BENOS.gr  |  DIAZOMA.gr


Επικοινωνία  | 
Links

Επικοινωνία

     
 


 
     
 

 


 

 
 

Ομιλίες

Αγόρευση του Σταύρου Μπένου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου "Μέτρα για την διασφάλιση της διαφάνειας και την αποτροπή καταστρατηγήσεων κατά τη διαδικασία σύναψης δημοσίων συμβάσεων" του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΣΤ'
Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2005

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο έχει ο κ. Σταύρος Μπένος.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, νομίζω ότι σήμερα προσθέτουμε ακόμα ένα μεγάλο λάθος σε μια αλυσίδα λαθών, που ξεκίνησε από την καθιέρωση του ασυμβίβαστου στο Σύνταγμα, με το άρθρο 14, παρ. 9. Διάβαζα τώρα και την ομιλία που είχα κάνει τότε. Είχα κάνει μια έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις τουλάχιστον ας μη θεσπιστεί αυτό το ασυμβίβαστο κάτω από την πίεση της συγκυρίας, γιατί το Σύνταγμα δεν πρέπει να βλέπει συγκυρία, πρέπει να βλέπει μακριά.

Δυστυχώς αυτό έγινε τότε. Ακολούθησε ο γνωστός νόμος Πρωτόπαπα και σήμερα συνεχίζεται το λάθος, αγαπητοί συνάδελφοι. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι αιτία διαπλοκής όταν ένας επιχειρηματίας έχει και μέσα μαζικής ενημέρωσης και μπορεί να πάρει και προμήθειες από το δημόσιο. Δεν μπορώ να το καταλάβω.
Ξέρετε καμία άλλη γωνιά του κόσμου που να έχει θεσμοθετηθεί αυτό το πράγμα; Γιατί παράγει διαπλοκή αυτό το πράγμα; Γιατί είμαστε τόσο φοβισμένοι, αγαπητοί συνάδελφοι; Τι κλίμα περνάμε σήμερα στον ελληνικό λαό; Ότι είναι ένας φοβισμένος πολιτικός κόσμος που, κάτω από μια υστερία που έχει διαμορφωθεί, έρχεται εδώ και προσπαθεί να δώσει εξετάσεις, ότι φοβάται, ότι δεν μπορεί να ασκήσει πολιτική, ότι πρέπει να βάλει χίλιους δύο περιορισμούς για να φανεί αυτός ο φοβισμένος πολιτικός ότι ¨καλύπτεται¨ πίσω από το νόμο. Τι έχει να φοβηθεί ο πολιτικός κόσμος; Τι έχει να φοβηθεί από την επιχειρηματικότητα, όταν οι όροι του παιχνιδιού είναι καθαροί; Δεν το καταλαβαίνω.

Αυτό που θα οφείλαμε να κάνουμε είναι δύο πράγματα, αγαπητοί συνάδελφοι. Το ένα είναι η λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και η διασπορά τους. Αυτό γίνεται σε όλο τον κόσμο, αυτό γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας υποδείξει ένας συνάδελφος ότι υπάρχει αντίστοιχη νομοθεσία σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ανεπτυγμένου κόσμου. Το άλλο είναι ο τρόπος παραγωγής των έργων, η ανάθεση των έργων, των προμηθειών. Αυτά είναι τα δύο ζητήματα.

Σήμερα κάτω από την πίεση που έχουμε δεχθεί -και δεν είναι το μόνο λάθος που έχουμε κάνει, είναι και άλλα πολλά λάθη- μας έχει πιάσει αυτή η φοβικότητα, λες και λειτουργούμε κάτω από ενοχές. Να και η μια ανεξάρτητη αρχή, να και η άλλη ανεξάρτητη αρχή. Όλο κόβουμε πολιτική ύλη και την στέλνουμε έξω από το χώρο της πολιτικής. Δεν ξέρω ποιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει, αγαπητοί συνάδελφοι, αυτή η διαδικασία.

Αυτά που λέω τα λέω από ψυχής και τα έχω πει πολλές φορές, τα είχα πει και κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Είχα κραυγάσει τότε πραγματικά στη συζήτηση αυτή και είχα καλέσει την κυβέρνησή μου να μη με φέρει σε ένα συνειδησιακό αδιέξοδο. Τουλάχιστον να συνεννοηθούν να το παραπέμψουμε σε ένα νόμο. Είχα πει μάλιστα: "Ας είναι ο πρώτος νόμος", αλλά να συνεννοηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Θα δείτε, αγαπητοί συνάδελφοι, τι δεινά περιμένουν το πολιτικό σύστημα της χώρας από αυτή τη θεσμοθέτηση σήμερα. Και ρωτάω τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας: Εγώ, συνάδελφοι, δέχομαι ότι είναι καλύτερος ο δικός σας ο νόμος από τον νόμο Πρωτόπαπα". Θέλετε να το δεχθώ; Το δέχομαι. Μπορεί πραγματικά να εφαρμοστεί ;
Ευτελίζουμε πια και τις έννοιες "βασικός μέτοχος" με 1%. Ακούω για ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών. Πού θα εφαρμοστούν, αγαπητοί συνάδελφοι, αυτά τα πράγματα; Ποιος θηριώδης γραφειοκρατικός μηχανισμός θα είναι αυτός που θα μπορέσει άραγε να τα εφαρμόσει;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εκτελεστικός είναι ο νόμος.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Και τι κουβέντα κάνουμε εδώ πέρα; Έχουμε πετάξει τη μπάλα έξω από το γήπεδο! Συζητούμε αλλόφρονες αν δήθεν το Σύνταγμα είναι υπέρτερο των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όχι.

