BENOS.gr  |  DIAZOMA.gr


Επικοινωνία  | 
Links

Επικοινωνία

     
 


 
     
 

 


 

 
 

Συνεντεύξεις

Τολμηρή μεταρρύθμιση προτείνει ο Σταύρος Μπένος
Ενιαία Πελοπόννησος και 4 δήμοι στη Μεσσηνία
 

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Ενιαία Περιφέρεια Πελοποννήσου και 4 δήμους στη Μεσσηνία με βάση την παλαιά διαίρεση σε επαρχίες βλέπει ο τ. υπουργός Σταύρος Μπένος στο πλαίσιο μιας ριζικής διοικητικής μεταρρύθμισης. Μιλώντας στην "Ε" τονίζει ότι πρέπει να πάμε σε πραγματική αιρετή Περιφέρεια με κατάργηση των σημερινών δομών των νομαρχιών, με αιρετό περιφερειάρχη και κατάργηση της κρατικής Περιφέρειας. Κρίνει την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τους νέους δήμους πάρα πολύ καλή, αν και ο ίδιος θα την ήθελε πιο τολμηρή. Χαρακτηρίζει το διαφαινόμενο σχέδιο με διατήρηση των 13 κρατικών Περιφερειών και 5 Υπερπεριφερειών με άλλοθι τα Κοινοτικά Προγράμματα ως τον "απόλυτο κρατικισμό". Και τονίζει ότι δεν έχει περάσει στη νοοτροπία των δημάρχων η έννοια της μεταρρύθμισης και πως έχουν μείνει στο στερεότυπο του δημάρχου εργολάβου προηγούμενων δεκαετιών.

Αναλυτικά το κείμενο της ενδιαφέρουσας συνέντευξης του κ. Μπένου έχει ως εξής:

- Τι νόημα έχει, πιστεύετε, και πόσο θα πετύχει μια ακόμη διοικητική μεταρρύθμιση;

«Πιστεύω ότι για να επιτύχει η διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να αφορά το σύνολο του κράτους και των δομών, διαφορετικά θα είναι μια απόλυτη αποτυχία. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να περιοριστούμε μόνο στον Καποδίστρια 2, αλλά να πάμε στην πραγματική αιρετή Περιφέρεια, με αιρετό περιφερειάρχη, με κατάργηση των σημερινών δομών των νομαρχιών, αλλά με τη μορφή νομαρχιακών διαμερισμάτων στην ενιαία Περιφέρεια και με ταυτόχρονη κατάργηση της κρατικής Περιφέρειας. Δηλαδή να υπάρχει μόνο μία δομή του κράτους, η αιρετή Περιφέρεια και μάλιστα σε ένα νούμερο που δεν θα ξεπερνάει τις 7-8 Περιφέρειες. Αν θέλετε και τη γνώμη μου, το ιδανικό για μένα είναι οι ιστορικές Περιφέρειες της χώρας με ενιαίο το νησιωτικό χώρο και οι υπόλοιπες Περιφέρειες όπως διαμορφώθηκαν από την ιστορία, δηλαδή Πελοπόννησος, Μοριάς, Στερεά, Θεσσαλία κλπ. Σ' ό,τι αφορά το κεντρικό κράτος όχι μόνο θα έπρεπε να περιοριστούν τα υπουργεία, αλλά πρέπει να αυτοδεσμευτεί η κυβέρνηση - γιατί αυτό σημαίνει μεταρρύθμιση: ότι το κεντρικό κράτος θα ασχολείται μόνο με την παραγωγή δημοσίων πολιτικών κι όχι με εκτελεστικές αρμοδιότητες. Να είναι δηλαδή απόλυτη η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στα δύο επίπεδα της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, που θα είναι όπως περιέγραψα».

- Σχετικά με τον πρώτο βαθμό;

«Ο πρώτος βαθμός... Κοιτάξτε, η πρόταση του Ινστιτούτου είναι πάρα πολύ καλή και μάλιστα εγώ θα την ήθελα ακόμη πιο τολμηρή. Για παράδειγμα στη Μεσσηνία θα ήθελα τέσσερις δήμους, όπως ήταν οι παλιές επαρχίες. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή τους έξι δήμους αφού οι επαρχίες έχουν μέσα τους και μια ιστορικότητα και μια συνέχεια στη συνείδηση των πολιτών και στη λειτουργικότητά τους.

Επίσης ανέκαθεν έλεγα, και στην αρχή φλέρταρα με την ιδέα αλλά τώρα την εγκατέλειψα, ότι το κάθε νησί πρέπει να είναι ένας δήμος, με εξαίρεση την Κρήτη και την Εύβοια γιατί είναι πολύ μεγάλα. Αλλά για όλα τα υπόλοιπα, ακόμα και τη Λέσβο και τη Ρόδο, αλλά βεβαίως με διαφορετικές αρμοδιότητες - που εκεί πρέπει να είναι πολύ ενισχυμένος ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης, έχοντας ένα κομμάτι εξουσιών και απο τις Περιφέρειες που θα διαμορφωθούν. Οπως επίσης -για να συμπληρώσω την άποψή μου για τη μεταρρύθμιση- νομίζω ότι μ� αυτό το μοντέλο πια περιττεύει και η συζήτηση για τις μητροπολιτικές διοικήσεις, γιατί αυτομάτως η μητροπολιτική διοίκηση μεταφέρεται στην αιρετή Περιφέρεια».

