BENOS.gr  |  DIAZOMA.gr


Επικοινωνία  | 
Links

Επικοινωνία

     
 


 
     
 

 


 

 
 

Ομιλίες

Αγόρευση του Βουλευτή Β' Αθήνας του Πα.Σο.Κ. Σταύρου Μπένου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο

«Τροποποιήσεις στη νομοθεσία για το Εθνικό Κτηματολόγιο, την ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων έργων και μελετών και άλλες διατάξεις».

12/07/2006

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων: «Τροποποιήσεις στη νομοθεσία για το Εθνικό Κτηματολόγιο, την ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων έργων και μελετών και άλλες διατάξεις».
Ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρου ορίζει ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο για τη συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου τον κύριο Τασούλα.
Ο Γραμματέας του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ρέππας ορίζει ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον κύριο Μπένο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Κολοζώφ ορίζει ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον κύριο Γκατζή.

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλαβάνος ορίζει ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπο την κυρία Ξηροτύρη-Αικατερινάρη.

Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να γίνει η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου σε τρεις συνεδριάσεις.
Κύριε Υπουργέ, θέλετε να πάρετε το λόγο πριν πάρει το λόγο η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Όχι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Η σημερινή συζήτηση θα αφιερωθεί στην αρχή του νομοσχεδίου.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ορίστε, κύριε συνάδελφε.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα εκ μέρους του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος να εκφράσω τη διαμαρτυρία μας προς την Κυβέρνηση και συγκεκριμένα σήμερα στον κύριο Υπουργό για το γεγονός ότι πολλές φορές κατατίθενται τροπολογίες μείζονος σημασίας.

Η τροπολογία που έχετε φέρει, κύριε Υπουργέ, που δεν ξέρουμε και το βάθος της ποιο είναι, καταλύει κυριολεκτικά την κοινοτική οδηγία και το ν. 3199 για τη διαχείριση των υδάτων. Είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό. Αναιρείτε μία ολόκληρη κοινοτική οδηγία και καταλύετε έναν συγκεκριμένο νόμο με μία τροπολογία εντελώς αιφνιδιαστικά. Εσείς ειδικά δεν μας έχετε συνηθίσει σ' αυτήν την πρακτική. Ξέρετε ότι είμαι πολιτικός χαμηλών τόνων και σας εκφράζω την έκπληξή μου, αλλά και εκ μέρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τη διαμαρτυρία μου.

Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα κι εσείς αυτό να το λάβετε υπόψη σας. Χθες υπήρξαν διαμαρτυρίες απ' όλες τις πτέρυγες. Πρώτη ήγειρε το θέμα η συνάδελφος κ. Παπαδημητρίου από τη Νέα Δημοκρατία, κύριε Υπουργέ. Βεβαίως αφορά τον Αχελώο, αλλά προφανώς αφορά και άλλες περιοχές της χώρας που δεν τις γνωρίζουμε και εξ' αυτού του λόγου ερχόμαστε ανέτοιμοι να μπορέσουμε να έχουμε μία σοβαρή κοινοβουλευτική αντίκρουση σ' αυτήν την τροπολογία που μας καταθέτετε.

Νομίζω ότι τον τελευταίο καιρό έχουμε κάνει αρκετές κατακτήσεις στον τρόπο οργάνωσης του κοινοβουλευτικού διαλόγου και δεν πρέπει να πηγαίνουμε πίσω και αυτό που έγινε, κύριε Υπουργέ, μας πάει πίσω.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Κύριε Πρόεδρε, το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Κύριοι συνάδελφοι, ειλικρινά εκπλήσσομαι. Εσείς ως εκπρόσωπος ενός κόμματος που κυβέρνησε τη χώρα επί είκοσι χρόνια και επί είκοσι χρόνια προσπάθησε να κατασκευαστεί αυτό το έργο της εκτροπής του Αχελώου...

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Δεν μίλησα για το έργο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Παρακαλώ, κύριε Μπένο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Αφήστε με να τελειώσω, δεν σας διέκοψα.

... να έρχεστε σήμερα να κάνετε τέτοιου είδους ενστάσεις; Και σε τελευταία ανάλυση, απλώς δεν προσθέτετε τίποτα, πιθανότατα μία επικάλυψη - επειδή είστε υπέρ της κατασκευής του έργου- προς όλους αυτούς που διαμαρτύρονται για το έργο.

Έτσι όμως δεν γίνεται πολιτική και έτσι δεν κατασκευάζονται τα μεγάλα έργα. Για να γίνει ομελέτα χρειάζεται να σπάσουμε αυγά και πρέπει να λέμε την αλήθεια εδώ. Ήσασταν μια Κυβέρνηση που επί των ημερών σας ξοδεύτηκαν 500.000.000 ευρώ σε έργα, τα οποία είναι συνδεδεμένα και με την εκτροπή του Αχελώου. Επιδιώξατε πάρα πολλές φορές να προωθήσετε το έργο και θα περίμενα να υπάρχει η απόλυτη συμπαράστασή σας και όχι αυτού του είδους οι διαμαρτυρίες.

Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη διαμαρτυρία σας, γιατί διαμαρτύρεστε ότι δήθεν φέρω αυτή την τροπολογία; Η τροπολογία αναφέρεται σε μια τροποποίηση υπάρχουσας διάταξης που συζητήθηκε στη Βουλή. Αν διαβάσετε καλά τη διάταξη αυτή που συζητήθηκε στη Βουλή, είναι περισσότερο αόριστη και θα έλεγα μάλιστα και δυσμενέστερη σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας.
Εν πάση περιπτώσει, μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω ότι δεν είναι τροποποίηση υπάρχουσας διάταξης που έχει συζητηθεί στην Επιτροπή, απλώς διευρύνει τα αντικείμενα αυτής της διάταξης που υπήρχαν και είναι και περισσότερο μελετημένη. Δεν γίνεται καμία αλλαγή στο νόμο ειδικώς στο θέμα που αφορά την ενσωμάτωση της Οδηγίας.

Ο νόμος 3199 της ενσωμάτωσης της Οδηγίας 2000/60 προβλέπει μια μεταβατική περίοδο μέχρι τέλος του 2009 για την έγκριση σχεδίων διαχείρισης υδατικών διαμερισμάτων. Αρα, υπάρχει ένα κενό για τρία χρόνια. Σ' αυτά τα τρία χρόνια τι θα γίνει αλήθεια; Σημαντικά έργα που πρέπει να προχωρήσουν τι θα γίνουν;


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Να μείνουμε στο διαδικαστικό, κύριε Υπουργέ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Θα συζητάμε και θα εφαρμόζονται νομολογίες; Όχι βεβαίως, κρίνω ως Υπουργός Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.. Πρέπει να δώσουμε μια λύση και γι' αυτό υπήρχε εκείνη η διάταξη που συζητήθηκε στην Επιτροπή και τροποποιείται εκείνη η διάταξη για να περιλάβει περισσότερα υδραυλικά έργα, που είναι απαραίτητα.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι εσείς προσωπικά ως εκπρόσωπος και το κόμμα σας δεν έπρεπε να διαμαρτυρηθεί και για το δεύτερο λόγο που είπα ότι δεν πρόκειται περί τροπολογίας σημαντικής, διότι είναι τροποποίηση υπάρχουσας διάταξης, αλλά και διότι έχετε ένα παρελθόν και όχι κακό παρελθόν σ' αυτό τον τομέα. Και απορώ πώς σ' αυτό τον τομέα που έχετε κακό παρελθόν, πάτε να προσθέσετε όλες αυτές τις διαμαρτυρίες οι οποίες, αν σκεφθείτε καλά, δημιουργούν προβλήματα σ' ένα στόχο που είχατε επί τόσα χρόνια. Εν πάση περιπτώσει, πρέπει αυτός ο στόχος να επιτευχθεί.

Είμαστε Βουλή των Ελλήνων, εμείς αποφασίζουμε, εμείς νομοθετούμε. Η δικαιοσύνη δεν νομοθετεί. Η δικαιοσύνη ελέγχει τη νομιμότητα της εκτελεστικής εξουσίας. Αυτή την απόφαση πρέπει να πάρουμε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Υπουργέ, μην μπούμε στην ουσία της υπόθεσης ...

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ένα λεπτό, κύριε Μπένο. Το Προεδρείο έχει να πει τα εξής: Πρώτον, ότι η τροπολογία είναι εμπρόθεσμη ...

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Να μην απαντήσω σε αυτά που είπε ο κύριος Υπουργός;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Βεβαίως θα απαντήσετε. Και δεύτερον, ότι θα διατεθούν τρεις συνεδριάσεις για τη συζήτηση του νομοσχεδίου και μπορεί να διατεθούν και μια και δυο εμβόλιμες συνεδριάσεις, εάν χρειαστεί. Θα μπορούσε, δηλαδή, να αφιερωθεί και μια μέρα ολόκληρη για την τροπολογία για την οποία εσείς κάνετε την ένστασή σας.

Επομένως, υπάρχει όλη η άνεση χρόνου. Είμαστε μέσα στα πλαίσια του Κανονισμού της Βουλής και το Προεδρείο θα δώσει την άνεση να συζητήσετε και αυτή την τροπολογία.
Το νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, Τρίτη και Τετάρτη. Επομένως, έχουμε μπροστά μας σχεδόν μια εβδομάδα προετοιμασίας, διαβουλεύσεων και ό,τι άλλο υπαγορεύεται από την κοινοβουλευτική διαδικασία. Δεν νομίζω, λοιπόν, ότι υπάρχει πρόβλημα.

Ορίστε, κύριε Μπένο, έχετε το λόγο. Παρακαλώ να είστε σύντομος για να προχωρήσουμε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Υπάρχει πρόβλημα, κύριε Πρόεδρε και λυπάμαι που ίσως δεν το έχετε αντιληφθεί καθώς και οι συνάδελφοι που χειροκρότησαν πριν τον Υπουργό.

