, που αναδείχθηκε κατά την τελετή απονομής των εφετινών τιμητικών διακρίσεων της διεθνούς έκθεσης επαγγελματικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού xenia σε προσωπικότητες του πολιτισμού, της επιστήμης και του τουρισμού, που με το έργο τους συνέβαλαν στην προβολή της Ελλάδας. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 21 Νοεμβρίου, τιμήθηκαν: Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας σε πέντε Πανεπιστήμια και μέλος πέντε Ακαδημιών κ. Χρήστος Ζερεφός, ο συγγραφέας και μουσικολόγος κ. Νικίας Λουντζής, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» κ. Σταύρος Μπένος και ο ξενοδόχος και συγγραφέας κ. Γιώργος Πίττας.

Η εκδήλωση απονομής των τιμητικών διακρίσεων, που αποτελεί πλέον ετήσιο θεσμό, άνοιξε ουσιαστικά την 43η διοργάνωση της xenia, που πραγματοποιείται στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expoπου από τις 25 έως και τις 28 Νοεμβρίου. Παραλαμβάνοντας τις τιμητικές διακρίσεις, ο κ. Ζερεφός υπογράμμισε ότι ο τουρισμός αποτελεί το φως στο βάθος του τούνελ για έξοδο της χώρας από την κρίση, επισήμανε ότι ο Ελληνας μεγαλουργεί όταν βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση ή στο εξωτερικό και απουσιάζει ο φθόνος, τονίζοντας ότι, εκτός από τα πλεονεκτήματά μας, οι Ελληνες πρέπει να γνωρίσουμε και τα ελλατώμματά μας, ώστε να βγούμε καλύτεροι από την κρίση.

Ο κ. Λουντζής, με σπουδαίο έργο στην ανάδειξη και προβολή του επτανησιακού πολιτισμού και της τοπικής μουσικής παράδοσης, παρουσίασε τις δράσεις, που έχουν αναπτυχθεί γι αυτό το σκοπό, για να τονίσει και αυτός τη σημασία του τουρισμού για έξοδο από την κρίση.

Ο κ. Μπένος ανέλυσε το έργο του Σωματείου «Διάζωμα», μιας Κίνησης Πολιτών που κύριο στόχο έχει τη συμβολή στην προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης (θεάτρων, ωδείων, σταδίων και αμφιθεάτρων) καθώς και την υποδοχή, όπου κρίνεται αρμοδίως επιτρεπτό, της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας. Επιδίωξη, είπε, είναι το«Διάζωμα» να συμβάλει στην ανάδειξη 50 τέτοιων θεάτρων σε βάθος δεκαετίας.

Ο κ. Πίττας, γνωστός σχεδιαστής επίπλων και interior designer, ξενοδόχος και συγγραφέας, τιμήθηκε για την τελευταία του έκδοση με τα «Τα πανηγύρια στο Αιγαίο», μιά αποτύπωση των πανηγυριών σε τριάντα νησιά, όπου εκφράζεται κατά τον καλύτερο τρόπο, το πνεύμα, το νόημα, η θρησκευτικότητα και η πρακτική της κοινωνικής ζωής του Αρχιπελάγους.

Οι τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Πέτρο Αλιβιζάτο, τη γενική γραμματέα του υπουργείου κυρία Κωνσταντίνα Μπέη, τον γενικό γραμματέα και πρόεδρο του ΕΟΤ κυρίους Γιώργο Κολέτσο και Κωνσταντίνο Ζήκο και την τομεάρχη Τουρισμού της Ν.Δ. κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη.

Οι εκδηλώσεις της 43ης xenia

Στην εφετινή 43η xenia, μετά τα εγκαίνια την ερχόμενη Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα «Η Ελλάδα μετά την κρίση: ανασυνθέτοντας το εθνικό μας προϊόν», στην οποία μετέχουν οι ευρωβουλευτές κ.κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης και Σπύρος Δανέλλης, ο πρόεδρος της Altervision κ. Αλέξανδρος Κουρής, ο πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών κ. Δημήτρης Τσίγκος, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα» και πρώην υπουργός Πολιτισμού κ. Σταύρος Μπένος και το μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γιώργος Πίττας. Τη συζήτηση συντονίζει η κυρία Μάγια Τσόκλη, δημοσιογράφος, βουλευτής Επικρατείας και πρέσβειρα του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού. Πριν από τη συζήτηση, θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ).

Το Σάββατο, εξάλλου, το ΞΕΕ θα πραγματοποιήσει την 1η γενική συνέλευση των μελών του, στην οποία θα παρουσιαστεί αναλυτικά και η τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για τις επιδόσεις της ελληνικής ξενοδοχίας την τελευταία διετία.

Από τις υπόλοιπες εκδηλώσεις της 43ης xenia ξεχωρίζουν:
• Για πρώτη φορά στην εφετινή xenia, θα υπάρχει το Σαλόνι BuildHotel, το οποίο θα δώσει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις που διακινούν υλικά, υπηρεσίες και τεχνολογίες δόμησης να έλθουν σε επαφή με χιλιάδες ιδιοκτήτες και στελέχη ξενοδοχείων, τουριστικών συγκροτημάτων, μονάδων εστίασης και ψυχαγωγίας, καθώς επίσης με τα αρχιτεκτονικά γραφεία και τις κατασκευαστικές εταιρείες που αναλαμβάνουν τη σχεδίαση και κατασκευή των χώρων αυτών. Επίσης, θα υπάρχει το Info2hoteliers, ένας τόπος εξειδικευμένης πληροφόρησης και συμβουλευτικών υπηρεσιών για τον ξενοδόχο.
• Η 43η xenia θα φιλοξενήσει για δεύτερη χρονιά το πανελλαδικό συνέδριο «The Bar Academy Show 2» για επαγγελματίες bartenders, bar managers και ιδιοκτήτες bar, cocktail bars, hotel bars & cafes αλλά και κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται για την πορεία και τις νέες τάσεις στα αλκοολούχα ποτά, τα cocktails και το bartending γενικότερα. Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ενημέρωσης για τις νέες τάσεις στον χώρο, εκπαίδευσης σε νέες τεχνικές και πρακτικές μέσα από σεμινάρια.
• Τα μαθήματα γευσιγνωσίας και το »πάντρεμα» κρασιού και φαγητού από ειδικούς επαγγελματίες στο περίπτερο του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού. Οσοι παρακολουθήσουν τις 6 ώρες σεμιναρίων θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.
• Η ημερίδα με θέμα «Η εξοικονόμηση ενέργειας στα ξενοδοχεία με ή χωρίς την χρήση Α.Π.Ε.», που οργανώνει η Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας (ΕΝΕΕΠΙΘΕ).
• Το kariera.gr θα οργανώσει σεμινάρια για διάφορους τομείς της λειτουργίας των ξενοδοχείων, καθώς και την Ημέρα Καριέρας στο χώρο του τουρισμού, με τη συμμετοχή των υποψηφίων να είναι δωρεάν.

Πηγή:https://money-tourism.gr/ru/aponemithikan-oi-timitikes-diakriseis-tis-43is-xenia/

Απονεμήθηκαν οι τιμητικές διακρίσεις της 43ης xenia