BENOS.gr  |  DIAZOMA.gr


Επικοινωνία  | 
Links

Επικοινωνία

     
 


 
     
 

 


 

 
 

Συνεντεύξεις

Από τη ΔΕΠΑΚ στον... "ΦΑΡΙΣ"
 

Από την αρχή της θητείας της η νυν Δημοτική Αρχή έδειξε τα χαρτιά της πολιτικής αλλά και των προθέσεών της για το μέλλον των δημοτικών επιχειρήσεων, υπό το δεδομένο μάλιστα των όσων προβλέπει γι� αυτές ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.

Έτσι, ο δήμαρχος Π. Νίκας φρόντιζε τακτικά να μιλά για τα «μεγάλα προβλήματα», τα «χρέη», τη «δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία», τους «υπεράριθμους υπαλλήλους», τις «δομικές δυσλειτουργίες» των δημοτικών επιχειρήσεων.

Κι όταν τα έλεγε αυτά, δεν εννοούσε τη ΔΕΑΚ, που ούτως ή άλλως είχε διαλυθεί, ούτε και τη ΔΕΤΑΚ βεβαίως. Στόχος του ήταν, κυρίως, η ΔΕΠΑΚ και το ΔΗΠΕΘΕΚ.

Τούτων δοθέντων, το αποτέλεσμα της συζήτησης στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο για τη νέα κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας, με το? βασιλικό όνομα «Φάρις», ήταν προδιαγεγραμμένο.
Κάπως έτσι συνοπτικά η Δημοτική Αρχή έβαλε τέλος, μεταξύ άλλων, στο εγχείρημα της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας (ΔΕΠΑΚ), που ξεκίνησε να λειτουργεί στην Καλαμάτα το 1985 και αποτέλεσε το εφαλτήριο πληθώρας πολιτιστικών πρωτοβουλιών στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Με ηγέτη τη συγκεκριμένη δημοτική επιχείρηση αναπτύχθηκαν τα επόμενα χρόνια μια σειρά από εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, στις οποίες από το 1985 μέχρι σήμερα συμμετείχαν αρκετές χιλιάδες πολιτών, είτε ως μαθητές είτε ως θεατές.
Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι μία από τις πρώτες εκδηλώσεις της ΔΕΠΑΚ ήταν η συναυλία του Μάνου Χατζιδάκι. Πρώτος πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ήταν ο τότε δήμαρχος της πόλης Στ. Μπένος, οι Γ. Κουτσούλης και Δ. Γιαννημάρας οι δημοτικοί σύμβουλοι με τη μεγαλύτερη θητεία στο τιμόνι της, ενώ ο Τ. Πολυχρονόπουλος το μακροβιότερο μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου μέχρι σήμερα.

Δηλώσεις Στ. Μπένου, Γ. Κουτσούλη, Δ. Γιαννημάρα
Πάντως, το εγχείρημα της σημερινής Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στη δημιουργία της νέας κοινωφελούς επιχείρησης με το όνομα «Φάρις» προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Αλευράς είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το λυκαυγές του �Φάρις� συμπίπτει με το ρέκβιεμ της ΔΕΠΑΚ», ενώ τόσο η παράταξή του όσο και αυτή της «Ανθρώπινης και Όμορφης Πόλης» ζήτησαν ανεξάρτητη λειτουργία των επιχειρήσεων του πολιτισμού από αυτές του ΚΕΚ, του Κοινωνικού Φορέα και της ΔΕΤΑΚ.
Για το καινούργιο βήμα που επιχειρείται, το «Θ» ρώτησε τρεις εκ των προέδρων της ΔΕΠΑΚ μέχρι σήμερα, τους Στ. Μπένο, Γ. Κουτσούλη και Δ. Γιαννημάρα. Οι δύο πρώτοι ακούστηκαν μάλλον οργισμένοι από αυτά που προγραμματίζει να κάνει η Δημοτική Αρχή.
«Η συγχώνευση που επιχειρείται θα είναι ολέθρια για τη ΔΕΠΑΚ και τον πολιτισμό της Καλαμάτας γενικότερα. Χωρίς υπερβολές, θα έλεγα ότι πρόκειται για τον απόλυτο ενταφιασμό του», ήταν η πρώτη παρατήρηση του κ. Μπένου. «Η παραγωγή καλλιτεχνικού έργου απαιτεί ιδιαίτερες ευαισθησίες και όραμα. Δεν μπορεί ένας οικονομολόγος να διευθύνει τον πολιτισμό. Ο κάθε τομέας της ΔΕΠΑΚ θέλει την αυτονομία του για να λειτουργήσει και να παράξει πολιτιστικό έργο», σχολίασε.

