BENOS.gr  |  DIAZOMA.gr


Επικοινωνία  | 
Links

Επικοινωνία

     
 


 
     
 

 


 

 
 

Ομιλίες

Αγόρευση του Σταύρου Μπένου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Ρυθμίσεις θεμάτων για το προσωπικό του Δημοσίου και των νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και για τους Ο.Τ.Α." του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ' ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΙ΄
Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2005

Ο κ. Μπένος έχει το λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε μια φάση της πολιτικής μου ζωής που πιο πολύ ακούω και ακολουθώ τη συνείδησή μου και λιγότερο αυτό που θα ονομάζαμε κομματική γραμμή, κομματική πειθαρχία.
Θυμάμαι, αγαπητέ κύριε Υφυπουργέ ότι, όταν πριν από ενάμισι χρόνο η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε το πρόγραμμά της για τη δημόσια διοίκηση, η επίσημη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι επανιδρύεται το κράτος της δεξιάς. Αυτό ήταν ένα λογοπαίγνιο τότε, γιατί μιλούσατε για την επανίδρυση του κράτους.
Εγώ εναντιώθηκα τότε. Επαίνεσα σε πολλά σημεία το πρόγραμμά σας και είπα δημοσίως ότι δεν είναι δυνατόν, μια παράταξη που είναι τόσα χρόνια στην αντιπολίτευση, να έρθει στην εξουσία και να κάνει πράγματα που γίνονταν σε προηγούμενες δεκαετίες.
Λυπάμαι για την πολιτική μου αφέλεια. Λυπάμαι κυριολεκτικά. Ήθελα να ήξερα, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και κύριε Υφυπουργέ - και απευθύνομαι μέσα από σας και στο φίλο μου Υπουργό κ. Παυλόπουλο- άραγε είστε υπερήφανος για τις μέχρι τώρα επιδόσεις σας στη δημόσια διοίκηση; Γιατί κρύβεστε πίσω από τα λάθη του ΠΑΣΟΚ; Μονίμως όταν θέλετε να πείτε κάτι, κρύβεστε πίσω από τα λάθη τα δικά μας. Βεβαίως και έκανε λάθη το ΠΑΣΟΚ, αλλά έκανε και μεγάλα πράγματα το ΠΑΣΟΚ και στην περίοδο που ζούμε, εκείνο που θα έπρεπε να επιδιώκετε είναι να μετρηθείτε με αυτά ακριβώς τα μεγάλα πράγματα που έκανε και να μην κρύβεστε πίσω από τα λάθη.
(ΚΑ)

Τι κάνατε για παράδειγμα για τη στελέχωση του δημοσίου; Φέρατε ένα νόμο και καταργήσατε πενήντα χιλιάδες αξιωματούχους στο δημόσιο μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες. Στο Υπουργείο που υπηρετείτε κανένας γενικός διευθυντής δεν ήταν άξιος;
Εμείς, κύριε Ανδρεουλάκο, είχαμε Γενικό Διευθυντή τον παρακαθήμενο σας κ. Ανδρονόπουλο και μας τιμούσε αυτό το πράγμα. Σας μιλώ για διαφορές νοοτροπίας. Σήμερα, λοιπόν, δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο.
Έρχομαι τώρα στο θέμα των συμβασιούχων, ένα θέμα που το χειριστήκαμε πολύ άσχημα και πατάτε πάνω στους άσχημους χειρισμούς τους δικούς μας. Τι κάνατε εσείς; Βγήκε ο κύριος Πρωθυπουργός προεκλογικά και μίλησε για διακόσιες πενήντα χιλιάδες. Πόσους θα καλύψετε με το Προεδρικό Διάταγμα; Είκοσι πέντε χιλιάδες; Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους;

Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο; Εκτείνετε την περίοδο από το 1990 μέχρι το 2007. Πόσοι όμως υπάγονται σε αυτή τη ρύθμιση, τριακόσιες χιλιάδες, πεντακόσιες χιλιάδες ή επτακόσιες χιλιάδες; Πόσες θέσεις θα προκηρυχθούν μέχρι το 2007; Ποιον προσπαθείτε να κοροϊδέψετε; Τι κάνατε και τι λέγατε για τα παιδιά που πέτυχαν στο διαγωνισμό το 1998; Αθλια πράγματα έκανε και η παράταξή μας. Μην πατάτε όμως σε αυτά τα λάθη της δικής μου παράταξης. Εσείς είχατε δηλώσει ότι θα ρυθμίσετε το θέμα, τι κάνατε;
Κάνετε αλλεπάλληλες ανακοινώσεις για τα ΚΕΠ. Τι θα κάνετε γι' αυτό; Με τη ρύθμιση που φέρατε καλύπτετε αυτούς που υπηρετούν στα ΚΕΠ; Δεν τους καλύπτετε. Σας τα λέω αυτά γιατί το πιο κρίσιμο θέμα στο δημόσιο είναι η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Έρχομαι τώρα στον πυρήνα του νομοσχεδίου σας. Το μεγαλύτερο πράγμα που ζήσαμε από τη μεταπολίτευση και μετά ήταν ο νόμος αυτού του υπέροχου πολιτικού που φέρει το όνομά του, του Σάκη Πεπονή, ο 2190. Λέτε ότι δεν τον ετίμησε δεόντως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Εδώ ζήσαμε μεγάλες στιγμές και θυμίζω και στον κ. Ανδρονόπουλο που είναι κοντά σας, ότι όταν ήμουν εγώ στη θέση σας, κύριε Υφυπουργέ, τότε μαζί υπερασπιστήκαμε και με τον κ. Παυλόπουλο που ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, το νόμο αυτό και τον επεκτείναμε σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και θα ήθελα να καταθέσω στα Πρακτικά τι έγραψαν τότε όλες οι εφημερίδες, για να το θυμηθούμε και να για μη μιλάτε μόνο για την αλαζονεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Υπήρχαν και μεγάλες στιγμές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Θωρακίσαμε, λοιπόν, τότε το ν. 2190. Τώρα τι κάνατε εσείς;