Ή συζητούμε για τα παρένθετα πρόσωπα και το ποια είναι αυτά: Είναι τα ξαδέλφια ή δεν είναι τα ξαδέλφια; Συζητούμε τέτοια πράγματα που είναι δευτερεύοντα, δεν είναι η πραγματική στόχευση που πρέπει να έχει ο πολιτικός κόσμος σ' αυτές τις μεγάλες στιγμές. Και φοβάμαι ότι σ' αυτή τη μεγάλη στιγμή φαινόμαστε πολύ μικροί, πολύ φοβικοί και πολύ ενοχικοί. Λυπάμαι διότι σήμερα συντελείται μια τεράστια, ταπεινωτική ήττα του πολιτικού κόσμου της χώρας.

(Χειροκροτήματα από την Πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Μπένο.
 

 

 
 

Η Κασσιανή Μπένου στην "Ε": "Υπάρχουν πολλά διαμάντια στο πολιτιστικό παρελθόν της Καλαμάτας"
  

 
 

"Απόσταση", συμμετοχή και αποτύπωμα συνεργατικών και εθελοντικών εγχειρημάτων "
  

 
 

Αναγόρευση του Σταύρου Μπένου ως Επίτιμου Διδάκτορα του Hellenic American University
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος αφηγείται το ταξίδι του Διαζώματος μέχρι σήμερα
  

 
 

Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου, προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στα Πανεπιστημιακά Σεμινάρια, με θέμα: «Πολιτικός Λόγος»
  

 
 

Oμιλία Σταύρου Μπένου TEDx Academy 2016
  

 
 

Παρουσίαση της έκδοσης «Επίλογος» του 2015
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος στα «Φώτα της πόλης»
  

 
 

Τηλεφωνική Συνέντευξη του Σταύρου Μπένου στο ΒΗΜΑ FM 99,5
  

 
 

Μαχόμενη πολεοδομία για την ανάπτυξη της πόλης
  

 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος
στο LIFO.gr
 
 

  
Ο μελισσοκόμος
του Στ. Μπένου
 
 

  
20 χρόνια Σταύρος Μπένος
βίντεο αφιέρωμα
 
 

  
Το κίνημα των πέντε δημάρχων μπορεί να γίνει το όχημα για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας
 
 

  
Οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά
 
 

  
Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου στο ΙΣΤΑΜΕ: ΠΑΣΟΚ και διοικητική μεταρρύθμιση: μια μοιραία σχέση
 
 

  
Πως θα αλλάξει
η δημόσια διοίκηση
 
 

  
ΟΓΑ και
αρχαία θέατρα
 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος μιλά για τα εγκαίνια του αρχαίου θεάτρου Μεσσήνης
 
 

  
Ν' αγαπάς την ευθύνη
 
 
 
  
Πέρα από το μικρό ή μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για
μια αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική δημόσια διοίκηση

 
 
 
  
Ο ευτυχής κύριος Μπένος
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος, Δρόμοι - ET1
"Μία προσωπική αφήγηση"
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος
"...ο δρόμος δεν υπάρχει"
Μαγικός φανός
Κανάλι βουλής
 
 
 


  
Με τους πολίτες ψηλά
 

 
 

Σταύρος Μπένος - 20 χρόνια
 
 
     
 
 
 

Μία πρώτη γνωριμία


 
43η ΧΕΝΙΑ
Τιμητική διάκριση


Πολιτιστικός Τουρισμός στη Μεσσηνία

Κάνουμε τον
πολιτισμό
πολιτική μας

3 χρόνια ανασυγκρότησης μετά τους σεισμούς

Η πολιτιστική
Καλαμάτα

Πρόγραμμα ΑΣΤΕΡΙΑΣ
                          
           
 
 


Αρχή σελίδας ^

Σταύρος Μπένος, Μπουμπουλίνας 30 (1ος όροφος) - Τ.Κ.: 106 82, Τηλ.: 210.82.54.256, Fax: 210.82.54.258
Νομικό Σημείωμα  |  Συμφωνία χρήσης και υπηρεσιών  |  Copyright © 1998 - , Σταύρος Μπένος - Web: www.benos.gr, E-mail: benos@otenet.gr

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Σπύρος Κατσαντώνης