BENOS.gr  |  DIAZOMA.gr


Επικοινωνία  | 
Links

Επικοινωνία

     
 


 
     
 

 


 

 
 

Ομιλίες

Αγόρευση του Σταύρου Μπένου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου "Βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, χρήσεις, λειτουργίες τους - Διάρθρωση, οργάνωση και λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης" του Υπουργείου Πολιτισμού

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΑ΄
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΞΔ΄
Τρίτη 17 Μαΐου 2005

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο έχει ο κ. Μπένος

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν ξέρω πώς τείνουμε να μετατρέψουμε μία μεγάλη, θα έλεγα διακομματική, νίκη της χώρας σε μία μεγάλη ήττα της χώρας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που ζήσαμε, ήταν ένα πολύ μεγάλο γεγονός, που το υπερασπίστηκε το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Και εσείς, κυρία υπουργέ, βάλατε την προσωπική σας σφραγίδα.

Αυτό το μεγάλο γεγονός έδωσε μία τεράστια άυλη και υλική προίκα, που δυστυχώς έκτοτε τη διαχειριζόμαστε με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Στην ουσία - και το λέω, για να μας καταλάβουν οι τηλεθεατές, που μπερδεύονται με τις αντιπαραθέσεις μας είναι σαν να κάνετε μία αλυσίδα συμβάσεων παραχώρησης γι'αυτήν την τεράστια προίκα και δεν είναι μονάχα αυτό, αλλά κάθε τι ενοχλητικό που υπάρχει σ'αυτήν την πορεία, το παραμερίζουμε. Παραμερίζουμε θεσμούς και τη λειτουργία του επίσημου κράτους, κάνοντας ιδιαίτερες δομές. Αραγε, δεν έχουμε διδαχθεί μέχρι τώρα, ότι οι ιδιαίτερες δομές δεν αποδίδουν ποτέ και καταπίπτουν; Κυρίως, όμως, εξοβελίζουμε και το σημαντικότερο σύμμαχο, που θα μπορούσαμε να έχουμε και στον οποίο ανήκει αυτή η προίκα, που είναι οι πολίτες των περιοχών του λεκανοπεδίου, που είναι η τοπική αυτοδιοίκηση.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αυτή τη μεγάλη προίκα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που πρέπει να είναι ένα κράμα, ένα μείγμα πολιτισμού, άθλησης, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων για την καθημερινότητα των πολιτών, την εξομοιώνουμε με έναν εθνικό δρόμο, που τον δίνουμε σε έναν εργολάβο με διόδια, ή ένα γκαράζ που μπορεί να δοθεί, ή ακόμα και ένα βιολογικό καθαρισμό;

Αυτό είναι το αξιακό φορτίο που περικλείει το όραμά σας για τη διαχείριση αυτής της μεγάλης μεταολυμπιακής «προίκας»; Αραγε γιατί φοβόμαστε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να συζητήσουμε μαζί της; Δε συζητήσαμε καθόλου. Γιατί φοβόμαστε τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης τώρα; Σας ερωτώ ειλικρινά να μου απαντήσετε. Μπορεί κανείς να σκεφτεί μία πόλη να λειτουργεί ερήμην των πολιτών της; Μπορεί κανείς να σκεφτεί τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις μέσα σ'ένα πολεοδομικό περιβάλλον χωρίς την τοπική αρχή;

Ο κ. Μάνος έδωσε πριν ένα πολύ ωραίο επιχείρημα. Στα αδιέξοδα, που με άλλες επιλογές του παρελθόντος είχαν συσσωρευτεί, φτάσαμε στο ακραίο σημείο εδώ, στο Λεκανοπέδιο, οι νησίδες των δρόμων να ανήκουν στο ΥΠΕΧΩΔΕ και μεγάλα τμήματα του πράσινου, όπως είναι ο Εθνικός Κήπος και το Πεδίο του ₼ρεως, να ανήκουν στο κράτος. Τώρα αντιληφθήκαμε ότι επιτέλους αυτά πρέπει να τα δώσουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μπορούν οι καλοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας που μίλησαν ή θα μιλήσουν απ'αυτό το Βήμα να μου περιγράψουν το καθεστώς αυτών των χώρων άθλησης και πολιτισμού και των κοινόχρηστων χώρων; Πώς θα λειτουργούν; Δεν υπάρχει εκεί η συμμετοχή των πολιτών, δεν υπάρχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με κανέναν τρόπο, ούτε με την έννοια της πνοής, της ψυχής της, της συμμετοχής της, των κεκτημένων της. Της δίνουμε και ένα «κόκκαλο», δηλαδή την προσβάλλουμε με ένα βάναυσο τρόπο. Της δίνουμε ένα 2% για να της «βουλώσουμε το στόμα».

