BENOS.gr  |  DIAZOMA.gr


Επικοινωνία  | 
Links

Επικοινωνία

     
 


 
     
 

 


 

 
 

Ομιλίες

Αγόρευση του Σταύρου Μπένου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζητήση επί της αρχής του σχεδίου νόμου "Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2005" του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών

19 Δεκεμβρίου 2004

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Μπένος.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι φοβάμαι ότι και αυτή τη φορά όπως και τα προηγούμενα χρόνια δεν ξεφύγαμε από τα γνωστά στερεότυπα μεγάλων συζητήσεων όπως είναι μια συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Μαύρο από τη μια πλευρά άσπρο από την άλλη, λόγος καταγγελτικός. Και όμως αυτή η χώρα έχει διαπρέψει τα τελευταία τριάντα χρόνια και οφείλει το γεγονός αυτό κυρίως στις αλλεπάλληλες υπερβάσεις που έχουν γίνει και από τους πολίτες της αλλά και από τον πολιτικό κόσμο. Για σκεφτείτε: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αποκατάσταση της δημοκρατίας, προσανατολισμός της χώρας στην τότε ΕΟΚ, αντίθετο το ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου βαθαίνει τη δημοκρατία, υιοθετεί αυτό το μεγάλο ευρωπαϊκό στόχο, προχωρά ζητήματα για την αποκέντρωση, το κοινωνικό κράτος, την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης. Στα περισσότερα από αυτά αποχωρεί η Νέα Δημοκρατία, έρχεται εν συνεχεία και τα υιοθετεί. Αυτά είναι τα ωραία υπερβατικά άλματα που έχει κάνει αυτή η χώρα.

Γιατί λοιπόν ανακόπτεται -και αναφέρομαι τώρα στην πολιτική ηγεσία και μέσα από εσάς κύριοι συνάδελφοι και στον Πρωθυπουργό σας- αυτή η καλή παράδοση; Εγώ ρωτώ τον κ. Αλογοσκούφη ειλικρινά και το επιτελείο του. Υπήρξε ή δεν υπήρξε η μεγάλη αυτή δεκαετία στην οικονομία; Έφερε ή δεν έφερε την ΟΝΕ; Εγώ κύριε Αλογοσκούφη και κύριε Δούκα δεν έχω αντίρρηση να πω συγνώμη για πολλά επιμέρους πράγματα στην οικονομία. Πολλά από αυτά που είπατε με άγγιξαν. Αυτά όμως σας νομιμοποιούν να κάνετε μια τομή σε αυτά τα υπέροχα άλματα της χώρας; Αν κατέκτησε δυο μεγάλα πράγματα αυτή η χώρα -και τα οφείλει και στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη- είναι τα κεκτημένα στην εξωτερική πολιτική και στην οικονομία, που αποτυπώνονται στο Ελσίνκι και στην ΟΝΕ. Δεν ακούγονται αυτά εδώ. Εδώ είμαστε μαύρο άσπρο. Και ζείτε σε μια αυταρέσκεια επειδή κάνετε δημοσκοπήσεις και λέτε ότι ο κόσμος λέει ναι στην απογραφή. Βέβαια θα πει ναι ο κόσμος στην απογραφή, όπως έλεγε ναι και στο Σκοπιανό και στη μικτή ονομασία, όπως λέει και στο Κυπριακό. Συνεπώς εμείς οι πολιτικοί τι καλούμεθα να κάνουμε;

