BENOS.gr  |  DIAZOMA.gr


Επικοινωνία  | 
Links

Επικοινωνία

     
 


 
     
 

 


 

 
 

Συνεντεύξεις

Κίνημα πολιτών ο "Διάλογος"
 

Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"
12 Οκτωβρίου 2003

¨ΘΑΡΡΟΣ¨: Η πρόγνωση σας αναιρεί κατά κάποιον τρόπο την προσπάθεια που έχει αναλάβει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑ.ΣΟ.Κ, ώστε να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αλλά και τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, όπου αρκετοί δήμοι κερδήθηκαν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση...
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Σε καμία περίπτωση δεν αναιρείται κάτι όλων αυτών που μου επισημαίνετε. Κατ' αρχήν, θέλω δηλώσω ότι έχουμε ένα έξοχο Γραμματέα, που εκλέχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, ένα εξαιρετικό στέλεχος που κάνει σπουδαία δουλειά μαζί με τα μέλη της Ν.Ε. και έχουμε ήδη ένα πολύ σημαντικό δείγμα γραφής. Είμαι βέβαιος, ότι θα συγκροτηθεί ένα υπέροχο ψηφοδέλτιο και με τους εν ενεργεία συναδέλφους μου και με τα άλλα στελέχη και θα δώσουμε όλοι μαζί, γιατί και εγώ θα είμαι στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μάχης στη Μεσσηνία - θέλω να το καταγράψετε αυτό - σαν να ήμουν κανονικός υποψήφιος. Θεωρώ πολύ φυσιολογικό κάποιος σε μια στιγμή, που θέλει να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας, να ομιλεί ακόμη και για πρωτιά του ΠΑ.ΣΟ.Κ, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο.

Όσον αφορά στην υπεροχή που είχαμε στις δημοτικές εκλογές, έχω να παρατηρήσω ότι υπάρχει μια διαχρονική υπεροχή του ΠΑ.ΣΟ.Κ στα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει εξαιρετικά στελέχη στην Αυτοδιοίκηση της Μεσσηνίας. Ένας ακόμη λόγος για τα θετικά αποτελέσματα είναι ότι σε αυτές τις εκλογές ήμασταν πολύ αγαπημένοι. Δεν υπήρχαν, δηλαδή, εσωκομματικά προβλήματα και όλοι μαζί δώσαμε τη μάχη, όπως άλλωστε θα γίνει και με τις επικείμενες βουλευτικές.

Με την ευκαιρία, θέλω να δηλώσω και το εξής: Είναι προφανές και θέλω να το μεταφέρω μέσα από τις πολιτιστικές και φιλόξενες σελίδες του "Θάρρους", ότι θα είμαι απολύτως αμέτοχος στις εκλογές του ΠΑ.ΣΟ.Κ ως προς τα πρόσωπα. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση εγώ ή το περιβάλλον μου να ταχθούμε υπέρ ενός ή του άλλου υποψηφίου. Θα στηρίξουμε την παράταξη. Το επαναλαμβάνω κατηγορηματικά ότι δε θα στηρίξουμε κάποιον υποψήφιο. Το λέω για τους συναδέλφους μου και τον κόσμο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το ξεκαθαρίζω δημόσια και θα το πράξω στο ακέραιο. Πρέπει, επίσης, να επισημάνω ότι αυτή τη δήλωση σκόπευα να την κάνω αργότερα. Είναι, όμως, καλύτερα να γίνει τώρα, με αφορμή αυτή τη συνέντευξη.  

¨ΘΑΡΡΟΣ¨: Υπάρχουν πρόσωπα από αυτά που ανήκουν είτε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ είτε στη Ν.Δ., στην περίπτωση που αναδειχθεί κυβέρνηση, τα οποία θα μπορέσουν να δώσουν ώθηση στα προβλήματα που απασχολούν το νομό; Με άλλα λόγια, οι Μεσσήνιοι πολιτικοί έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν καταστάσεις σε υψηλά επίπεδα;
 ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Νομίζω ότι και οι δύο παρατάξεις έχουν εξαιρετικά στελέχη σε όλους τους χώρους (αυτοδιοίκηση, κοινωνικά τμήματα, κ.λ.π.). Έχοντας εικόνα όλης της χώρας, η Μεσσηνία μας έχει στελέχη υψηλού επιπέδου, που πράγματι μπορούν να δώσουν πολύ καλά αποτελέσματα για το μέλλον του νομού, ο οποίος βρίσκεται σε μια πολύ λεπτή χρονική στιγμή, επειδή διακυβεύονται πολύ σημαντικά έργα. Είδατε την εξαγγελία για το δυτικό σιδηροδρομικό άξονα. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, που πρέπει πάση θυσία να περιφρουρηθεί.

