BENOS.gr  |  DIAZOMA.gr


Επικοινωνία  | 
Links

Επικοινωνία

     
 


 
     
 

 


 

 
 

Ομιλίες

Αγόρευση του Σταύρου Μπένου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου "Kίνητρα ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή σύγκλιση" του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟZ΄
Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2004 (απόγευμα)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Μπένο, έχετε το λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, φοβούμαι και αυτήν τη φορά ότι η συζήτηση ακολουθεί το στερεότυπο και, κατά τη γνώμη μου, αδιέξοδο τρόπο που έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, μια προσπάθεια θριαμβολογίας από την πλευρά της Κυβέρνησης και μια αντίστοιχη προσπάθεια άγονη κατά τη γνώμη μου- και από την πλευρά της Αντιπολίτευσης πολλές φορές, για το τι είναι καλύτερο, που αυτό κάπως σκοτίζει τον ορίζοντα, ώστε να δούμε καθαρά τα πράγματα.
Στην προκειμένη περίπτωση κατά τη γνώμη μου η λογική των διατάξεων -και δεν αναφέρομαι μόνο, κύριε Υφυπουργέ, στις διατάξεις τις δικές σας, αλλά και των δικών μας κυβερνήσεων- εκινούντο στην εποχή της δεκαετίας του 1980, σαν να μη μας δίδαξε τίποτα η -κατά τη γνώμη μου- πολύ μεγάλη αποτυχία τους.

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτήν τη χώρα υπάρχουν επενδυτές από το εξωτερικό που θέλουν να επενδύσουν και δεν έρχονται, γιατί φοβούνται το τέρας της γραφειοκρατίας. Υπάρχουν ντόπιοι επενδυτές που ταλαιπωρούνται επί χρόνια σε επενδύσεις που έχουν αναλάβει και υπάρχουν και υγιείς δυνάμεις οι οποίες δεν διευκολύνονται καθόλου για να επενδύσουν.
Τι θα περίμενα εγώ από μια καινούργια Κυβέρνηση και τι θα περίμενα ως καινούργιο πνεύμα σ' ένα νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στην πατρίδα μας, πέρα από τους βαρύγδουπους τίτλους, που, δυστυχώς, όλοι μας έχουμε εθιστεί σε αυτούς;

Πρώτον, να εξαφανίσουμε τη διαδικασία που, δυστυχώς, κύριε Υφυπουργέ, έχει αναιρέσει την ουσία. Όλο αυτό το γραφειοκρατικό τέρας εγώ το έζησα με τη θητεία μου ως Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης. Σας βεβαιώνω ότι θα μπορούσε σ ένα εξάμηνο να έχει λυθεί. Σας το λέω κατηγορηματικά. Και να έρχεται ο επενδυτής μόνο με μια αίτησή του και σε προκαθορισμένο χρόνο να έχουμε ολοκληρώσει την επένδυσή του. Αυτό το θεωρώ πιο σημαντικό από το σύνολο των διατάξεων που έχετε φέρει εδώ προς ψήφιση. Και σας βεβαιώνω ότι σ΄ ένα εξάμηνο μπορείτε να το έχετε λύσει. Ένα σημείο, λοιπόν, είναι αυτό.
Δεύτερο σημείο, απορώ αγαπητοί συνάδελφοι, και αναφέρομαι και στους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς και της Συμπολίτευσης, γιατί επιμένουμε τόσα χρόνια, αφού βλέπουμε ότι είναι ατελέσφορο, στην επιδότηση στην αρχική επένδυση;

Κάνετε βεβαίως ένα δειλό βήμα με την επιδότηση του μισθοδοτικού κόστους, αλλά δεν θα έπρεπε να είναι πιο περίπλοκο αυτό το βήμα; Δεν θα έπρεπε να συνδυάζεται και με άλλα πράγματα που τα έχει ανάγκη η χώρα, όπως είναι η καινοτομία, οι βιολογικές καλλιέργειες, τα προϊόντα με διαπιστευμένη ποιότητα που βγαίνουν στην αγορά, δεν θα έπρεπε εκεί να δώσουμε το βάρος κυρίως;

Τρίτον, μιλάμε για την περιφερειακή ανάπτυξη και τι χρειάζεται. Πάνω από όλα αυτό που χρειάζεται είναι να στηρίξουμε τους αγρότες.
Δυστυχώς, αγαπητοί συνάδελφοι, όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε να μετατρέψουμε το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας και τη μεγαλύτερη επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήταν οι επιδοτήσεις, στο μεγάλο συγκριτικό μας μειονέκτημα. Ήταν ωσάν να τους δωροδοκήσαμε. Ήταν ωσάν να επαναπαύτηκαν σ' όλο αυτό το καθεστώς των επιδοτήσεων και δεν τους στρέψαμε στην επιχειρηματικότητα.