Με εκπλήσσετε για μία ακόμα φορά με το ύφος. Δηλαδή, πάντα θα επικαλείστε το κακό παρελθόν του ΠΑ.ΣΟ.Κ και αυτό θα είναι εκείνο που θα είναι ο πήχης που θα αναμετράστε; Όχι οι καλές στιγμές του ΠΑ.ΣΟ.Κ;
Εγώ, κύριε Υπουργέ, δεν αναφέρθηκα στην ουσία του έργου. Όταν έρθει η τροπολογία θα συζητήσουμε για την ουσία του έργου. Τότε θα τα πούμε για την ουσία. Εγώ αναφέρθηκα σε μια κοινοβουλευτική πρακτική που τείνει να αναιρεί ολόκληρες σημαντικές νομοθετικές διατάξεις με τροπολογία.
Και αφού αναφερθήκατε και στην ουσία και είπατε ότι επειγόντως πρέπει να κάνουμε ...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Μπένο, σας παρακαλώ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώνω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Όχι στην ουσία όμως.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τι κάνετε δυόμισι χρόνια για την εφαρμογή της Οδηγίας; Εάν είχατε εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα και τα σχέδια διαχείρισης, δεν θα χρειαζόταν να φέρετε τροπολογία και θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε με έναν τρόπο πολύ ομαλό και χωρίς κινδύνους για τα νομικά σώματα που είπατε. Και αυτό ήταν ατόπημα, δεν καταλαβαίνω γιατί τα βάζετε με τη δικαιοσύνη. Τι σας φταίει η δικαιοσύνη; Τι φοβάστε από τη δικαιοσύνη;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Μπένο, μην μπαίνετε στην ουσία. Αρχίσατε με διαδικαστικά θέματα και στο τέλος επεκτείνεσθε.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Υπουργός μπήκε στην ουσία. Εγώ αναφέρθηκα μόνο στη διαδικασία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Να μη συνεχίσουμε όμως.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Και η διαδικασία, όμως, κύριε Πρόεδρε, αφορά και εσάς που δεν το έχετε αντιληφθεί. Σας παρακαλώ να το μεταφέρετε στην κυρία Πρόεδρο. Επιμένω ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό το πράγμα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το έχουμε αντιληφθεί καλά, κύριε Μπένο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Δεν μπορεί με τροπολογίες να αναιρούνται πολύ σημαντικά νομοσχέδια που έχει ψηφίσει το Κοινοβούλιο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Μπένο, ακούστε. Εάν οι Βουλευτές θέλουν να αναδεικνύουν μόνο μία τροπολογία στη συζήτηση ενός νομοσχεδίου, είναι δική τους ευθύνη. Δεν μπορεί το Προεδρείο να υπαγορεύσει πώς θα αγορεύουν και πώς θα τοποθετούνται οι Βουλευτές. Δυστυχώς, είναι σύνηθες φαινόμενο παίρνοντας αφορμή από μία τροπολογία, σ' αυτήν και μόνο να γίνονται οι αγορεύσεις και να μη γίνεται συζήτηση στο νομοσχέδιο. Όμως, αυτό δεν μπορεί να το επιβάλει το Προεδρείο.
Κύριε Υπουργέ, να συνεχίσουμε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Όχι, κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να απαντήσω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Σύντομα, όμως, κύριε Υπουργέ και όχι επί της ουσίας, αλλά στα διαδικαστικά θέματα. Ορίστε, έχετε το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Πρώτον, η Κυβέρνηση και το ΥΠΕΧΩΔΕ λειτούργησαν απόλυτα νόμιμα και σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής των Ελλήνων. Κατέθεσαν αυτήν την τροπολογία και μάλιστα πάρα πολλές μέρες πριν από τη δυνατότητα που είχαν να την καταθέσουν εμπρόθεσμα. Ένα το κρατούμενο.

Δεύτερον, δεν πρόκειται περί τροπολογίας καινούργιας διάταξης. Πρόκειται για τροποποίηση υπάρχουσας διάταξης που συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Τρίτον, λέτε, για παράδειγμα, γιατί δεν ετοιμάσαμε το Προεδρικό Διάταγμα κ.ο.κ. Γιατί τα λέτε όλα αυτά τα πράγματα; Κατ' αρχήν, ο ν.3199/2003 είναι δικός σας νόμος, ο οποίος δίνει μεταβατική περίοδο μέχρι τέλους του 2009, μέχρι τότε να μη γίνεται έγκριση σχεδίων διαχείρισης υδατικών διαμερισμάτων με το νέο νόμο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι έτσι, κύριε Υπουργέ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Υπουργέ, ας μην μπούμε στην ουσία.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Γιατί τα λέτε όλα αυτά; Δεν επετέθην εναντίον της δικαιοσύνης και αφήστε αυτές τις ιστορίες. Είπα τι κάνει ο καθένας. Δεν είναι επίθεση και δεν φοβόμαστε τη δικαιοσύνη. Τη σεβόμαστε και το έχουμε αποδείξει.
Πάντως, εκείνο το οποίο περιμένω είναι με σοβαρότητα να αντιμετωπίσετε ένα τεράστιο θέμα, το οποίο υπηρετήσατε και στοχεύσατε επί τόσα χρόνια και να μην αναιρείτε τον εαυτό σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Η Εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας κυρία Αθηνά Κόρκα-Κώνστα έχει το λόγο.

...


