BENOS.gr  |  DIAZOMA.gr


Επικοινωνία  | 
Links

Επικοινωνία

     
 


 
     
 

 


 

 
 

Ομιλίες

Αγόρευση του Σταύρου Μπένου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου "Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2006" του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών

19 Δεκεμβρίου 2005

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ : ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Για έλλειψη πολιτικών στόχων που θα αντιμετωπίζουν τις στρατηγικές προκλήσεις της εποχής μας, κατηγόρησε τη Κυβέρνηση κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών Σταύρος Μπένος.

Ακόμη ο κ. Μπένος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2006 προσωρινό «σε μια εποχή που έπρεπε να καλπάζει η χώρα και να σφύζει από φερεγγυότητα και αποτελεσματικότητα».

(Ακολουθεί η αγόρευση του Βουλευτή κ. Σταύρου Μπένου)

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
(ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΝΔ΄
Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2005

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Το λόγο έχει ο κ. Μπένος. Ορίστε, κύριε συνάδελφε.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, η πατρίδα μας από το 1974 και μετά, χωρίς διακοπή -θα έλεγα- προσπάθησε μέσω των κυβερνήσεών της να αντιμετωπίσει όλες τις σημαντικές στρατηγικές προκλήσεις των περιόδων που πέρασαν, με επιτυχία -θα έλεγα- τις περισσότερες φορές.


Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αντιμετώπισε την πρόκληση της αποκατάστασης της Δημοκρατίας και είχε και την οραματική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε τη μεγάλη αποστολή της κατάργησης των διακρίσεων, της θεμελίωσης του κοινωνικού κράτους, του επαναπροσανατολισμού της εξωτερικής μας πολιτικής ως μια νέα ισορροπία ανάμεσα στις ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσπάθησε να επιβάλει το νεοφιλελεύθερο εκσυγχρονισμό στη χώρα.


Ο Κωνσταντίνος Σημίτης είχε τη μεγάλη επιτυχία της ΟΝΕ, τη μεγάλη επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Γιατί τα λέω όλα αυτά: Προσπαθώ να δω την αντίστοιχη αντιμετώπιση, κύριε Υπουργέ, των στρατηγικών προκλήσεων της εποχής μας από την Κυβέρνησή σας. Το μόνο που ανακαλύπτω μέσα από τις σελίδες και του περσινού και του φετινού προϋπολογισμού είναι, ότι θα διαθέσετε όλες τις εθνικές δυνάμεις, προκειμένου να καλύψετε το έλλειμμα του 3% και να πάρετε την άδεια από τον κ. Αλμούνια σε ένα χρόνο, προκειμένου να δώσετε το ΕΚΑΣ και το επίδομα στους αγρότες του ΟΓΑ και φοβούμαι ότι θα εξαντληθεί η τετραετία σας.


Αυτή, αγαπητοί συνάδελφοι, νομίζω, είναι και η κύρια αιτία που βλέπουμε σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, να έχει καταποντιστεί το ηθικό των Ελλήνων και η εθνική τους αυτοπεποίθηση. Είναι πράγματα που πολύ δύσκολα αποκαθίστανται, είναι πράγματα οδυνηρά. Αυτά - ξέρετε- είναι από τα αφανή του προϋπολογισμού, γιατί τα νούμερα συνήθως ο καθένας τα προσεγγίζει με το δικό του τρόπο αφ' ενός και αφ' ετέρου κουράζουν.

Παραδέχομαι, κύριε Υφυπουργέ, ότι δεν σας λείπει προσωπικά η καινοτομία -σας το έχω πει και άλλες φορές απ' αυτό το Βήμα της Βουλής. Ποιο είναι το καινοτομικό στοιχείο του φετινού προϋπολογισμού; Αν θέλετε θα κάνω και διαχρονική κριτική σε όλες τις κυβερνήσεις από το 1974 μέχρι σήμερα . Συνεχίζουμε να παλεύουμε μέσω γραφειοκρατών με τους λεγόμενους κωδικούς. Δεν τολμούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα, τον προϋπολογισμό δηλαδή μηδενικής βάσης, δεν τολμούμε, με άλλα λόγια, να κάνουμε ένα ποιοτικό βήμα : Από προϋπολογισμό Υπουργείων, όπως κατατίθεται κάθε χρόνο, σε προϋπολογισμό πολιτικών στόχων.


Να πω μερικά παραδείγματα. Αντί να μιλάμε εδώ με αριθμούς, δεν θα ήταν ωραίο να έρθουν οι Υπουργοί και να παρουσιάσουν τους πολιτικούς στόχους του επόμενου έτους; Να μας πείτε εσείς για παράδειγμα για τις επενδύσεις - όλοι λέτε ότι χρειάζεται ένα απλό φορολογικό σύστημα και γραφειοκρατικές διαδικασίες μικρές- ότι βάζετε ένα στόχο: Οι επενδυτές να ¨ξεμπλέκουν¨ με τη δική σας ευθύνη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα μπορούσε να έρθει το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και να πει ότι στα ΚΕΠ, που τα έχει αποδεχθεί ως θεσμό, θα βάλει την υπόθεση των μεταναστών, για να εξυπηρετηθούν σε τόσο χρονικό διάστημα, θα βάλει τα ασφαλιστικά ταμεία, θα τα επιβλέψει και θα εγγυηθεί ότι θα γίνουν.


