BENOS.gr  |  DIAZOMA.gr


Επικοινωνία  | 
Links

Επικοινωνία

     
 


 
     
 

 


 

 
 

Συνεντεύξεις

Δηλώνω "παρών" στη μάχη της Αυτοδιοίκησης
 

Περιοδικό "ΧΡΗΜΑ"
21 Μαρτίου 2006

«Στο ζήτημα των υποκλοπών οι πολίτες τείνουν να πιστέψουν ότι τελικώς τίποτα δεν πρόκειται να αποκαλυφθεί και να δεχτούν ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας οι επικοινωνίες είναι διάτρητες. Πιστεύετε πως θα φωτιστούν τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης και θα αποδοθούν ευθύνες;»

Το ζήτημα των υποκλοπών, όχι μόνο ως προς την ουσία του, αλλά και εξ' αιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης, δημιούργησε μεγάλο πλήγμα στην εικόνα της χώρας μας και ένα κύμα ανασφάλειας στους πολίτες. Αλλο πράγμα είναι ο πολίτης να υποψιάζεται, να πιθανολογεί ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας απειλεί την προσωπική του ζωή και άλλο πράγμα είναι να επιβεβαιώνεται αυτό πανυγυρικά από την ίδια την κυβέρνησή του, τον πρωθυπουργό του. Με ρωτάτε αν πιστεύω ότι θα φωτιστούν τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης και αν θα αποδοθούν ευθύνες.

Η απάντηση είναι αυτή που δίνει ο κάθε καλοπροαίρετος Έλληνας πολίτης. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός συγκάλυψαν την υπόθεση. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν εμπιστεύτηκαν τους θεσμούς, όπως η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.), το πολιτικό σύστημα της χώρας και εν τέλει του λαού που εκπροσωπούν. Τώρα πλέον είναι αδύνατον να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες. Η μόνη αλήθεια είναι ότι ζούμε το μεγαλύτερο σκάνδαλο μετά τη μεταπολίτευση που βυθίζει τη χώρα και τους πολίτες της στην αναξιοπρέπεια και την ανασφάλεια.

«Στο ασφαλιστικό ποια θέση θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να τηρήσει το ΠΑΣΟΚ;»

Η μόνη θέση που μπορεί να έχει το ΠΑΣΟΚ στο μεγάλο αυτό θέμα είναι θέση ανυποχώρητων αρχών ως προς την ουσία του προβλήματος και ευθύνης ως προς τους χειρισμούς του.

Ως προς τις αρχές, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παραμείνει ανυποχώρητο στο δημόσιο-κοινωνικό και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος που θα εκφράζει μεταξύ των άλλων την αλληλεγγύη των γενεών και θα υπερασπίζει τα χαμηλά εισοδήματα.

Ως προς τους χειρισμούς, πρέπει να αποκαλύπτει συνεχώς την αναβλητικότητα και τα φοβικά σύνδρομα της κυβέρνησης στο μέγα αυτό θέμα, καθώς και την κουτοπόνηρη άρνησή της να διατυπώσει υπεύθυνα τις προτάσεις της προσπαθώντας να μας οδηγήσει σε ένα διάλογο 'εν κενώ'.

«Πώς θα βλέπατε τον εαυτό σας αντίπαλο του Νικήτα Κακλαμάνη στην Αθήνα;»

Θα είχε γούστο και σίγουρα θα προσέφερε  αντιπαράθεση υψηλής αισθητικής. Ο Νικήτας με μεγάλο σύμμαχο την ισχυρή δημοφιλία του και τη δεδομένη ευαισθησία του ως πολιτικός. Ο Σταύρος, από την άλλη μεριά, έχοντας ως βασικό του όπλο την ταύτισή του διαχρονικά με το κίνημα και τα όνειρα της αυτοδιοίκησης. Ωραίος πραγματικά αγώνας. Είναι μικρές όμως οι πιθανότητες να τον ζήσουμε. Σήμερα η πολιτική ζωή μας οδηγεί σε άλλου είδους αντιπαραθέσεις πιο πολιτικές, πιο μετωπικές απ' αυτές που αξίζουν στο θεσμό της αυτοδιοίκησης και το μέλλον των πόλεων.