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν δώσω το λόγο στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., θα ήθελα να σας κάνω μία πρόταση, όσον αφορά τη διαχείριση του χρόνου και την περαιτέρω συζήτησή μας. Η πρόταση του Προεδρείου είναι να πάμε σήμερα μέχρι στις 15.30. Κύριοι συνάδελφοι, θα ψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο, όπως γίνεται συνήθως, στις 15.30 και οι υπόλοιποι ομιλητές θα μεταφερθούν στη συνεδρίαση της Τρίτης όπου θα μιλήσουν και επί της αρχής και επί των άρθρων και συγχρόνως θα ακουστούν και οι εισηγητές και θα ανοιχτεί κατάλογος ομιλητών για τα άρθρα. Στη συνέχεια βεβαίως έχουμε και τη συνεδρίαση της Τετάρτης. Εάν τυχόν δεν φθάσει το χρονικό διάστημα, τότε μπορεί να βάλουμε και εμβόλιμη. Ελπίζω, όμως, ότι θα καλυφθεί ο χρόνος. Έχουμε δύο ημέρες ακόμη και μερικές ώρες σήμερα και νομίζω ότι θα καλυφθεί ο χρόνος για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο και οι τροπολογίες.
Κύριε Μπένο, θέλετε να πείτε κάτι επί της διαδικασίας;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε, συμφωνώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Κύριε Γκατζή, συμφωνείτε;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Εσείς, κύριε Τασούλα, συμφωνείτε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Μάλιστα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ορίστε, κύριε Γείτονα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, το 15.30 δεν λέει τίποτα. Μέχρι ποιο ομιλητή θα πάμε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ξέρετε ότι αυτό είναι λίγο δύσκολο. Δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Όχι, να το ορίσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ας ακούσουμε μισή ώρα τους ομιλητές και στη συνέχεια θα το καθορίσουμε. Ο κ. Μπένος έχει το λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σπάνια έχω βρεθεί σε τόσο δύσκολη συνειδησιακή θέση στο Κοινοβούλιο.

Κύριε Υπουργέ, ξεφύγατε. Και εμένα τουλάχιστον δεν με έχετε συνηθίσει σε αυτό το ύφος και σε αυτήν την αισθητική της κοινοβουλευτικής σας παρουσίας. Τα βάλατε με όλους και με όλα. Κατακεραυνώσατε τους πάντες.