Ξέρετε τι κάνουμε, αγαπητοί συνάδελφοι; Κάνουμε ένα μόρφωμα με τη μορφή των συμβάσεων παραχώρησης και, προκειμένου να είναι ελκυστικές αυτές οι ανακοινώσεις και οι προκηρύξεις που θα κάνουμε για να βρούμε συμβασιούχους, τι κάνουμε; Τους λέμε: «Κοιτάξτε να δείτε, εδώ που θα έλθετε, δεν υπάρχει κράτος, που να λειτουργεί κανονικά με την πολεοδομική του νομοθεσία με την εργατική του νομοθεσία, με το ωράριο των καταστημάτων, με τη λειτουργία των καταστημάτων. Σας κάνουμε ένα ειδικό καθεστώς και αρμόδιος θα είναι ο περιφερειάρχης». Καταργούμε τις αρμοδιότητες των οργάνων και του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να γίνουμε ελκυστικοί σ'αυτούς, που θα παραχωρήσουμε τις χρήσεις. Τους λέμε και το παρακάτω, που είναι το πιο επώδυνο: «Ακούστε να δείτε, η Αυτοδιοίκηση μη σας απασχολεί, δεν υπάρχει καν. Δε θα τη συναντήσετε πουθενά μπροστά σας, ούτε θα σας δώσει άδεια για τη λειτουργία του καταστήματος, ούτε στα ωράρια θα σας ελέγχει κανείς».

Πείτε μου, σας παρακαλώ, ποιές «γκρίζες ζώνες» θα διαμορφωθούν στα «φιλέτα», στα καλύτερα κομμάτια του Λεκανοπεδίου, που πάσχει; Πώς θα αγαπηθεί αυτός ο χώρος από τους πολίτες, όταν είναι αποξενωμένοι οι πολίτες, όταν είναι απαξιωμένη η Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Κυρία Υπουργέ, ειλικρινά σας το λέω με πόνο ψυχής: Τα έχετε σκεφθεί αυτά τα πράγματα; Έχετε σκεφθεί πού μας οδηγεί αυτό το νομοσχέδιο; Είναι δυνατό να λειτουργούν οι καλύτεροι χώροι ερήμην των πολιτών τους και ερήμην του θεσμού της τοπικής κοινωνίας;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: ... (Δεν ακούστηκε)

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Κύριε Ιωαννίδη, που μιλήσατε πριν, δεν τα έχετε γνωρίσει αυτά. Εγώ ξεκίνησα από δήμαρχος. Κύριε Ιωαννίδη, φαντάζεστε για ένα πάρκο στη Θεσσαλονίκη να πείτε ξαφνικά «το δίνω σε κάποιον με σύμβαση παραχώρησης», ή για το πάρκο της Καλαμάτας, της γενέθλιας πόλης μου; Αυτό κάνει η κ. Υπουργός.

ΦΑΝΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ-ΠΑΛΛΗ (Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού): Μα, τι λέτε, κύριε συνάδελφε; Διαβάστε το νομοσχέδιο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρία Υπουργέ, σας παρακαλώ, μη διακόπτετε τον ομιλητή.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Ίσως εσείς η ίδια να μην έχετε καταλάβει, τί θεσμοθετούμε σήμερα εδώ. Καταλαβαίνετε; Μέσα στην ίδια πόλη δε θα υπάρχει ρόλος για τη πόλη, δε θα υπάρχει ρόλος για τον πολίτη. Για τον πολίτη θα είναι μια «γκρίζα ζώνη».

ΦΑΝΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ-ΠΑΛΛΗ (Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού): Πώς θα δουλέψει χωρίς τους πολίτες;

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ. Ο ομιλητής έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του. Όταν πάρει το λόγο η κ. Υπουργός και όταν πάρετε το λόγο κι εσείς, κύριε Ιωαννίδη, θα πείτε τις δικές σας απόψεις.

