BENOS.gr  |  DIAZOMA.gr


Επικοινωνία  | 
Links

Επικοινωνία

     
 


 
     
 

 


 

 
 

Ομιλίες

Αγόρευση του Σταύρου Μπένου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την εξαγγελία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης μετά τις Εθνικές Εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004

28 Μαρτίου 2004

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σταύρος Μπένος.


ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναμφισβήτητα ζούμε ιστορικές στιγμές. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως στο ότι ανοίγει ένας νέος ιστορικός κύκλος. Επίσης, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τους περισσότερους ομιλητές ότι τα τριάντα χρόνια που πέρασαν, η χώρα μας έζησε τις καλύτερες στιγμές της νεότερης πολιτικής ιστορίας.
Αυτό θα ήταν άτοπο να μονοπωληθεί μόνο για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. Σ' αυτό συνέβαλαν όλοι. Αποφεύγοντας τα συνηθισμένα στερεότυπα που ο καθένας πασχίζει να αποβεί νικητής ιδιαίτερα σε τέτοιες κορυφαίες στιγμές, θα ακολουθήσω άλλους δρόμους, αυτούς που αισθάνομαι ότι η αισθητική μου με καλεί για λογαριασμό του μέλλοντος.
Περιμέναμε -και κυρίως ο ελληνικός λαός- με πολύ μεγάλη αγωνία τις προγραμματικές δηλώσεις. Εγώ θα πω ότι ήταν καλές, αλλά όχι τόσο καλές όσο η σημερινή εποχή απαιτεί.

Ήταν πιο πολύ προσανατολισμένες στο επόμενο τρίμηνο, παρά σε ένα ορίζοντα τετραετίας. Ήταν πιο πολύ συγκεκαλυμμένες κάτω από γενικούς τίτλους και αναφορές. Αποφεύγουν τις λεπτομέρειες και πολύ περισσότερο αποφεύγουν τις ρήξεις.
Δεν είναι κάτι συνηθισμένο σ' αυτήν την Αίθουσα. Όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, στα πλαίσια των προγραμματικών δηλώσεων, είχαν μια σημαντική αναφορά σε σημαντικές τομές και ρήξεις. Ανδρέας Παπανδρέου το 1993. Προανήγγειλε το ΑΣΕΠ. Κώστας Σημίτης το 1996. Προανήγγειλε το σχέδιο "Καποδίστριας". Κώστας Σημίτης το 2000. Προανήγγειλε την ασφαλιστική και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Αλλά για να μην αισθάνομαι ότι είμαι άδικος σ' αυτή τη μεγάλη στιγμή που όλοι πρέπει να είμαστε μεγάλοι και καθόλου μικρόψυχοι, ας πάρουμε το κορυφαίο σημείο των προγραμματικών δηλώσεων του Πρωθυπουργού, που είναι το κράτος, η επανίδρυση του κράτους, που για μένα ξέρετε ότι είναι οικείος όρος, μου αρέσει. Δεν συμφωνώ με τους συντρόφους μου, οι οποίοι έλεγαν ότι αυτό υποκρύπτει την επάνοδο του κράτους της δεξιάς και το εδήλωσα και δημόσια. Το έχω κάνει πολλές φορές, το έχω πληρώσει πολλές φορές.
Για να δούμε όμως, τι επαγγέλλεται η Νέα Δημοκρατία ως πολιτική για το κράτος;
Αγαπητοί συνάδελφοι, ο κύκλος της δεκαετίας που διανύσαμε ήταν ο κύκλος της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής. Η χώρα είχε πολύ μεγάλες επιτυχίες. Ο κύκλος που ανοίγει τώρα θα κριθεί από το κράτος. Μιλάει, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία για ένα κράτος λιτό, αποτελεσματικό, υπηρέτη του πολίτη, αρωγό της οικονομίας.
Επειδή όλα τα χρόνια που είμαι στην πολιτική αυτό είναι το θέμα που έχω ασχοληθεί πιο πολύ από κάθε τι άλλο, θεωρητικά και βιωματικά, λυπάμαι να πω ότι είναι σε τόσο μεγάλη απόσταση οι διακηρύξεις από την πραγματικότητα.
 