Είμαι υποχρεωμένος να ξεκινήσω ανάποδα τη ροή της ομιλίας μου, γι' αυτό εγκατέλειψα και τις σημειώσεις μου, γιατί θέλω να παρακολουθήσω όσο γίνεται πιο πιστά αυτά που είπατε. Θα ξεκινήσω δηλαδή από το τελευταίο κομμάτι της ομιλίας σας όπου μας κατακεραυνώσατε όλους, πολιτικά κόμματα, τον εισηγητή μας, τα δικαστικά όργανα της χώρας, τους οικολόγους. Όλοι είναι ύποπτοι για κάτι και εσείς με μία περισσή αυτοπεποίθηση και αυταρέσκεια δώσατε μία εικόνα ότι όλα έχουν καλώς και θέλετε να μας κάνετε και εμάς συνενόχους σας σε μία δηλητηριασμένη πραγματικά κοινοβουλευτική εικόνα, αγαπητοί συνάδελφοι, και απευθύνομαι κυρίως στους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας.
Εγώ θα προσπαθήσω να πω τα πράγματα όσο γίνεται πιο απλά με την υπόθεση του Αχελώου. Κατηγορηματικά είμαστε υπέρ της συνέχισης του έργου, κύριε Υπουργέ, αφού θέλετε να πάρετε επίσημη απάντηση από το ΠΑΣΟΚ. Κατηγορηματικά είμαστε υπέρ της συνέχισης του έργου και όταν θα έλθει η ώρα θα δικαιολογήσουμε το γιατί, αλλά με διαδικασίες, κύριε Υπουργέ, οι οποίες να συνάδουν και με το κοινοβουλευτικό ήθος και με τις παραδόσεις και τις κατακτήσεις του Κοινοβουλίου.
Τι κάνει αγαπητοί συνάδελφοι, ο κύριος Υπουργός; Κάνει ταυτόχρονα τα εξής πράγματα, ίσως δεν τα έχετε μελετήσει. Πρώτον, μας φέρνει μία διάταξη κατ' αρχήν το άρθρο 9 και τώρα τη διευρύνει με την τροπολογία, που στην ουσία καταργεί μία ολόκληρη κοινοτική οδηγία για τη διαχείριση των υδάτων. Το επίμαχο θέμα του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι όντως η διαχείριση των υδάτων. Το ένα θέμα είναι αυτό.
Το δεύτερο θέμα, είναι ότι με αυτή τη διαδικασία καταργείται το πνεύμα αυτών των διατάξεων που θέλουν διαβούλευση με τους πολίτες, καθώς και νομικό έλεγχο από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όλα αυτά καταργούνται. Μπορείτε να μου πείτε αν κανείς από εσάς - το είπαν και άλλοι συνάδελφοι - έχει την επάρκεια να εξετάσει όλες αυτές τις μελέτες που προβλέπονται στην κατάθεση που έκανε ο κύριος Υπουργός;
Υπάρχει και ένα τρίτο σημείο, κύριε Υπουργέ, που το ερώτημα πρέπει να το θέσετε εσείς στον εαυτό σας και όχι να εγκαλείτε το δικό μας εισηγητή. Κάνατε αυτή τη διεύρυνση της διάταξης στο άρθρο 9 και μας λέτε ότι πρέπει να ψηφίσετε και τις δύο τροπολογίες για να αποδείξετε - ακούστε σε τι θέση μας φέρνετε- ότι είσαστε υπέρ του έργου. Δηλαδή θέλετε να μας οδηγήσετε σε ατραπούς κοινοβουλευτικά απαράδεκτες, κύριε Υπουργέ, για να αποδείξουμε ότι είμαστε υπέρ του έργου. Είναι απαράδεκτο, κύριε Υπουργέ, να ζητάτε από εμάς μία γενική εξουσιοδότηση, με τη διατύπωση όπως την έχετε, προκειμένου όχι μόνο να ρυθμίσετε τα θέματα του Αχελώου, αλλά και όποιο άλλο θέμα προκύψει μέχρι το 2009. Αυτό θέλετε να κάνετε. Βρείτε, λοιπόν, με τους νομικούς σας - τους έχετε εδώ - τον τρόπο να υπάρχει μία ευθύβολη ρύθμιση που να αφορά μόνο τον Αχελώο, να είναι καθαρή, να ξέρει ο κάθε Βουλευτής τι ψηφίζει και εδώ είμαστε, κύριε Υπουργέ. Όχι να εγκαλείτε εμάς για δικές σας παραλείψεις.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Όσο ανεβάζετε τους τόνους εκτίθεστε περισσότερο και εκθέτετε την πρώην κυβέρνησή σας με αυτά που λέτε. Θα σας απαντήσω μετά.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Ναι, θέλω να εκτεθώ. Τέλος, ακούστε και αυτό και κυρίως θέλω να τα ακούσουν οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, όλα αυτά, αγαπητοί συνάδελφοι, στο διαδικαστικό μέρος που μας υποχρεώνει να κάνουμε ο Υπουργός, γιατί δεν υποχρεώνει μόνο εσάς, παραβιάζει και τις δικές μας συνειδήσεις και μας βάζει σε μία τρομακτική σύγκρουση καθηκόντων λέγοντάς μας: Τι θέλετε; Το έργο, αλλά με αυτές τις περίεργες κοινοβουλευτικές διαδικασίες; Δεν θα είχαν συμβεί, αν είχε ενεργοποιηθεί αυτή η οδηγία για τη διαχείριση των υδάτων και που δεν έχει γίνει τίποτα γι' αυτή, αγαπητοί συνάδελφοι. Ούτε το προεδρικό διάταγμα έχει βγει που προβλέπεται, ούτε οι μελέτες για τη διαχείριση των λεκανών απορροής έχουν βγει και γι' αυτό βρισκόμαστε σε αυτό το δυσάρεστο σημείο. Δηλαδή την ανεπάρκεια της λειτουργίας του Υπουργείου έρχεται να την πληρώσει το Κοινοβούλιο, ένα υπέρτερο αγαθό από την εκτέλεση ενός έργου, όσο μεγάλο και αν είναι. Γιατί σήμερα υπάρχει ένα μεγάλο πλήγμα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Ξέρετε, κύριε Υπουργέ και αγαπητοί συνάδελφοι, ότι εγώ είμαι χαμηλών τόνων, αλλά μας φέρατε σε αυτό το αδιέξοδο και κλείνω με αυτό. Επί της ουσίας θα τα πούμε στις τροπολογίες και για την περίπτωση του Ελαιώνα και του Παναθηναϊκού και για την περίπτωση του Αχελώου.
Έρχομαι στο κύριο σώμα του νομοσχεδίου, που έχει δύο κεφάλαια. Το ένα είναι για το Κτηματολόγιο. Μας λοιδορήσατε πάλι και σήμερα, αγαπητοί συνάδελφοι. Σε αυτά πραγματικά τα έχετε καταφέρει. Έχετε πείσει την κοινή γνώμη, όπως είπε σήμερα ο κύριος Υπουργός - χρησιμοποιώ τη δική σας φράση - για το αμαρτωλό παρελθόν μας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Μα, αφού ήταν.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Πραγματικά, αγαπητοί συνάδελφοι, κάναμε λάθη στο Κτηματολόγιο. Το έχουμε δεχθεί ότι κάναμε λάθη. Κάναμε όμως και μεγαλειώδη πράγματα, τα οποία έχετε παραλάβει και καλείστε να τα αξιοποιήσετε. Κάναμε μαζί και λάθη, αλλά κάναμε και μεγαλειώδη πράγματα και είχαμε μεγαλειώδεις επιλογές. Ξέρετε ποια ήταν η μεγαλύτερη που δεν ακούστηκε εδώ; Οι κύριοι του Κτηματολογίου το γνωρίζουν. Ότι μεταξύ δύο οδών που είχαμε να επιλέξουμε, δηλαδή της οδού να το αναθέσουμε σε ξένες πολυεθνικές εταιρείες, που είχαν τεχνογνωσία, επιλέξαμε το ελληνικό τεχνικό δυναμικό και το πληρώσαμε αυτό. Το πληρώσαμε με τις υπερβάσεις, το πληρώσαμε με τις προδιαγραφές. Ρωτήστε εμένα όταν ήμουν δήμαρχος, κύριε Υπουργέ, που κάναμε τις κτηματογραφήσεις, πόσο κόπο καταβάλαμε για να βρούμε μία ήσσονος σημασίας ρύθμιση τότε στον 1337, για τις πράξεις εφαρμογής. Το πληρώσαμε, πληρώσαμε αυτήν τη μεγάλη επιλογή.
Μήπως τελικά, όμως, κύριε Υπουργέ, το τελικό κόστος που προέκυψε για τη χώρα είναι μεγάλο; Θέλω να αμφισβητήσω τα στοιχεία που καταθέσατε εδώ στη Βουλή. Πόσο είναι το κόστος που στοίχισαν μέχρι τώρα οι μελέτες, που καλύπτουν το 20% της χώρας; Μας είπατε 500.000.000 ευρώ. Ψεύδος. Ρώτησα και έκανα αναλύσεις. Είναι 310.000.000 ευρώ. Τόσο είναι το ύψος των μελετών μέχρι του σημείου των συγκριτικών τους πινάκων. Έκανα διαβουλεύσεις για να το δω αυτό. Βεβαίως τα 500.000.000 αφορούν το σύνολο της λειτουργίας της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε., του ΟΚΧΕ κ.λπ. Και μας λέτε τώρα ότι για ομόλογη και ισόποση μελέτη θα στοιχίσει 270.000.000 ευρώ, δηλαδή περίπου το ίδιο. Πού είναι οι διαφορές;
Θέλετε να πούμε και κάτι άλλο; Εμείς γενναιόδωρα παραδεχόμαστε ότι οι ρυθμίσεις που φέρνετε και για τα οικονομικά και για το λειτουργικό μέρος, είναι ορθές και θα τις ψηφίσουμε.Αυτό όμως είναι το ζητούμενο; Το ζητούμενο δηλαδή εδώ πέρα είναι να ερχόμαστε για την νομοθέτηση του αυτονόητου; Αυτό είναι που λέτε ότι κάνατε;

Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ θα ήθελα την προσοχή σας. Σας παρακαλώ μην απασχολείτε τον Υπουργό. Ακούστε τι λέτε εσείς, κύριε Υπουργέ, και όλοι οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας. «Παραλάβαμε», λέει, «23 κτηματολογικά γραφεία, παραδώσαμε 83». Για εσάς που δεν γνωρίζετε - γιατί εγώ τυχαίνει να είμαι και τοπογράφος μηχανικός, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι - το τελευταίο στάδιο της μελέτης είναι η ίδρυση του κτηματολογικού γραφείου. Έχουν προηγηθεί χρόνια δουλειάς και φτάνουμε στο πέρας. Που το φυσικό πέρας είναι αυτό. Μπράβο σας λοιπόν.

Αυτή ήταν η δουλειά που κάνατε δυόμισι χρόνια. Κάνατε τίποτα άλλο, μήπως; Προκηρύξατε καμιά καινούρια μελέτη, μήπως; Εισπράξατε καθόλου χρήματα από τα έξι εκατομμύρια δικαιώματα που έχουν ήδη παραχθεί; Δυόμισι χρόνια απόλυτης απραξίας και το λέτε και το ξαναλέτε. Το έχω ακούσει χιλιάδες φορές: «23 κάναμε, τόσα παραδώσαμε». Μια τρύπα στο νερό αγαπητοί συνάδελφοι. Διατυπώσατε, κύριοι, κανένα όραμα για το μέλλον του Κτηματολογίου; Ακουσα και τον Πρόεδρο της Κτηματολόγιο ΑΕ. Πού το πάτε το μαγαζί; Θα κάνετε οριστικά κτηματολογικά γραφεία; Αυτά θέλουν χρόνο. Θέλουν πιλοτική εφαρμογή. Θέλουν ρίσκο. Πώς να το κάνουμε; Έχετε κάποια σύλληψη για τα δυο διαφορετικά πράγματα, που το ένα είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη και το άλλο είναι η επιστημονική επεξεργασία των στοιχείων; Θα είναι σε ένα επίπεδο; Θα είναι σε δυο επίπεδα; Θα είναι το σύστημα το συγκεντρωτικό, το αποκεντρωμένο, θα έχουμε ένα οριστικό κτηματολογικό γραφείο στο κέντρο; Θα έχουμε 13 στις περιφέρειες; Θα έχουμε περισσότερα; Ποια θα είναι τα σημεία επαφής των πολιτών; Και είναι διαφορετική διαδικασία η μια, διαφορετική η άλλη. Εγώ για παράδειγμα προτείνω τα σημεία επαφής να είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Και λέω ότι πρέπει να είναι πολύ λίγα τα οριστικά κτηματολογικά γραφεία. Μας είπατε τίποτα για όλα αυτά; Ίσως δεν τα γνωρίζετε αυτά, αγαπητοί συνάδελφοι.
Για τους δασολογικούς χάρτες ξέρετε τι είπε ο Υπουργός στην Επιτροπή; Δεν το επανέλαβε σήμερα. Είπε λέει ότι θα περιμένει την αλλαγή του Συντάγματος. Να μην την περιμένετε, αγαπητέ συνάδελφε. Το άρθρο 24 δεν θ' αλλάξει. Δεν θ' αλλάξει, γιατί είναι δεδομένη απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι δεν θα παίζουμε με το περιβάλλον. Συνεπώς, αξιοποιήστε αυτούς τους δασολογικούς χάρτες. Το έχετε κάνει; Ή τους έχετε αφήσει σε εκκρεμότητα;
Και τώρα έχετε και μια πολιτική εκκρεμότητα με όλα αυτά που είπατε στην Επιτροπή. Γιατί, αγαπητοί συνάδελφοι, αν δεν ενταχθούν στα δικαιώματα των ιδιωτών οι δασολογικοί χάρτες, ο αιγιαλός, το δημόσιο και η εκκλησιαστική περιουσία - για την οποία δεν μας είπατε τίποτα - δεν ολοκληρώνεται το κτηματολόγιο. Τι έχετε κάνει για όλα αυτά; Ποια είναι τα οράματά σας για όλα αυτά; Το μόνο που κάνατε και επαναλάβατε και σήμερα, είναι δηλώσεις, για να συνεχίζεται αυτή η πολιτική ομηρία που υπάρχει σε βάρος και μιας ολόκληρης παράταξης και πολιτικών στελεχών αλλά και στελεχών την ίδιας της Κτηματολόγιο ΑΕ που έχουν δώσει τη ζωή τους πραγματικά και το αίμα τους γι' αυτό το πράγμα. Ενός εξ' αυτών δεν του επιτρέπεται να πάει να δει το παιδί του που είναι στο εξωτερικό, αγαπητοί συνάδελφοι. Και έχουμε το εξής νομικό παράδοξο. Και θα καταθέσω στα πρακτικά το δικαστικό χρονικό των ανθρώπων αυτών που ταλαιπωρούνται.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σταύρος Μπένος, καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής).