Να έρθει το Υπουργείο Εργασίας και να πει - αντί να κομπάζετε για τις δήθεν μεταρρυθμίσεις- τι θα κάνετε με τον ιδιωτικό τομέα και τα δυο εκατομμύρια εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που είναι στην πλήρη ανασφάλεια; Γιατί δεν καθιερώνουμε την 158 διεθνή σύμβαση εργασίας -να την επιβλέψετε και να την εφαρμόζετε- προκειμένου να υπάρχει η ασφάλεια της αιτιώδους απόλυσης των εργαζομένων;


Γιατί δεν λέτε για τον αγροτικό τομέα ότι το 2013 τελειώνουν τα ψέματα και θα κάνουμε μια στροφή στην ποιοτική και βιολογική γεωργία, όχι μόνο με νομοσχέδια, αλλά με μετρήσιμους στόχους, που θα τους παρακολουθείτε και θα τους ανακοινώνετε;


Γιατί δεν λέτε για το Υπουργείο Αιγαίου, για το οποίο όλοι οι Έλληνες -ακόμη και οι περισσότεροι συνάδελφοι σε αυτή την Αίθουσα- πιστεύουν ότι είναι ένα χωρικό Υπουργείο; Βάλατε τον τίτλο «νησιωτικότητας». Επιτέλους, κύριε Χωματά, που ξέρω ότι πονάτε για τα νησιά σας, πότε θα εφαρμοστεί αυτή η «νησιωτικότητα»; «Νησιωτικότητα» με απλά λόγια σημαίνει εξειδίκευση των δημοσίων πολιτικών, προκειμένου να είναι το ίδιο αποδοτικές και για τους στεριανούς και για τους νησιώτες. Πότε θα γίνουν αυτά τα δυο;
Σας είπα μερικά πράγματα, για να δείτε πόσο γοητευτική θα μπορούσε να είναι η συζήτηση, αγαπητοί συνάδελφοι, στο Κοινοβούλιο αν, αντί να μιλάμε και να διαγκωνιζόμαστε με έναν άχαρο τρόπο αισθητικά πολύ χαμηλού επιπέδου που έχει κουράσει και εμάς και τους πολίτες, μιλούσαμε για όνειρα, για πολιτικούς στόχους και να αναμετρώμαστε πάνω σε αυτούς και να εγγυάστε εσείς, ότι θα προχωρείτε αυτούς τους πολιτικούς στόχους.


Και θα κλείσω -γιατί δεν χρειάζονται πολλά λόγια- με ορισμένους αριθμούς. Θέλω, κύριε Υφυπουργέ, να μου λύσετε μια απορία. Όταν συζητούσαμε στην Επιτροπή πριν από ενάμιση μήνα το προσχέδιο του Προϋπολογισμού είχατε τότε τις τιτλοποιήσεις -είναι έτσι;- και προβλέπατε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τις τιτλοποιήσεις. Πώς έγινε άραγε αυτό το θαύμα και έφυγαν οι τιτλοποιήσεις από την μέση και άρα ο Προϋπολογισμός μπορεί τώρα να εφαρμοστεί; Μπορείτε να μας απαντήσετε; Εσείς, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, έχετε δώσει απάντηση σ αυτό το απλό ερώτημα; Πού βρέθηκαν άραγε αυτά τα έσοδα, ενώ δεν μπήκαν καινούριοι φόροι;


Και ένα τελευταίο θα πω και θα κλείσω μ'αυτό. Τον ξέρετε αυτό τον Πίνακα, κύριε Υφυπουργέ; Αυτός ο Πίνακας, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι από το Υπουργείο Οικονομίας. Τι δείχνει; Δείχνει την είσπραξη των εσόδων από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Αν κοιτάξετε, θα διαπιστώσετε ότι σε δύο σημεία έχουμε κραχ οικονομικό. Το ένα είναι το 1989 και το άλλο είναι το 2004 και το 2005. Έχουμε μείωση εσόδων δηλαδή ως ποσοστού του ΑΕΠ κατά μιάμιση μονάδα, αθροιστικά δηλαδή το 2004 και το 2005 κατά τρεις μονάδες, δηλαδή 6 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ, αγαπητοί συνάδελφοι. Εσοδα που τα έχουν πληρώσει οι Έλληνες πολίτες, αλλά απλώς δεν έχουν αποδοθεί στο κράτος. Μιλάμε για φοροκλοπή δηλαδή, μιλάμε για πλήρη κατάπτωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους.