Κύριε Αλογοσκούφη είμαι βέβαιος ότι σιγά σιγά θα συνειδητοποιήσετε το μέγα λάθος, που έγινε όχι της καταγραφής που θα μπορούσε να γίνει με κάποιο τρόπο και να τον αποδεχθούμε όλοι μας και να αποδεχθούμε και τα λάθη μας. 'Aλλωστε ξέρετε ότι ο Παπανδρέου έχει τη γενναιότητα και έχει ζητήσει πολλές φορές συγνώμη για όλα αυτά.
Αντί γι' αυτό λοιπόν βλέπουμε έναν προϋπολογισμό, ο οποίος είναι ένα πραγματικό αποτύπωμα αυτής της μεγάλης παγίδας στην οποία κυρίως εσείς έχετε πέσει μέσα. Εγώ, πραγματικά, δεν θέλω να μπω σε αριθμούς. 'Aλλωστε έχουν τόσο πολύ τονιστεί και φαντάζομαι ότι θα έχουν κουράσει τον κόσμο και θα τον έχουν ζαλίσει. Εγώ προσπαθώ να δω τους πολίτες της χώρας μέσα σ' αυτόν τον προϋπολογισμό. Ποιοι πολίτες μπορούν να δουν τη φωτογραφία τους και να πουν ότι είναι ωφελημένοι, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας; Μπορείτε να μου πείτε κατηγορίες πολιτών; Είναι ωφελημένοι οι μικροσυνταξιούχοι; Είναι οι αγρότες μας; Είναι ωφελημένη η περιφερειακή ανάπτυξη σ' αυτόν τον προϋπολογισμό με τη μείωση των...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Είναι οι συμβασιούχοι που ήταν πεθαμένοι.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Οι συμβασιούχοι ναι, κύριε Ιωαννίδη, κατά ένα μέρος, αλλά όχι στο σύνολο. Και ήταν καλό και θετικό βήμα αυτό που κάνατε αλλά δεν ήταν συνολικό βήμα. Οι μόνοι που είναι εμφανώς ωφελημένοι είναι οι μερισματούχοι. Μόνο αυτοί θα δουν τη φωτογραφία τους μέσα σ' αυτόν τον προϋπολογισμό και θα ευχαριστηθούν.
Κατά τα άλλα, εξ αιτίας της παγίδας στην οποία εσείς έχετε πέσει μέσα και δυστυχώς έχει πέσει και όλη η χώρα, έχουμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος δεν είναι αντάξιος αυτής της εικόνας της χώρας.
Εγώ πάντα είχα την απορία γιατί δεν πάτησε η Νέα Δημοκρατία, που ήρθε μετά από τόσα χρόνια και δημιούργησε τόσες προσδοκίες στον κόσμο, πάνω στα κεκτημένα και να δώσει και το δικό της όραμα και το δικό της άρωμα σε όλα αυτά τα πράγματα. Γιατί κατεδαφίζετε τα κεκτημένα αυτής της χώρας; Αυτή την απορία πραγματικά δεν την έχω λύσει.

Άραγε -συνεχίζω το συλλογισμό μου- έχει άλλα στοιχεία, όπως θα όφειλε να έχει, ένας προϋπολογισμός μιας νέας Κυβέρνησης; Στοιχεία καινοτομίας; Θα σας πω εγώ ένα στοιχείο καινοτομίας. Το άκουσα από το Συνασπισμό και μου άρεσε πάρα πολύ: να υπάρχει μια επιτροπή προϋπολογισμού στη Βουλή. Ή του καθορισμού του ελλείμματος από τη Βουλή. Ή ένα άλλο στοιχείο καινοτομίας που έχει καθιερωθεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: να υπάρχει σύνδεση οικονομικών στόχων με αποτέλεσμα για τις διάφορες δράσεις του προϋπολογισμού. Έχουμε καθηλωθεί σε μια κάστα γραφειοκρατών και απλώς αλλάζουμε λίγο τους κωδικούς. Αυτό γίνεται. Έχουμε τέτοια στοιχεία καινοτομίας;