Κι όταν του θέσαμε το επιχείρημα για τα οικονομικά προβλήματα που ανάγκασαν τη Δημοτική Αρχή να αλλάξει γραμμή πλεύσης, μας είπε: «Πρόκειται για εφεύρημα. Όποιος ορίζει προτεραιότητες βρίσκει και τα λεφτά για να τις υλοποιήσει. Θα πρέπει, επιτέλους, να καταλάβουμε ότι η ΔΕΠΑΚ δεν είναι πάρεργο, αλλά πρωταγωνιστής, το διαβατήριο της πόλης προς τον έξω κόσμο. Ακόμα κι αν αποτελούσαν βάσανο τα οικονομικά της, θα έπρεπε να βρεθούν χρήματα από αλλού. Τρόποι και πολιτικές υπάρχουν. Η ΔΕΠΑΚ είναι ένα κεκτημένο για την Καλαμάτα και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς».

Ο κ. Μπένος, όμως, δεν ήταν οργισμένος μόνο με τη συγχώνευση και τη δημιουργία του «Φάρις»: «Δυστυχώς, ούτε η ΚΕΔΚΕ αντέδρασε σ' αυτό το ανακάτεμα των επιχειρήσεων. Να δούμε τι θα αποφασίσει ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπης στο αίτημα της ηγεσίας του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού, να δει και πάλι το θέμα των συγχωνεύσεων και να προχωρήσει σε τροπολογία υπέρ της αυτονομίας των πολιτιστικών επιχειρήσεων».
Με τη σειρά του, αντίθετος στη λογική του «Φάρις» στάθηκε και ο πρώην δήμαρχος Γ. Κουτσούλης: «Τα όσα αποφάσισε η σημερινή Δημοτική Αρχή για τον πολιτισμό στην Καλαμάτα, μου προκαλούν μόνο λύπη, για την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν 23 χρόνια. Δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή δε διεκδίκησε, ως όφειλε, όσα έπρεπε από το υπουργείο. Διότι το χρέος της ΔΕΠΑΚ, που προτάσσεται ως δικαιολογία για τη δημιουργία της νέας κοινωφελούς επιχείρησης, οφείλεται στην ασυνέπεια του ΥΠ.ΠΟ. και μόνο.
Για να μη φτάσουμε, όμως, στην Καλαμάτα στον πολιτισμό της? Καλομοίρας, χρειάζεται αγώνας, πίστη σ� αυτό που κάνεις και προσπάθεια για να το πετύχεις. Κι αυτά τα στοιχεία η Δημοτική Αρχή φρόντισε να τα απεμπολήσει. Άλλωστε, από τις πρώτες ημέρες της θητείας της το μόνο που ακούγαμε από τον κ. δήμαρχο ήταν ένας στείρος αρνητισμός απέναντι στη ΔΕΠΑΚ, δείχνοντας με τη στάση της ότι φοβάται τον πολιτισμό και την αυτόνομη δύναμη και ανάπτυξή του».

Από τον Δ. Γιαννημάρα δε ζητήσαμε να σχολιάσει τα καινούργια τεκταινόμενα. Όντας, όμως, στέλεχος που βρέθηκε σε διάφορες θέσεις στο Διοικητικό της Συμβούλιο για 18 χρόνια περίπου, δεν ήταν δυνατόν να μη του ζητηθεί ένας σχολιασμός, έστω και συναισθηματικός, για το παρελθόν τουλάχιστον.