Για να σας περιγράψω εγώ ένα κράτος, όπως εγώ το ονειρεύομαι -και αν θέλετε θα είμαι αιρετικός ακόμα και με την παράταξή μου- ξέρετε πώς πρέπει να είναι στη σημερινή εποχή; Πρέπει να είναι ένα κράτος που θα έχει στόχους και αποτελέσματα μετρήσιμα, που θα έχει εκροές, που η κάθε υπηρεσία που παρέχει θα είναι μετρήσιμη και ελέγξιμη κάθε στιγμή, ένα κράτος που θα ανήκει στους πολίτες, γιατί γι' αυτούς υπάρχει, συνεπώς ένα κράτος που θα είναι λιτό, ένα κράτος με λίγα Υπουργεία που θα έχουν μόνο τις δημόσιες πολιτικές και καθόλου εκτελεστικές αρμοδιότητες, ένα κράτος που θα έχει δύο επίπεδα αυτοδιοίκησης, όπως λέει και το Σύνταγμα και όχι τρία, όπως λέτε στις προγραμματικές σας δηλώσεις και μάλιστα με ένα νεφελώδη τρόπο για την περιφέρεια. Εδώ θέλω και την απάντηση της αριστεράς, γιατί και η αριστερά μιλάει για τρία επίπεδα της Αυτοδιοίκησης.
Εγώ πιστεύω σε ένα κράτος που θα έχει την αιρετή περιφέρεια και τον αιρετό περιφερειάρχη και σε μια πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση που θα παραλάβει το σύνολο των υπηρεσιών και θα έχουμε και ένα νέο κύμα συγχωνεύσεων. Δηλαδή εγώ ονειρεύομαι ένα κράτος με δέκα-δώδεκα Υπουργεία το πολύ, οκτώ-εννιά περιφέρειες και τριακόσιους δήμους. Αυτό όλο το κράτος θα έχει μία απόληξη που είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη το μεγαλύτερο επίτευγμα στο πεδίο της καινοτομίας της χώρας μας. Η απόληξη αυτή θα είναι τα υποκαταστήματα του κράτους, ένα εθνικό δίκτυο διανομής των διοικητικών του προϊόντων που είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Δεν άκουσα τίποτα γι' αυτό, μόνο για κάτι απολύσεις άκουσα τις προηγούμενες ημέρες.
 

Τι απ' όλα αυτά, λοιπόν, κάνει στην πράξη η Νέα Δημοκρατία; Ακούστε, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας. Κάνει ένα Υπουργικό Συμβούλιο που είναι πολυσύνθετο, που δεν μειώθηκε καθόλου, που δεν έγινε καθόλου πιο ευέλικτο. Ως προς αυτό που λέγεται από στελέχη σας ότι αυτό είναι για το απώτερο μέλλον και ότι δεν επιτρεπόταν τώρα, θα πω ότι οι μεγάλες τομές γίνονται στην αρχή. Όσο περνάει ο χρόνος θα είναι πολύ δυσκολότερο να κάνετε τομές.
Ομιλείτε για μείωση του κράτους και στις προγραμματικές δηλώσεις και πολύ περισσότερο στο πρόγραμμά σας αναφέρονται τουλάχιστον πενήντα νέοι οργανισμοί. Αυτή είναι η μείωση του κράτους;
Ομιλείτε πάρα πολλοί από σας, διάφοροι Υπουργοί, μίλησε και ο κύριος Πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής για δημιουργία υπηρεσιών μιας στάσης. Δηλαδή μια στάση για τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, μια στάση για άλλες υπηρεσίες, άλλων Υπουργείων. Μα, δεν έχετε αντιληφθεί ότι η μία και μοναδική στάση που υπάρχει σήμερα για την εξυπηρέτηση των πολιτών είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και ότι όλες οι υπηρεσίες -μιας και λέτε στο πρόγραμμά σας, και καλώς το λέτε, ότι πρέπει ο πολίτης να έχει μόνο μια συνάντηση με το κράτος και σε προκαθορισμένο χρόνο να παίρνει απάντηση- θα είναι πιο αποτελεσματικές, αν αυτές γίνονται σε ένα σημείο;Σας τα λέω όλα αυτά γιατί, αν θέλουμε να ανοίξουμε τις λεωφόρους της νέας εποχής, θα πρέπει εδώ να συζητήσουμε και να συνεννοηθούμε όχι παγιδευμένοι από τα στερεότυπα του παρελθόντος, αλλά να ακολουθήσουμε τα όνειρα του μέλλοντός μας.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Πρόεδρος της Βουλής κ. ΑΝΝΑ ΜΠΕΝΑΚΗ- ΨΑΡΟΥΔΑ)
Αγαπητοί συνάδελφοι, εγώ πιστεύω ότι αυτή η νέα τετραετία, ο νέος ιστορικός κύκλος που ανοίγει, δεν θα είναι μονάχα ένας κύκλος για την Κυβέρνηση, αλλά θα είναι ένας προγραμματικός κύκλος για να δηλώσει "παρών" ο καθένας από εμάς στην κριτική προς την κυβέρνηση, αλλά και στην αναγέννηση του πολιτικού συστήματος και του Κοινοβουλίου.
Εγώ, με αυτές τις ταπεινές δηλώσεις μου, θα ήθελα να δηλώσω το δικό μου "παρών".