Εγώ δεν είμαι από εκείνους που σας καταλογίζω δόλο. Δεν δέχομαι αυτούς που λένε ότι το κάνουν για να διορίσουν τα δικά τους παιδιά. Παίρνω την καλύτερη εκδοχή. Το κάνετε καλοπροαίρετα.

Βγαίνει, λοιπόν, ο Υπουργός στα παράθυρα και λέει: Μα, ότι η τριμελής αυτή επιτροπή θα διορίζεται από το ΑΣΕΠ. Μα, δεν θα την ξέρει κανείς. Μα, δεν θα ισχύει για τους γραπτούς διαγωνισμούς.

Το πρόβλημα όμως ξέρετε ποιο είναι; Αυτό που είπε ο κ. Παπαθεμελής. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να θωρακίσουμε πολύ τις διαδικασίες εισόδου των νέων παιδιών στο δημόσιο. Και αυτό θα το πετύχομε όταν δεν ενοχλούν τα γραφεία μας. Όταν θα έχουμε ηρεμία, όπως έχουμε, για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Τότε θα έχουμε πετύχει εμείς οι πολιτικοί. Με αυτό που κάνετε βάζετε νάρκη στα θεμέλια του ν. 2190. Και αν δεν το αντιλαμβάνεστε, αν το κάνετε από δόλο, είναι καλύτερα. Αν όμως δεν το κάνετε από δόλο είναι χειρότερο. Γιατί ξέρετε τι κύμα πιέσεων έχει να ξεσπάσει σε όλο το πολιτικό σύστημα με τις συνεντεύξεις και πόσο θα πιεστεί αυτή η μεγάλη κατάσταση και εν τέλει θα ανατραπεί;
Θα μου πείτε, βέβαια, είναι κακό η συνέντευξη; Δεν είναι κακό. Θα την πάρουμε σταδιακά. Την έχουμε βάλει στο Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό των Επιτροπών, την έχουμε βάλει στους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας και θα μπορούσαμε σταδιακά να την περάσουμε και σε άλλα πεδία του δημόσιου βίου.

Θα έπρεπε να κάνουμε κάτι που δεν το έκανε ούτε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Θα έπρεπε να ενισχύσουμε το γραπτό διαγωνισμό. Θα έπρεπε αυτή η πρόβλεψη που προβλεπόταν από την αρχή στο ν. 2190 να γίνεται κάθε χρόνο και όχι κάθε δύο χρόνια. Πώς γίνονται οι πανελλήνιες εξετάσεις; Να γίνεται προγραμματισμός και να κάνουμε κάθε χρόνο γραπτό διαγωνισμό και να ισχύει ο πίνακας αυτός για ένα χρόνο. Να μην υπάρχουν καθόλου κενά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Και όχι μόνο να παίρνουμε 1.000 παιδιά, 2.000 παιδιά το χρόνο με γραπτό διαγωνισμό και να έχουμε δεκάδες χιλιάδες παιδιά με άλλους τρόπους και ύστερα πιέζουν να μπουν μέσα στο δημόσιο. Αν θέλετε να κάνετε λοιπόν τομές, προχωρήστε σ'αυτό το βήμα.
Υπάρχει και ένα δεύτερο βήμα, αγαπητοί συνάδελφοι, που δεν το κάναμε και εμείς. Θέλετε να αναμετρηθείτε με τα λάθη μας; Κάναμε και μεγάλα πράγματα. Κάνατε τον 2190, κάναμε τα ΚΕΠ, κάναμε το Συνήγορο του Πολίτη, κάναμε τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Κάναμε και λάθη, κύριοι συνάδελφοι. Τι θέλετε; Δηλαδή σας αρέσει να αναμετράστε με τις κακές μας στιγμές; Δεν θέλετε να αναμετρηθείτε με τις καλές μας στιγμές;