Έχουμε στοιχεία οραματικά, να πούμε ότι αυτή η καινούρια Κυβέρνηση έχει βάλει τρεις-τέσσερις μεγάλους στόχους και τους βάζει μπροστά. Για παράδειγμα: πολιτισμός. Έχουμε και τον Πρωθυπουργό που είναι Υπουργός Πολιτισμού. Εγώ πολλές φορές έχω πει σ' αυτήν την Αίθουσα ότι το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας θα έπρεπε να είναι το πρώτο τη τάξη, αγαπητοί συνάδελφοι. Θα ήταν δύσκολο, κύριε Αλογοσκούφη, να διπλασιάσουμε τους πόρους για τον πολιτισμό; Θα ήταν δύσκολο να πούμε, κύριε Φώλια, "κάνουμε ένα πρόγραμμα για τα αρχαία θέατρα της χώρας, για τους νέους δημιουργούς για να ανοίξουν τα φτερά τους στον κόσμο"; Θα ήταν δύσκολο να πούμε "κάνουμε ένα πρόγραμμα για την πρωτοβάθμια περίθαλψη"; Θα ήταν δύσκολο να έχει τέτοια επιμέρους στοχοθεσία ο προϋπολογισμός;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Μου επιτρέπετε;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Παρακαλώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Γιατί τόσα χρόνια δεν τα κάνατε, κύριε Μπένο; Αυτή είναι η απορία μας. Αφού δεν είναι δύσκολο -εγώ συμφωνώ- γιατί τόσα χρόνια δεν τα κάνατε;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Μεγάλο λάθος μας. Αυτή είναι η απάντησή μου.
Να σας πω, κύριε Αλογοσκούφη. Εγώ έκανα τα ΚΕΠ και τα έφερα και εσείς τα έχετε υιοθετήσει με τροπολογία. Προσπάθησα να τα βάλω στον προϋπολογισμό και δεν τα κατάφερα. Αυτά συνέβαιναν και με το ΠΑΣΟΚ.
Εγώ τα έχω πει πολλές φορές, κύριε Αλογοσκούφη. Η έκκληση που κάνω είναι να υπερβούμε όλοι τον εαυτό μας. Δηλαδή μαύρο-άσπρο είναι σήμερα αυτή η συζήτηση; Υπάρχουν δηλαδή από τη μια μεριά οι μεν και από την άλλη οι δε; Δεν υπάρχει τίποτα το ενδιάμεσο τίποτα το προωθητικό που να μας ωθεί όλους προς τα μπρος;
Θέλοντας να κλείσω -θα μου επιτρέψετε λίγο την εκτροπή, κύριε Πρόεδρε- θέλω να καταθέσω κάτι, επειδή χρησιμοποιείται πάρα πολύ τελευταία, στο χώρο της διαφάνειας, του βασικού μετόχου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα το υποστηρίξω και στο νομοσχέδιο του βασικού μετόχου- δεν υπάρχει μεγαλύτερο σφάλμα του πολιτικού κόσμου που καθιέρωσε στο Σύνταγμα το ασυμβίβαστο ανάμεσα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στους επιχειρηματίες. Και έχουμε παγιδευτεί όλοι -παγιδεύτηκε και το ΠΑΣΟΚ, παγιδεύεστε τώρα και εσείς- και έχουμε δημιουργήσει σωρεία επιτροπών, ανεξάρτητων αρχών, δικαστικών και τελικά παραιτούμεθα οι ίδιοι από το πολιτικό έργο μας και θα δείτε σε τι παγίδα πρόκειται σύντομα να βρεθούμε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Για το ασυμβίβαστο στη Βουλή.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Ναι, κύριε Ιωαννίδη, αυτό λέω. Ότι τα ασυμβίβαστα εκδηλώνουν φοβία του πολιτικού κόσμου. Εκδηλώνουν ενοχές που αυτές τις ενοχές τις πας κάπου αλλού. Πού αλλού; Πού αλλού από τους πολιτικούς; Εμείς είμαστε υπαίτιοι και υπεύθυνοι να διαχειριζόμαστε αυτά τα ζητήματα. Εγώ πιστεύω ότι θα βρεθούμε σε μεγάλη δυσκολία.
Εγώ δεν κρύβω να σας πω ότι αυτά που ανακοινώσατε είναι καλύτερα απ' αυτά που είχε το ΠΑΣΟΚ. Αλλά και τα δυο όμως είναι λάθος. Είναι σε λάθος κατεύθυνση. Απλώς θα δημιουργήσουν μια γενιά αχυρανθρώπων. Το λέω αυτό γιατί θα έχει μεγάλες επιπτώσεις η εξέλιξη αυτή και στα θέματα της διαφάνειας που έχουν σχέση με την οικονομία.
Κλείνοντας, εξ αιτίας όλων αυτών των λόγων λυπάμαι, κύριε συνάδελφοι. Και αναφέρομαι σε εσάς, κύριε Αλογοσκούφη και στο επιτελείο σας. Το λέω με πόνο ψυχής. Σε πολλά πράγματα έχετε δίκιο. Ο προϋπολογισμός που προσδοκούσε από εσάς με μια νέα Κυβέρνηση ο λαός μας και η χώρα μας.