Συνεχίστε, κύριε Μπένο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Λυπάμαι, αλλά το άγχος, του να «αξιοποιήσουμε» όλη αυτή τη μεγάλη «προίκα», μας έχει οδηγήσει σ'ένα πάρα πολύ μεγάλο λάθος, να αποξενώσουμε από το φυσικό υποκείμενο - που είναι οι πολίτες και ως θεσμός είναι η τοπική Αυτοδιοίκηση - αυτούς τους τελευταίους εναπομείναντες σημαντικούς χώρους του Λεκανοπεδίου.

Λυπάμαι, αγαπητοί συνάδελφοι, αλλά με αυτό το νομοσχέδιο χάνεται η τελευταία ελπίδα για την ανάκαμψη την πολιτιστική, την κοινωνική, την αξιακή του Λεκανοπεδίου και των άλλων περιοχών, που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το νομοσχέδιο.

Σας ευχαριστώ.
 

 

 
 

Η Κασσιανή Μπένου στην "Ε": "Υπάρχουν πολλά διαμάντια στο πολιτιστικό παρελθόν της Καλαμάτας"
  

 
 

"Απόσταση", συμμετοχή και αποτύπωμα συνεργατικών και εθελοντικών εγχειρημάτων "
  

 
 

Αναγόρευση του Σταύρου Μπένου ως Επίτιμου Διδάκτορα του Hellenic American University
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος αφηγείται το ταξίδι του Διαζώματος μέχρι σήμερα
  

 
 

Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου, προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στα Πανεπιστημιακά Σεμινάρια, με θέμα: «Πολιτικός Λόγος»
  

 
 

Oμιλία Σταύρου Μπένου TEDx Academy 2016
  

 
 

Παρουσίαση της έκδοσης «Επίλογος» του 2015
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος στα «Φώτα της πόλης»
  

 
 

Τηλεφωνική Συνέντευξη του Σταύρου Μπένου στο ΒΗΜΑ FM 99,5
  

 
 

Μαχόμενη πολεοδομία για την ανάπτυξη της πόλης
  

 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος
στο LIFO.gr
 
 

  
Ο μελισσοκόμος
του Στ. Μπένου
 
 

  
20 χρόνια Σταύρος Μπένος
βίντεο αφιέρωμα
 
 

  
Το κίνημα των πέντε δημάρχων μπορεί να γίνει το όχημα για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας
 
 

  
Οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά
 
 

  
Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου στο ΙΣΤΑΜΕ: ΠΑΣΟΚ και διοικητική μεταρρύθμιση: μια μοιραία σχέση
 
 

  
Πως θα αλλάξει
η δημόσια διοίκηση
 
 

  
ΟΓΑ και
αρχαία θέατρα
 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος μιλά για τα εγκαίνια του αρχαίου θεάτρου Μεσσήνης
 
 

  
Ν' αγαπάς την ευθύνη
 
 
 
  
Πέρα από το μικρό ή μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για
μια αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική δημόσια διοίκηση

 
 
 
  
Ο ευτυχής κύριος Μπένος
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος, Δρόμοι - ET1
"Μία προσωπική αφήγηση"
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος
"...ο δρόμος δεν υπάρχει"
Μαγικός φανός
Κανάλι βουλής
 
 
 


  
Με τους πολίτες ψηλά
 

 
 

Σταύρος Μπένος - 20 χρόνια
 
 
     
 
 
 

Μία πρώτη γνωριμία


 
43η ΧΕΝΙΑ
Τιμητική διάκριση


Πολιτιστικός Τουρισμός στη Μεσσηνία

Κάνουμε τον
πολιτισμό
πολιτική μας

3 χρόνια ανασυγκρότησης μετά τους σεισμούς

Η πολιτιστική
Καλαμάτα

Πρόγραμμα ΑΣΤΕΡΙΑΣ
                          
           
 
 


Αρχή σελίδας ^

Σταύρος Μπένος, Μπουμπουλίνας 30 (1ος όροφος) - Τ.Κ.: 106 82, Τηλ.: 210.82.54.256, Fax: 210.82.54.258
Νομικό Σημείωμα  |  Συμφωνία χρήσης και υπηρεσιών  |  Copyright © 1998 - , Σταύρος Μπένος - Web: www.benos.gr, E-mail: benos@otenet.gr

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Σπύρος Κατσαντώνης