- Οι παλιές επαρχίες εξυπηρετούσαν κάποτε, αλλά σήμερα που τα κριτήρια έχουν αλλάξει θα είναι αποτελεματικές;

«Αυτό είναι ένα ψεύτικο δίλημμα και οφείλεται στις ανεπάρκειες της εφαρμογής των πρώτων φάσεων του θεσμού.

Και να κάνω κι ένα σχόλιο για να είναι απολύτως σαφής η δήλωσή μου: Αν πάμε μόνο στον Καποδίσστρια 2 και στην ανακοίνωση για τις 16-17 υπερνομαρχίες -γιατί περί αυτού πρόκειται- με ταυτόχρονη διατήρηση των 13 κρατικών Περιφερειών και με τη λειτουργία των 5 υπερπεριφερειών με άλλοθι τα Κοινοτικά Προγράμματα, τότε θα πάμε σε έναν απλό εντυπωσιασμό για τον Καποδίστρια 2 και τα πράγματα στη χώρα μας σε ό,τι αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση θα είναι πάρα πολύ πίσω.

Μιλάμε πια για τον απόλυτο κρατικισμό. Τώρα, ένας δήμος ισχυρός μπορεί να δημιουργήσει μέσα του τέτοιες δομές που οι πολίτες να είναι απολύτως ικανοποιημένοι με την εξυπηρέτησή τους. Οπως για παράδειγμα τα ΚΕΠ που με ένα τερματικό μπορείς να τα πας μέχρι την τελευταία παλιά κοινότητα και να εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Να σας φέρω ακόμα ένα παράδειγμα από την περιοχή που ζω τώρα, τη Μάνη, την οποία λατρεύω και προσπαθώ όπου μπορώ να βοηθάω στην περιοχή. Μου θυμίζει λοιπόν η Μάνη τώρα τα πρώτα μου χρόνια ως δημάρχου Καλαμάτας, με την έννοια ότι τώρα η Μάνη έχει τρία κορυφαία προβλήματα: Υδρευση, αποχέτευση (δηλαδή όλο το φάσμα των στερεών και υγρών αποβλήτων) και το κορυφαίο που είναι η πολεοδομική και χωροταξική της οργάνωση. Ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο λοιπόν, όσο πρόθυμοι και ικανοί κι αν είναι, είναι πολύ δύσκολο να τα βγάλουν πέρα με τόσο θηριώδη έργα εδώ στην περιοχή. Ενώ ένας Δήμος Καλαμάτας νομίζω, μέσα σε έναν ορίζοντα τετραετίας, μπορεί να τα λύσει αυτά τα προβλήματα. Οχι μόνο από την άποψη της οικονομικής οντότητας που θα έχει ο δήμος, αλλά και της μεγάλης εμπειρίας που έχει συσσωρευτεί και του κύρους ενός μεγάλου δήμου».

- Είναι ένας αξεπέραστος επαρχιωτισμός, πιστεύετε, που εμποδίζει το επόμενο βήμα;

«Είναι το γεγονός ότι στη νοοτροπία των δημάρχων αυτό που λέμε μεταρρύθμιση δεν έχει περάσει, με την έννοια ότι οι δήμαρχοι έχουν μείνει στα στερεότυπα του δημάρχου - εργολάβου της δεκαετίας του '70 και του '80. Δεν έχουν περάσει στον καινούργιο φρέσκο αέρα της αυτοδιοίκησης που είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Η άσκησή τους σ� αυτό περαιώνεται στο κομμάτι του αθλητισμού του πολιτισμού και λίγο των κοινωνικών υπηρεσιών. Η φιλοδοξία τους θα έπρεπε να είναι άλλη. Αν με ρωτούσες τι θα με έλκυε αν σήμερα ήμουνα δήμαρχος, θα σου έλεγα οι πολίτες μου να μπορούν να εξυπηρετούνται για όλες τις υποθέσεις τους στα όρια του δήμου με ένα υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Το κράτος από τη φύση του, στην ουσία, προορίζεται για να προσφέρει τρία μεγάλα πράγματα στους πολίτες: Πρώτον, να οραματίζεται και να διορθώνει τις δημόσιες πολιτικές. Δεύτερον, να παρέχει υψηλού επιπέδου περιφερειακή ανάπτυξη - που είναι έργο κυρίως της αιρετής περιφέρειας, για αυτό και τα γεωγραφικά σύνορα εδώ πρέπει να είναι μεγάλα, για να έχει ακριβώς νόημα το να σχεδιάζεις. Γιατί όταν σχεδιάζεις έναν εθνικό δρόμο δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζεις σε επίπεδο νομού, αλλά της Περιφέρειας.