Δηλώνω 'παρών' σε μια μάχη για την αυτοδιοίκηση και την πόλη των πόλεων, την Αθήνα. Με ελάχιστες πιθανότητες όμως να είμαι παρών διότι διαισθάνομαι ότι, και αυτή τη φορά, η μάχη της Αθήνας θα είναι μάχη πολιτικών εντυπώσεων ερήμην των πολιτών της Αθήνας.

«Η θεσμοθέτηση και λειτουργία των ΚΕΠ συνδέθηκε με το όνομά σας. Ωστόσο δε βλέπουμε να συμμετέχετε στα κομματικά όργανα που έχουν συγκροτηθεί στο ΠΑΣΟΚ.» 

Αισθάνομαι και εγώ πολύ δεμένος με το νεοσύστατο θεσμό των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και συνάμα πολύ περήφανος. Πάλεψα πολύ για το 'στήσιμό' τους είναι ένα κομμάτι της ζωής μου. Αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο και αποτελούν ίσως τη μοναδική ελπίδα για τη σταδιακή διαμόρφωση ενός κράτους φιλικού, που σέβεται πραγματικά τους πολίτες του. Όταν με ερωτούν τι είναι τα Κ.Ε.Π. απαντώ: Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ.

Παρακολουθώ σε καθημερινή βάση τη λειτουργία τους, τα προβλήματά τους. Είμαι σε διαρκή επαφή με τους εργαζόμενους. Συμμετέχω στο αντίστοιχο κοινοβουλευτικό τομέα εργασίας (ΚΤΕ ΥΠΕΣΔΔΑ) του ΠΑΣΟΚ και συνεργάζομαι άριστα με τους συναδέλφούς μου στο Κοινοβούλιο.

«Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν να 'κλείνει' η ψαλίδα. Ποια αντιπολιτευτική γραμμή θα πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ;»

Το ΠΑΣΟΚ ανακάμπτει. Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεδιπλώνει σιγά-σιγά το όραμά του και οδηγεί σταθερά την παράταξη σε μια εποχή δύσκολη και πολύ απαιτητική. Η αντιπολιτευτική γραμμή που αναδεικνύεται πια ανάγλυφα χαρακτηρίζεται από το δίπτυχο:

- Υπεράσπιση των κεκτημένων της χώρας και του ελληνικού λαού και κυρίως των αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας που πλήττονται από τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Αποκάλυψη του αντιλαϊκού προσώπου της σύγχρονης Δεξιάς. Διαρκής και ασφυκτικός έλεγχος των πράξεων και παραλείψεων της κυβέρνησης.

- Διατύπωση προτάσεων για κάθε πρόβλημα μικρό και μεγάλο που απασχολεί σήμερα   τη χώρα και τον ελληνικό λαό.

«Η έκθεση της EUROSTAT αναθέρμανε την αντιπαράθεση για την απογραφή που επέλεξε η κυβέρνηση. Πάντως πολλοί είναι αυτοί που λένε πως το κακό κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ θα αργήσει να ξεχαστεί από τους πολίτες.»

Η έκθεση της EUROSTAT ήταν η αποκάλυψη μιας πρωτοφανούς πολιτικής απάτης της Ν.Δ. που βλάπτει ανεπανόρθωτα τη χώρα και τον ελληνικό λαό, κυρίως τα λαϊκά στρώματα. Η Ν.Δ., προκειμένου να εκθέσει το ΠΑΣΟΚ, εξέθεσε τη χώρα, την οδήγησε σε επιτήρηση και τον ελληνικό λαό σε πρωτοφανή λιτότητα.