Τα συλλογικά τους όργανα έχουν απαλλαγεί από τις κατηγορίες. Και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κτηματολόγιο ΑΕ και μια επιτροπή που είχε οριστεί για κάποιες εργασίες. Κατά τα άλλα, δυο στελέχη, τα οποία είχαν ομόφωνη εξουσιοδότηση να ενεργοποιήσουν τις πράξεις των συλλογικών οργάνων, σύρονται στα δικαστήρια. Περί αυτού πρόκειται.

Χαίρομαι, κύριε Λέγκα που μιλήσατε γι' αυτό. Να μιλήσουμε για ένα καλό κτηματολόγιο. Να δημιουργήσουμε νέες συνειδήσεις στην κοινή γνώμη. Εμείς είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Και να το υπερψηφίσουμε. Και επί της αρχής και τα περισσότερα άρθρα θα τα υπερψηφίσουμε για να σας δείξουμε την υπευθυνότητά μας και πώς σκεφτόμαστε και εμείς και ο Γιώργος Παπανδρέου, που μας έχει δώσει αυτές τις οδηγίες. Ως παράταξη, αυτό θα κάνουμε. Εσείς όμως τι θα πράξετε; Θα συνεχίσετε αυτόν τον κλεφτοπόλεμο; Θα συνεχίσετε όλη αυτή την υφέρπουσα σκανδαλολογία; Είναι χρήσιμη για την υπόθεση του κτηματολογίου αυτή; Επιτέλους, ας αφήσουμε ήρεμο το δικαστήριο να κάνει τη δουλειά του. Και αν δείτε το δικαστικό χρονικό, πραγματικά θα φρίξετε. Συνεχής αλλαγή κατηγορητηρίου. Για να φτάσουμε σήμερα στο νομικό παράδοξο που σας περιέγραψα πριν.
Σ' ό,τι αφορά τώρα στο δεύτερο κεφάλαιο, στο κεφάλαιο των έργων τις περισσότερες διατάξεις του οποίου επίσης θα υπερψηφίσουμε. Θέλω να σταθώ, αγαπητοί συνάδελφοι, στην κορυφαία εξ' αυτών που είναι για τις επί έλασσον δαπάνες. Και για να μας καταλαβαίνουν όλοι να το πω πιο απλά. Ίσως και ορισμένοι συνάδελφοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τεχνικές ορολογίες. Πρόκειται για το πώς χαλιναγωγούνται οι υπερβάσεις. Πώς δηλαδή παίρνεις νομοθετικές πρωτοβουλίες - όπως αυτή η ορθή νομοθετική πρωτοβουλία, η ορθότατη - προκειμένου να μην υπάρχουν υπερβάσεις. Να μην υπερβαίνουν τις ομάδες έργων πάνω από 20%. Και υπάρχει και μια διαδικασία μεταφοράς των πιστώσεων αυτών σε άλλες ομάδες έργων. Περί αυτού πρόκειται.

Πού ήσασταν δυόμισι χρόνια, κύριε Υπουργέ; Γιατί φέρνετε τώρα αυτή τη διάταξη; Περιμένατε πρώτα να τιμωρηθεί η χώρα και να πληρώσουμε τα 500 εκατομμύρια ευρώ; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε έτοιμη ρύθμιση. Γιατί δεν την αξιοποιήσατε; Τι κάνατε; Μα, τι κάνατε; Να απαντήσετε τι κάνατε γι' αυτό το θέμα τα δυόμισι τελευταία χρόνια.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ. Έλεος! Δεν το θέλει και ο Θεός!
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Αγαπητέ συνάδελφε, άκουσε να σου πω κάτι. Εσείς κυβερνάτε, δεν κυβερνάμε εμείς. Αμα θέλετε, να αλλάξουμε τους ρόλους και να μας κάνετε επερώτηση εδώ σήμερα και να απαντάμε εμείς. Να το δούμε και αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Κύριε συνάδελφε, είναι απαράδεκτο να λέτε εσείς τέτοιες ανακρίβειες και τέτοια πράγματα. Τα 500 εκατομμύρια που έκοψε η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρονται σε έργα που έγιναν μέχρι το 2003. Επιτέλους! Σταματήστε τα ψέματα!
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Βεβαίως και εκεί αναφέρονται.