Λέτε ότι είναι ένας Προϋπολογισμός ήπιας προσαρμογής. Εγώ πιστεύω, γιατί δεν θέλω να λέω βαρείς χαρακτηρισμούς, ότι είναι ένας Προϋπολογισμός ήπιας λιτότητας. Αυτό είναι ο Προϋπολογισμός σας. Και αυτή η ήπια λιτότητα θα ακολουθήσει και τα επόμενα χρόνια. Και είναι δυστυχώς και χαμηλών προσδοκιών. Δηλαδή, τι θέλετε; Μία Ελλάδα ήπιας λιτότητας και χαμηλών προσδοκιών τα επόμενα χρόνια; Αυτή θα έχετε, αγαπητοί συνάδελφοι.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
 

 

 
 

Η Κασσιανή Μπένου στην "Ε": "Υπάρχουν πολλά διαμάντια στο πολιτιστικό παρελθόν της Καλαμάτας"
  

 
 

"Απόσταση", συμμετοχή και αποτύπωμα συνεργατικών και εθελοντικών εγχειρημάτων "
  

 
 

Αναγόρευση του Σταύρου Μπένου ως Επίτιμου Διδάκτορα του Hellenic American University
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος αφηγείται το ταξίδι του Διαζώματος μέχρι σήμερα
  

 
 

Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου, προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στα Πανεπιστημιακά Σεμινάρια, με θέμα: «Πολιτικός Λόγος»
  

 
 

Oμιλία Σταύρου Μπένου TEDx Academy 2016
  

 
 

Παρουσίαση της έκδοσης «Επίλογος» του 2015
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος στα «Φώτα της πόλης»
  

 
 

Τηλεφωνική Συνέντευξη του Σταύρου Μπένου στο ΒΗΜΑ FM 99,5
  

 
 

Μαχόμενη πολεοδομία για την ανάπτυξη της πόλης
  

 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος
στο LIFO.gr
 
 

  
Ο μελισσοκόμος
του Στ. Μπένου
 
 

  
20 χρόνια Σταύρος Μπένος
βίντεο αφιέρωμα
 
 

  
Το κίνημα των πέντε δημάρχων μπορεί να γίνει το όχημα για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας
 
 

  
Οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά
 
 

  
Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου στο ΙΣΤΑΜΕ: ΠΑΣΟΚ και διοικητική μεταρρύθμιση: μια μοιραία σχέση
 
 

  
Πως θα αλλάξει
η δημόσια διοίκηση
 
 

  
ΟΓΑ και
αρχαία θέατρα
 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος μιλά για τα εγκαίνια του αρχαίου θεάτρου Μεσσήνης
 
 

  
Ν' αγαπάς την ευθύνη
 
 
 
  
Πέρα από το μικρό ή μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για
μια αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική δημόσια διοίκηση

 
 
 
  
Ο ευτυχής κύριος Μπένος
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος, Δρόμοι - ET1
"Μία προσωπική αφήγηση"
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος
"...ο δρόμος δεν υπάρχει"
Μαγικός φανός
Κανάλι βουλής
 
 
 


  
Με τους πολίτες ψηλά
 

 
 

Σταύρος Μπένος - 20 χρόνια
 
 
     
 
 
 

Μία πρώτη γνωριμία


 
43η ΧΕΝΙΑ
Τιμητική διάκριση


Πολιτιστικός Τουρισμός στη Μεσσηνία

Κάνουμε τον
πολιτισμό
πολιτική μας

3 χρόνια ανασυγκρότησης μετά τους σεισμούς

Η πολιτιστική
Καλαμάτα

Πρόγραμμα ΑΣΤΕΡΙΑΣ
                          
           
 
 


Αρχή σελίδας ^

Σταύρος Μπένος, Μπουμπουλίνας 30 (1ος όροφος) - Τ.Κ.: 106 82, Τηλ.: 210.82.54.256, Fax: 210.82.54.258
Νομικό Σημείωμα  |  Συμφωνία χρήσης και υπηρεσιών  |  Copyright © 1998 - , Σταύρος Μπένος - Web: www.benos.gr, E-mail: benos@otenet.gr

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Σπύρος Κατσαντώνης