Κάναμε και εμείς τα λάθη μας. Ίσως το τίμημα της μακροχρόνιας παραμονής μας στην εξουσία. Απομακρυνθήκαμε από τον κόσμο, μεγαλοπιαστήκαμε, χάσαμε την ανθρωπιά μας, την απλότητά μας, ένα κομμάτι της ψυχής μας και του αξιακού μας φορτίου. Τιμωρηθήκαμε για όλα αυτά. Τώρα αλλάζουμε. Αλλάζουμε πραγματικά. Όχι μονάχα ως προς τις ιδέες και τις προτάσεις μας, αλλά πάνω απ' όλα στη νοοτροπία μας. Αυτές τις αλλαγές μας σιγά-σιγά θα τις βλέπουν οι πολίτες και θα αρχίζουν να παλεύουν μαζί μας για να φύγει αυτή η Κυβέρνηση η αντιλαϊκή, η αυταρχική, η  δεξιά, η αδέξια.

 

 

 
 

Η Κασσιανή Μπένου στην "Ε": "Υπάρχουν πολλά διαμάντια στο πολιτιστικό παρελθόν της Καλαμάτας"
  

 
 

"Απόσταση", συμμετοχή και αποτύπωμα συνεργατικών και εθελοντικών εγχειρημάτων "
  

 
 

Αναγόρευση του Σταύρου Μπένου ως Επίτιμου Διδάκτορα του Hellenic American University
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος αφηγείται το ταξίδι του Διαζώματος μέχρι σήμερα
  

 
 

Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου, προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στα Πανεπιστημιακά Σεμινάρια, με θέμα: «Πολιτικός Λόγος»
  

 
 

Oμιλία Σταύρου Μπένου TEDx Academy 2016
  

 
 

Παρουσίαση της έκδοσης «Επίλογος» του 2015
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος στα «Φώτα της πόλης»
  

 
 

Τηλεφωνική Συνέντευξη του Σταύρου Μπένου στο ΒΗΜΑ FM 99,5
  

 
 

Μαχόμενη πολεοδομία για την ανάπτυξη της πόλης
  

 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος
στο LIFO.gr
 
 

  
Ο μελισσοκόμος
του Στ. Μπένου
 
 

  
20 χρόνια Σταύρος Μπένος
βίντεο αφιέρωμα
 
 

  
Το κίνημα των πέντε δημάρχων μπορεί να γίνει το όχημα για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας
 
 

  
Οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά
 
 

  
Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου στο ΙΣΤΑΜΕ: ΠΑΣΟΚ και διοικητική μεταρρύθμιση: μια μοιραία σχέση
 
 

  
Πως θα αλλάξει
η δημόσια διοίκηση
 
 

  
ΟΓΑ και
αρχαία θέατρα
 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος μιλά για τα εγκαίνια του αρχαίου θεάτρου Μεσσήνης
 
 

  
Ν' αγαπάς την ευθύνη
 
 
 
  
Πέρα από το μικρό ή μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για
μια αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική δημόσια διοίκηση

 
 
 
  
Ο ευτυχής κύριος Μπένος
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος, Δρόμοι - ET1
"Μία προσωπική αφήγηση"
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος
"...ο δρόμος δεν υπάρχει"
Μαγικός φανός
Κανάλι βουλής
 
 
 


  
Με τους πολίτες ψηλά
 

 
 

Σταύρος Μπένος - 20 χρόνια
 
 
     
 
 
 

Μία πρώτη γνωριμία


 
43η ΧΕΝΙΑ
Τιμητική διάκριση


Πολιτιστικός Τουρισμός στη Μεσσηνία

Κάνουμε τον
πολιτισμό
πολιτική μας

3 χρόνια ανασυγκρότησης μετά τους σεισμούς

Η πολιτιστική
Καλαμάτα

Πρόγραμμα ΑΣΤΕΡΙΑΣ
                          
           
 
 


Αρχή σελίδας ^

Σταύρος Μπένος, Μπουμπουλίνας 30 (1ος όροφος) - Τ.Κ.: 106 82, Τηλ.: 210.82.54.256, Fax: 210.82.54.258
Νομικό Σημείωμα  |  Συμφωνία χρήσης και υπηρεσιών  |  Copyright © 1998 - , Σταύρος Μπένος - Web: www.benos.gr, E-mail: benos@otenet.gr

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Σπύρος Κατσαντώνης