Εσείς αυτό που δεν γνωρίζετε - και λυπάμαι που δεν το γνωρίζετε, φαίνεται, δεν έχετε καλό αγωγό επικοινωνίας με τον κ. Αλογοσκούφη - είναι ότι υπήρχε διαβούλευση των δικών μας Υπουργών, προκειμένου να συμψηφιστούν αυτές - ναι - οι ατέλειες ορισμένων μικρών περιφερειακών έργων μ' αυτήν τη νομοθετική ρύθμιση, πράγμα που δεν το προχωρήσατε, για να εκθέσετε...
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί δεν το πετυχαίνατε;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Μπράβο σας! Αξιος ο μισθός σας!

Προχωρώ, όμως, και πιο πέρα. Ακούσατε τις τρεις νέες δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη; Τις ακούσατε; Ακούσατε, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας; Κύριε Σουφλιά, ακούσατε; Διαπραγματεύθηκε, λέει, και θριαμβολογούσε ότι επέτυχε τη μείωση της δαπάνης της εθνικής συμμετοχής, επειδή δεν μπορείτε να απορροφήσετε τα έργα. Τι θριαμβολογείτε, κύριε Σουφλιά, και μας λέτε για τις επιδόσεις σας; Εδώ υπάρχει κίνδυνος απώλειας πολύ σημαντικών κονδυλίων για τη χώρα μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα, η οποία δεν μπορεί να συγκαλυφθεί.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Με απόλυτα δική σας ευθύνη.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Η μεγαλύτερη πραγματικότητα είναι ότι σήμερα συζητούμε κορυφαία θέματα με υπονομευμένες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Λέμε ένα μεγάλο «ναι» και στο Κτηματολόγιο και σε ρυθμίσεις για τα δημόσια έργα και στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου. Λέμε, όμως, ένα μεγάλο «όχι» σ' αυτό που προσπαθείτε να μας παγιδέψετε, για να πάτε πίσω την κοινοβουλευτική ζωή της χώρας, δηλαδή, τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που επιλέγετε. Σας ευχαριστώ, αγαπητοί συνάδελφοι. (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.

 

 

 
 

Η Κασσιανή Μπένου στην "Ε": "Υπάρχουν πολλά διαμάντια στο πολιτιστικό παρελθόν της Καλαμάτας"
  

 
 

"Απόσταση", συμμετοχή και αποτύπωμα συνεργατικών και εθελοντικών εγχειρημάτων "
  

 
 

Αναγόρευση του Σταύρου Μπένου ως Επίτιμου Διδάκτορα του Hellenic American University
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος αφηγείται το ταξίδι του Διαζώματος μέχρι σήμερα
  

 
 

Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου, προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στα Πανεπιστημιακά Σεμινάρια, με θέμα: «Πολιτικός Λόγος»
  

 
 

Oμιλία Σταύρου Μπένου TEDx Academy 2016
  

 
 

Παρουσίαση της έκδοσης «Επίλογος» του 2015
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος στα «Φώτα της πόλης»
  

 
 

Τηλεφωνική Συνέντευξη του Σταύρου Μπένου στο ΒΗΜΑ FM 99,5
  

 
 

Μαχόμενη πολεοδομία για την ανάπτυξη της πόλης
  

 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος
στο LIFO.gr
 
 

  
Ο μελισσοκόμος
του Στ. Μπένου
 
 

  
20 χρόνια Σταύρος Μπένος
βίντεο αφιέρωμα
 
 

  
Το κίνημα των πέντε δημάρχων μπορεί να γίνει το όχημα για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας
 
 

  
Οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά
 
 

  
Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου στο ΙΣΤΑΜΕ: ΠΑΣΟΚ και διοικητική μεταρρύθμιση: μια μοιραία σχέση
 
 

  
Πως θα αλλάξει
η δημόσια διοίκηση
 
 

  
ΟΓΑ και
αρχαία θέατρα
 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος μιλά για τα εγκαίνια του αρχαίου θεάτρου Μεσσήνης
 
 

  
Ν' αγαπάς την ευθύνη
 
 
 
  
Πέρα από το μικρό ή μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για
μια αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική δημόσια διοίκηση

 
 
 
  
Ο ευτυχής κύριος Μπένος
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος, Δρόμοι - ET1
"Μία προσωπική αφήγηση"
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος
"...ο δρόμος δεν υπάρχει"
Μαγικός φανός
Κανάλι βουλής
 
 
 


  
Με τους πολίτες ψηλά
 

 
 

Σταύρος Μπένος - 20 χρόνια
 
 
     
 
 
 

Μία πρώτη γνωριμία


 
43η ΧΕΝΙΑ
Τιμητική διάκριση


Πολιτιστικός Τουρισμός στη Μεσσηνία

Κάνουμε τον
πολιτισμό
πολιτική μας

3 χρόνια ανασυγκρότησης μετά τους σεισμούς

Η πολιτιστική
Καλαμάτα

Πρόγραμμα ΑΣΤΕΡΙΑΣ
                          
           
 
 


Αρχή σελίδας ^

Σταύρος Μπένος, Μπουμπουλίνας 30 (1ος όροφος) - Τ.Κ.: 106 82, Τηλ.: 210.82.54.256, Fax: 210.82.54.258
Νομικό Σημείωμα  |  Συμφωνία χρήσης και υπηρεσιών  |  Copyright © 1998 - , Σταύρος Μπένος - Web: www.benos.gr, E-mail: benos@otenet.gr

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Σπύρος Κατσαντώνης