«Δε σας κρύβω ότι υπάρχει έντονη συγκινησιακή φόρτιση. Άλλωστε, δε θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι το εγχείρημα της ΔΕΠΑΚ, επιχείρηση - ομπρέλα για μια σειρά από πολιτιστικές δράσεις στη συνέχεια στην Καλαμάτα, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Η ΔΕΠΑΚ προστάτευσε την κοινωνία της πόλης, έπλασε νέα ήθη στην Καλαμάτα», μας επισήμανε μεταξύ άλλων. 

Υ.Γ. Οι φωτογραφίες από τις δραστηριότητες των σχολών της ΔΕΠΑΚ
      βρίσκονται στην ιστοσελίδα της δημοτικής επιχείρησης


 

 

 
 

Η Κασσιανή Μπένου στην "Ε": "Υπάρχουν πολλά διαμάντια στο πολιτιστικό παρελθόν της Καλαμάτας"
  

 
 

"Απόσταση", συμμετοχή και αποτύπωμα συνεργατικών και εθελοντικών εγχειρημάτων "
  

 
 

Αναγόρευση του Σταύρου Μπένου ως Επίτιμου Διδάκτορα του Hellenic American University
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος αφηγείται το ταξίδι του Διαζώματος μέχρι σήμερα
  

 
 

Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου, προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στα Πανεπιστημιακά Σεμινάρια, με θέμα: «Πολιτικός Λόγος»
  

 
 

Oμιλία Σταύρου Μπένου TEDx Academy 2016
  

 
 

Παρουσίαση της έκδοσης «Επίλογος» του 2015
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος στα «Φώτα της πόλης»
  

 
 

Τηλεφωνική Συνέντευξη του Σταύρου Μπένου στο ΒΗΜΑ FM 99,5
  

 
 

Μαχόμενη πολεοδομία για την ανάπτυξη της πόλης
  

 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος
στο LIFO.gr
 
 

  
Ο μελισσοκόμος
του Στ. Μπένου
 
 

  
20 χρόνια Σταύρος Μπένος
βίντεο αφιέρωμα
 
 

  
Το κίνημα των πέντε δημάρχων μπορεί να γίνει το όχημα για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας
 
 

  
Οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά
 
 

  
Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου στο ΙΣΤΑΜΕ: ΠΑΣΟΚ και διοικητική μεταρρύθμιση: μια μοιραία σχέση
 
 

  
Πως θα αλλάξει
η δημόσια διοίκηση
 
 

  
ΟΓΑ και
αρχαία θέατρα
 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος μιλά για τα εγκαίνια του αρχαίου θεάτρου Μεσσήνης
 
 

  
Ν' αγαπάς την ευθύνη
 
 
 
  
Πέρα από το μικρό ή μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για
μια αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική δημόσια διοίκηση

 
 
 
  
Ο ευτυχής κύριος Μπένος
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος, Δρόμοι - ET1
"Μία προσωπική αφήγηση"
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος
"...ο δρόμος δεν υπάρχει"
Μαγικός φανός
Κανάλι βουλής
 
 
 


  
Με τους πολίτες ψηλά
 

 
 

Σταύρος Μπένος - 20 χρόνια
 
 
     
 
 
 

Μία πρώτη γνωριμία


 
43η ΧΕΝΙΑ
Τιμητική διάκριση


Πολιτιστικός Τουρισμός στη Μεσσηνία

Κάνουμε τον
πολιτισμό
πολιτική μας

3 χρόνια ανασυγκρότησης μετά τους σεισμούς

Η πολιτιστική
Καλαμάτα

Πρόγραμμα ΑΣΤΕΡΙΑΣ
                          
           
 
 


Αρχή σελίδας ^

Σταύρος Μπένος, Μπουμπουλίνας 30 (1ος όροφος) - Τ.Κ.: 106 82, Τηλ.: 210.82.54.256, Fax: 210.82.54.258
Νομικό Σημείωμα  |  Συμφωνία χρήσης και υπηρεσιών  |  Copyright © 1998 - , Σταύρος Μπένος - Web: www.benos.gr, E-mail: benos@otenet.gr

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Σπύρος Κατσαντώνης