Τρίτον, είναι ένα υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών που τώρα με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση οφείλουμε να τους δώσουμε - στο χαμηλότερο δυνατό σημείο που είναι οι δήμοι. Αλλά και οι δήμοι μέσα τους πρέπει να έχουν τη νοοτροπία της δικής τους αποκέντρωσης, και να μην αρκούνται να να δίνουν τις υπηρεσίες από το κέντρο, αλλά να τις πάνε σε κάθε χωριό».

Επρεπε να κλειστώ στο σπίτι μου;

Κατηγορηματικός σχετικά με την μη επιστροφή του στην πολιτική σκηνή ήταν ο Σταύρος Μπένος μιλώντας στην "Ε". Αφορμή η πρώτη ουσιαστικά δημόσια παρουσία του μετά από χρόνια, στην τελετή εγκαινίων της Πλατείας του Βλαχόπουλου από τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

«Εχω κάνει πολύ πρόσφατα μια σαφέστατη δήλωση, εμμένω σ� αυτήν και δεν θα επανέλθω. Είναι σαφές ότι παρευρέθηκα στην εκδήλωση μετά από μια ευγενική πρόσκληση που δέχτηκα, επειδή είχα ασχοληθεί κι εγώ στο παρελθόν με το έργο. Και θα εμφανιστώ ξανά σε όποια εκδήλωση με προσκαλέσουν χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή, θα έπρεπε να κλειστώ σπίτι μου;» ήταν η δήλωση του Σταύρου Μπένου.

 

 
 

Η Κασσιανή Μπένου στην "Ε": "Υπάρχουν πολλά διαμάντια στο πολιτιστικό παρελθόν της Καλαμάτας"
  

 
 

"Απόσταση", συμμετοχή και αποτύπωμα συνεργατικών και εθελοντικών εγχειρημάτων "
  

 
 

Αναγόρευση του Σταύρου Μπένου ως Επίτιμου Διδάκτορα του Hellenic American University
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος αφηγείται το ταξίδι του Διαζώματος μέχρι σήμερα
  

 
 

Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου, προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στα Πανεπιστημιακά Σεμινάρια, με θέμα: «Πολιτικός Λόγος»
  

 
 

Oμιλία Σταύρου Μπένου TEDx Academy 2016
  

 
 

Παρουσίαση της έκδοσης «Επίλογος» του 2015
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος στα «Φώτα της πόλης»
  

 
 

Τηλεφωνική Συνέντευξη του Σταύρου Μπένου στο ΒΗΜΑ FM 99,5
  

 
 

Μαχόμενη πολεοδομία για την ανάπτυξη της πόλης
  

 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος
στο LIFO.gr
 
 

  
Ο μελισσοκόμος
του Στ. Μπένου
 
 

  
20 χρόνια Σταύρος Μπένος
βίντεο αφιέρωμα
 
 

  
Το κίνημα των πέντε δημάρχων μπορεί να γίνει το όχημα για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας
 
 

  
Οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά
 
 

  
Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου στο ΙΣΤΑΜΕ: ΠΑΣΟΚ και διοικητική μεταρρύθμιση: μια μοιραία σχέση
 
 

  
Πως θα αλλάξει
η δημόσια διοίκηση
 
 

  
ΟΓΑ και
αρχαία θέατρα
 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος μιλά για τα εγκαίνια του αρχαίου θεάτρου Μεσσήνης
 
 

  
Ν' αγαπάς την ευθύνη
 
 
 
  
Πέρα από το μικρό ή μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για
μια αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική δημόσια διοίκηση

 
 
 
  
Ο ευτυχής κύριος Μπένος
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος, Δρόμοι - ET1
"Μία προσωπική αφήγηση"
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος
"...ο δρόμος δεν υπάρχει"
Μαγικός φανός
Κανάλι βουλής
 
 
 


  
Με τους πολίτες ψηλά
 

 
 

Σταύρος Μπένος - 20 χρόνια
 
 
     
 
 
 

Μία πρώτη γνωριμία


 
43η ΧΕΝΙΑ
Τιμητική διάκριση


Πολιτιστικός Τουρισμός στη Μεσσηνία

Κάνουμε τον
πολιτισμό
πολιτική μας

3 χρόνια ανασυγκρότησης μετά τους σεισμούς

Η πολιτιστική
Καλαμάτα

Πρόγραμμα ΑΣΤΕΡΙΑΣ
                          
           
 
 


Αρχή σελίδας ^

Σταύρος Μπένος, Μπουμπουλίνας 30 (1ος όροφος) - Τ.Κ.: 106 82, Τηλ.: 210.82.54.256, Fax: 210.82.54.258
Νομικό Σημείωμα  |  Συμφωνία χρήσης και υπηρεσιών  |  Copyright © 1998 - , Σταύρος Μπένος - Web: www.benos.gr, E-mail: benos@otenet.gr

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Σπύρος Κατσαντώνης