Ένα άλλο θέμα, λοιπόν, είναι να επικεντρωθούμε σε ορισμένα σημεία της ανάπτυξης της υπαίθρου και της περιφερειακής ανάπτυξης και, κατά τη γνώμη μου, η επικέντρωση αυτή έπρεπε προεχόντως να στρέψει τη στοργή της και τα βλέμματά της στον πρωτογενή τομέα.
Και ένα τέταρτο σημείο, το οποίο θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, είναι η αξιοποίηση των τοπικών δυνάμεων, είναι η αξιοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως βασικού υποκινητή, όχι οικονομικού, αλλά και ηθικού και ψυχικού υποκινητή των επενδύσεων στην περιοχή της. Πού τη συναντούμε όλα αυτά τα χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση; 'Ακουσα έναν επενδυτή εκεί που μένω, στη Μεσσηνιακή Μάνη, -η καταγωγή του μάλιστα είναι από τα Τρίκαλα, αυτός έχει διαπρέψει, κάνει επενδύσεις στη Γερμανία και στην Ισπανία, έφτυσε αίμα ο χριστιανός να κάνει μια επένδυση και στη Μεσσηνιακή Μάνη- να μου λέει, λοιπόν, ότι όταν πήγε στην Ισπανία για να κάνει μια επένδυση για το ελαιόλαδο εκεί πως του έκαναν δεξίωση στο δημαρχείο. Είχαν καθιερώσει ένα πλέγμα τοπικών κινήτρων, πέρα από τα εθνικά κίνητρα, και είχαν άμεση εμπλοκή οι τοπικές δυνάμεις ακόμα και στην έκδοση των αδειών. Έκανε μόνο μία αίτηση στο δημαρχείο. Και όταν ήρθε η επένδυση του έκαναν δεξίωση, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, χωρίς να πληρώσει τίποτα. Με αυτόν τον τρόπο τον υποδέχθηκαν.

Συνεπώς, αγαπητοί συνάδελφοι, εγώ αυτά πιστεύω ότι είναι εκείνα που λείπουν. Αυτά θα περίμενα να περιέχονται σ' αυτό το νομοσχέδιο. Θέλετε να σας πω και κάτι; Εγώ θεωρώ ότι οι διατάξεις -που τις μελέτησα- είναι καλύτερες από τις δικές μας. Σας το λέω ειλικρινά. Παρ' όλα αυτά θα είναι ατελέσφορες και θα το δείτε. Θα είναι ατελέσφορες, γιατί πατάτε πάνω σε πράγματα δικά μας που απέτυχαν. Δυστυχώς, δεν ξέρω τι ροπή έχετε, τα επιτυχημένα δικά μας πράγματα να προσπαθείτε να τα κατεδαφίσετε και να μην τα μιμείσθε και από την άλλη να προσπαθείτε να πατήσετε πάνω σε πράγματα στα οποία έχουμε αποτύχει.

Θεωρώ, αγαπητέ Υφυπουργέ, -και είσθε ένας άνθρωπος της αγοράς- ότι σας αγγίζουν αυτά που λέω και θεωρώ ότι στο βάθος πιστεύετε ότι αυτές οι διατάξεις που έχετε φέρει δεν θα φέρουν αποτέλεσμα.

Λυπούμαι!
 

 

 
 

Η Κασσιανή Μπένου στην "Ε": "Υπάρχουν πολλά διαμάντια στο πολιτιστικό παρελθόν της Καλαμάτας"
  

 
 

"Απόσταση", συμμετοχή και αποτύπωμα συνεργατικών και εθελοντικών εγχειρημάτων "
  

 
 

Αναγόρευση του Σταύρου Μπένου ως Επίτιμου Διδάκτορα του Hellenic American University
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος αφηγείται το ταξίδι του Διαζώματος μέχρι σήμερα
  

 
 

Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου, προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στα Πανεπιστημιακά Σεμινάρια, με θέμα: «Πολιτικός Λόγος»
  

 
 

Oμιλία Σταύρου Μπένου TEDx Academy 2016
  

 
 

Παρουσίαση της έκδοσης «Επίλογος» του 2015
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος στα «Φώτα της πόλης»
  

 
 

Τηλεφωνική Συνέντευξη του Σταύρου Μπένου στο ΒΗΜΑ FM 99,5
  

 
 

Μαχόμενη πολεοδομία για την ανάπτυξη της πόλης
  

 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος
στο LIFO.gr
 
 

  
Ο μελισσοκόμος
του Στ. Μπένου
 
 

  
20 χρόνια Σταύρος Μπένος
βίντεο αφιέρωμα
 
 

  
Το κίνημα των πέντε δημάρχων μπορεί να γίνει το όχημα για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας
 
 

  
Οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά
 
 

  
Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου στο ΙΣΤΑΜΕ: ΠΑΣΟΚ και διοικητική μεταρρύθμιση: μια μοιραία σχέση
 
 

  
Πως θα αλλάξει
η δημόσια διοίκηση
 
 

  
ΟΓΑ και
αρχαία θέατρα
 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος μιλά για τα εγκαίνια του αρχαίου θεάτρου Μεσσήνης
 
 

  
Ν' αγαπάς την ευθύνη
 
 
 
  
Πέρα από το μικρό ή μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για
μια αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική δημόσια διοίκηση

 
 
 
  
Ο ευτυχής κύριος Μπένος
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος, Δρόμοι - ET1
"Μία προσωπική αφήγηση"
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος
"...ο δρόμος δεν υπάρχει"
Μαγικός φανός
Κανάλι βουλής
 
 
 


  
Με τους πολίτες ψηλά
 

 
 

Σταύρος Μπένος - 20 χρόνια
 
 
     
 
 
 

Μία πρώτη γνωριμία


 
43η ΧΕΝΙΑ
Τιμητική διάκριση


Πολιτιστικός Τουρισμός στη Μεσσηνία

Κάνουμε τον
πολιτισμό
πολιτική μας

3 χρόνια ανασυγκρότησης μετά τους σεισμούς

Η πολιτιστική
Καλαμάτα

Πρόγραμμα ΑΣΤΕΡΙΑΣ
                          
           
 
 


Αρχή σελίδας ^

Σταύρος Μπένος, Μπουμπουλίνας 30 (1ος όροφος) - Τ.Κ.: 106 82, Τηλ.: 210.82.54.256, Fax: 210.82.54.258
Νομικό Σημείωμα  |  Συμφωνία χρήσης και υπηρεσιών  |  Copyright © 1998 - , Σταύρος Μπένος - Web: www.benos.gr, E-mail: benos@otenet.gr

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Σπύρος Κατσαντώνης