Ακούστε τώρα και το επόμενο και να το πείτε και στον κ. Υπουργό που απουσιάζει. Το επόμενο βήμα είναι να έλθει ένα νομοσχέδιο συνολικά για το ανθρώπινο δυναμικό και την κινητικότητά του μέσα στο δημόσιο, όχι μόνο στην εισαγωγή του. Να καθιερώσετε δείκτες αξιολόγησης. Σήμερα πώς αξιολογείται το ανθρώπινο δυναμικό; Η απάντηση είναι ότι δεν αξιολογείται. Συνεπώς, θα πρέπει να καθιερωθούν μετά από έναν εθνικό διάλογο, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αξιολογικά κριτήρια για την εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτά πρέπει να κάνετε. Μέχρι τώρα έχετε αποτύχει οικτρά και εγώ είμαι από εκείνους που λυπάμαι. Εγώ θέλω να επιτύχετε, γιατί θέλω την επόμενη περίοδο που η παράταξή μου θα είναι στην Κυβέρνηση να αναμετρηθώ με καλά πράγματα δικά σας και όχι να έχω όπως κάνατε εσείς τώρα και να επικαλούμαι τις κακές σας στιγμές. Ελπίζω ότι αυτό το πράγμα θα το αποσύρετε την τελευταία στιγμή. Ελπίζω ότι δεν θα επιδείξετε αυτό το πείσμα που δείχνει μέχρι τώρα όλη η πολιτική ηγεσία, που θα οδηγήσει πραγματικά σε εξουθένωση του καλύτερου θεσμού που έχει γίνει στη δημόσια διοίκηση από τη μεταπολίτευση και μετά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σταύρος Μπένος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα , τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ).
 

 

 
 

Η Κασσιανή Μπένου στην "Ε": "Υπάρχουν πολλά διαμάντια στο πολιτιστικό παρελθόν της Καλαμάτας"
  

 
 

"Απόσταση", συμμετοχή και αποτύπωμα συνεργατικών και εθελοντικών εγχειρημάτων "
  

 
 

Αναγόρευση του Σταύρου Μπένου ως Επίτιμου Διδάκτορα του Hellenic American University
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος αφηγείται το ταξίδι του Διαζώματος μέχρι σήμερα
  

 
 

Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου, προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στα Πανεπιστημιακά Σεμινάρια, με θέμα: «Πολιτικός Λόγος»
  

 
 

Oμιλία Σταύρου Μπένου TEDx Academy 2016
  

 
 

Παρουσίαση της έκδοσης «Επίλογος» του 2015
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος στα «Φώτα της πόλης»
  

 
 

Τηλεφωνική Συνέντευξη του Σταύρου Μπένου στο ΒΗΜΑ FM 99,5
  

 
 

Μαχόμενη πολεοδομία για την ανάπτυξη της πόλης
  

 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος
στο LIFO.gr
 
 

  
Ο μελισσοκόμος
του Στ. Μπένου
 
 

  
20 χρόνια Σταύρος Μπένος
βίντεο αφιέρωμα
 
 

  
Το κίνημα των πέντε δημάρχων μπορεί να γίνει το όχημα για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας
 
 

  
Οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά
 
 

  
Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου στο ΙΣΤΑΜΕ: ΠΑΣΟΚ και διοικητική μεταρρύθμιση: μια μοιραία σχέση
 
 

  
Πως θα αλλάξει
η δημόσια διοίκηση
 
 

  
ΟΓΑ και
αρχαία θέατρα
 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος μιλά για τα εγκαίνια του αρχαίου θεάτρου Μεσσήνης
 
 

  
Ν' αγαπάς την ευθύνη
 
 
 
  
Πέρα από το μικρό ή μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για
μια αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική δημόσια διοίκηση

 
 
 
  
Ο ευτυχής κύριος Μπένος
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος, Δρόμοι - ET1
"Μία προσωπική αφήγηση"
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος
"...ο δρόμος δεν υπάρχει"
Μαγικός φανός
Κανάλι βουλής
 
 
 


  
Με τους πολίτες ψηλά
 

 
 

Σταύρος Μπένος - 20 χρόνια
 
 
     
 
 
 

Μία πρώτη γνωριμία


 
43η ΧΕΝΙΑ
Τιμητική διάκριση


Πολιτιστικός Τουρισμός στη Μεσσηνία

Κάνουμε τον
πολιτισμό
πολιτική μας

3 χρόνια ανασυγκρότησης μετά τους σεισμούς

Η πολιτιστική
Καλαμάτα

Πρόγραμμα ΑΣΤΕΡΙΑΣ
                          
           
 
 


Αρχή σελίδας ^

Σταύρος Μπένος, Μπουμπουλίνας 30 (1ος όροφος) - Τ.Κ.: 106 82, Τηλ.: 210.82.54.256, Fax: 210.82.54.258
Νομικό Σημείωμα  |  Συμφωνία χρήσης και υπηρεσιών  |  Copyright © 1998 - , Σταύρος Μπένος - Web: www.benos.gr, E-mail: benos@otenet.gr

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Σπύρος Κατσαντώνης