Είδα ότι πολύ χλωμά ο Υπουργός σε μια τελευταία συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα μίλησε για την αστοχία των εσόδων. Τι έχετε να πείτε για τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν χαθεί; Λέτε τόσα και τόσα για εκατό εκατομμύρια ευρώ εκεί, διακόσια εκεί, πεντακόσια εκεί. Ποια είναι η φερεγγυότητά σας για να εισπράξετε και για να αποκαταστήσετε τη δημοσιονομική πειθαρχία και ισορροπία στη χώρα;


Λυπάμαι, κύριε Υφυπουργέ. Ξέρετε ότι είμαι πολιτικός χαμηλών τόνων, αλλά σας λέω ειλικρινά -και δεν θέλω να χρησιμοποιήσω άλλους χαρακτηρισμούς- ότι είναι εντελώς ανεφάρμοστος ο Προϋπολογισμός αυτός. Το μόνο προσωνύμιο που του ταιριάζει, σε μια εποχή που έπρεπε να καλπάζει η χώρα και να σφύζει από φερεγγυότητα και αποτελεσματικότητα, είναι, ότι δυστυχώς αυτός είναι ένας προσωρινός προϋπολογισμός.
Σας ευχαριστώ πολύ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σταύρος Μπένος καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα πίνακα, ο οποίος βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ)

Έμμεσοι Φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ-Πηγή Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Μπένο.
 

 

 
 

Η Κασσιανή Μπένου στην "Ε": "Υπάρχουν πολλά διαμάντια στο πολιτιστικό παρελθόν της Καλαμάτας"
  

 
 

"Απόσταση", συμμετοχή και αποτύπωμα συνεργατικών και εθελοντικών εγχειρημάτων "
  

 
 

Αναγόρευση του Σταύρου Μπένου ως Επίτιμου Διδάκτορα του Hellenic American University
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος αφηγείται το ταξίδι του Διαζώματος μέχρι σήμερα
  

 
 

Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου, προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στα Πανεπιστημιακά Σεμινάρια, με θέμα: «Πολιτικός Λόγος»
  

 
 

Oμιλία Σταύρου Μπένου TEDx Academy 2016
  

 
 

Παρουσίαση της έκδοσης «Επίλογος» του 2015
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος στα «Φώτα της πόλης»
  

 
 

Τηλεφωνική Συνέντευξη του Σταύρου Μπένου στο ΒΗΜΑ FM 99,5
  

 
 

Μαχόμενη πολεοδομία για την ανάπτυξη της πόλης
  

 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος
στο LIFO.gr
 
 

  
Ο μελισσοκόμος
του Στ. Μπένου
 
 

  
20 χρόνια Σταύρος Μπένος
βίντεο αφιέρωμα
 
 

  
Το κίνημα των πέντε δημάρχων μπορεί να γίνει το όχημα για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας
 
 

  
Οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά
 
 

  
Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου στο ΙΣΤΑΜΕ: ΠΑΣΟΚ και διοικητική μεταρρύθμιση: μια μοιραία σχέση
 
 

  
Πως θα αλλάξει
η δημόσια διοίκηση
 
 

  
ΟΓΑ και
αρχαία θέατρα
 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος μιλά για τα εγκαίνια του αρχαίου θεάτρου Μεσσήνης
 
 

  
Ν' αγαπάς την ευθύνη
 
 
 
  
Πέρα από το μικρό ή μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για
μια αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική δημόσια διοίκηση

 
 
 
  
Ο ευτυχής κύριος Μπένος
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος, Δρόμοι - ET1
"Μία προσωπική αφήγηση"
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος
"...ο δρόμος δεν υπάρχει"
Μαγικός φανός
Κανάλι βουλής
 
 
 


  
Με τους πολίτες ψηλά
 

 
 

Σταύρος Μπένος - 20 χρόνια
 
 
     
 
 
 

Μία πρώτη γνωριμία


 
43η ΧΕΝΙΑ
Τιμητική διάκριση


Πολιτιστικός Τουρισμός στη Μεσσηνία

Κάνουμε τον
πολιτισμό
πολιτική μας

3 χρόνια ανασυγκρότησης μετά τους σεισμούς

Η πολιτιστική
Καλαμάτα

Πρόγραμμα ΑΣΤΕΡΙΑΣ
                          
           
 
 


Αρχή σελίδας ^

Σταύρος Μπένος, Μπουμπουλίνας 30 (1ος όροφος) - Τ.Κ.: 106 82, Τηλ.: 210.82.54.256, Fax: 210.82.54.258
Νομικό Σημείωμα  |  Συμφωνία χρήσης και υπηρεσιών  |  Copyright © 1998 - , Σταύρος Μπένος - Web: www.benos.gr, E-mail: benos@otenet.gr

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Σπύρος Κατσαντώνης