Σας ευχαριστώ πολύ.


(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)

 

 

 
 

Η Κασσιανή Μπένου στην "Ε": "Υπάρχουν πολλά διαμάντια στο πολιτιστικό παρελθόν της Καλαμάτας"
  

 
 

"Απόσταση", συμμετοχή και αποτύπωμα συνεργατικών και εθελοντικών εγχειρημάτων "
  

 
 

Αναγόρευση του Σταύρου Μπένου ως Επίτιμου Διδάκτορα του Hellenic American University
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος αφηγείται το ταξίδι του Διαζώματος μέχρι σήμερα
  

 
 

Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου, προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στα Πανεπιστημιακά Σεμινάρια, με θέμα: «Πολιτικός Λόγος»
  

 
 

Oμιλία Σταύρου Μπένου TEDx Academy 2016
  

 
 

Παρουσίαση της έκδοσης «Επίλογος» του 2015
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος στα «Φώτα της πόλης»
  

 
 

Τηλεφωνική Συνέντευξη του Σταύρου Μπένου στο ΒΗΜΑ FM 99,5
  

 
 

Μαχόμενη πολεοδομία για την ανάπτυξη της πόλης
  

 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος
στο LIFO.gr
 
 

  
Ο μελισσοκόμος
του Στ. Μπένου
 
 

  
20 χρόνια Σταύρος Μπένος
βίντεο αφιέρωμα
 
 

  
Το κίνημα των πέντε δημάρχων μπορεί να γίνει το όχημα για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας
 
 

  
Οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά
 
 

  
Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου στο ΙΣΤΑΜΕ: ΠΑΣΟΚ και διοικητική μεταρρύθμιση: μια μοιραία σχέση
 
 

  
Πως θα αλλάξει
η δημόσια διοίκηση
 
 

  
ΟΓΑ και
αρχαία θέατρα
 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος μιλά για τα εγκαίνια του αρχαίου θεάτρου Μεσσήνης
 
 

  
Ν' αγαπάς την ευθύνη
 
 
 
  
Πέρα από το μικρό ή μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για
μια αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική δημόσια διοίκηση

 
 
 
  
Ο ευτυχής κύριος Μπένος
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος, Δρόμοι - ET1
"Μία προσωπική αφήγηση"
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος
"...ο δρόμος δεν υπάρχει"
Μαγικός φανός
Κανάλι βουλής
 
 
 


  
Με τους πολίτες ψηλά
 

 
 

Σταύρος Μπένος - 20 χρόνια
 
 
     
 
 
 

Μία πρώτη γνωριμία


 
43η ΧΕΝΙΑ
Τιμητική διάκριση


Πολιτιστικός Τουρισμός στη Μεσσηνία

Κάνουμε τον
πολιτισμό
πολιτική μας

3 χρόνια ανασυγκρότησης μετά τους σεισμούς

Η πολιτιστική
Καλαμάτα

Πρόγραμμα ΑΣΤΕΡΙΑΣ
                          
           
 
 


Αρχή σελίδας ^

Σταύρος Μπένος, Μπουμπουλίνας 30 (1ος όροφος) - Τ.Κ.: 106 82, Τηλ.: 210.82.54.256, Fax: 210.82.54.258
Νομικό Σημείωμα  |  Συμφωνία χρήσης και υπηρεσιών  |  Copyright © 1998 - , Σταύρος Μπένος - Web: www.benos.gr, E-mail: benos@otenet.gr

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Σπύρος Κατσαντώνης