¨ΘΑΡΡΟΣ¨: Στην πρόσφατη συνάντηση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ο βουλευτής Γιάννης Γιαννακόπουλος ζήτησε να ανακοινωθούν όσο το δυνατό γρηγορότερα οι λίστες των υποψηφίων στους νομούς και όσον αφορά στη Μεσσηνία, να βρεθεί σύντομα ένα στέλεχος εγνωσμένου κύρους όπως εσείς. Βλέπετε να υπάρχει πρόσωπο με ειδικό βάρος όπως το δικό σας;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Κατ' αρχήν, θέλω να ευχαριστήσω δημόσια το Γιάννη (Γιαννακόπουλο) για αυτές του τις τιμητικές του αναφορές. Αντίστοιχες τιμητικές αναφορές έχουν κάνει ο Πέτρος Κατσιλιέρης και οι άλλοι συνάδελφοι μου στο νομό. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να μην μπω σε τέτοια ονοματολογία. Θεωρώ ότι οι διεργασίες που γίνονται είναι πολύ σοβαρές και θα έχουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Δε θέλω, όμως, να τις προκαταβάλω ούτε με προσδιορισμούς.

¨ΘΑΡΡΟΣ¨: Όσον αφορά στα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι γνωστά τα έργα του Στ,. Μπένου για την Καλαμάτα. Ως βουλευτής, ποιο πιστεύετε ότι ήταν το σημαντικότερο έργο που κάνατε για τη Μεσσηνία και ποιο ήταν εκείνο που είχατε κατά νου να υλοποιήσετε, αλλά δεν μπόρεσε να ευδοκιμήσει η προσπάθεια;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Το σημαντικότερο έργο αναμφισβήτητα, με απόσταση, είναι η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους σεισμούς. Θα αναφέρω κάτι που δεν το έχω μέχρι στιγμής πουθενά αλλού. Η Καλαμάτα δεν είναι η μόνη πόλη που κατάφερε να δώσει την ψυχή της και να γίνει καλύτερη από πριν, αλλά έδωσε και ένα πρότυπο ανασυγκρότησης μετά από φυσική καταστροφή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέχρι τους σεισμούς της Καλαμάτας, υπήρχε μόνο η ανασυγκρότηση του οικιστικού πλούτου. Το πώς θα ξαναφτιάξουμε με σεισμοδάνεια τα γκρεμισμένα ντουβάρια (σπίτια, σχολεία, δημόσια κτίρια κ.λ.π.). Από την Καλαμάτα και ύστερα, τέθηκαν οι βάσεις για ένα πολύ πιο σύνθετο πρόγραμμα, που σε ό,τι αφορά το οικιστικό μέρος περιλάμβανε τρεις φάσεις: σκηνές - λυόμενα - οριστική ανασυγκρότηση αλλά είχε και κάτι άλλο, πιο σπουδαίο. Είπαμε τότε ότι ο σεισμός δεν πλήττει μόνο τα ντουβάρια, αλλά τις ψυχές, την οικονομία, την κοινωνία. Αρα, απαιτείται η ανασυγκρότηση να είναι οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική. Όλα αυτά αποτέλεσαν το πρόγραμμα της Καλαμάτας και έδωσαν ένα εξαιρετικό δείγμα γραφής, που βραβεύτηκε από πολλούς διεθνείς οργανισμούς και αποτέλεσε μοντέλο, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για μεγάλες και σπουδαίες χώρες σε όλο τον κόσμο. Συνεπώς, αβίαστα σας λέω, αισθάνομαι ότι αυτό ήταν το σημαντικότερο έργο επί των ημερών μου.

Εκεί που αστόχησα, και γι'αυτό άλλωστε έχει συμπεριληφθεί στις νέες μου δραστηριότητες, είναι το ελληνικό ελαιόλαδο και, κατά συνέπεια, το λάδι της Μεσσηνίας. Παρά το γεγονός ότι, κυρίως ως βουλευτής, διέθεσα τις περισσότερες δυνάμεις μου και τον περισσότερο χρόνο μου, ομολογώ ότι δεν τα κατάφερα. Κι αυτό ήταν και μια μεγάλη αστοχία μου, μαζί και με τους συντρόφους που το παλεύαμε, να φέρουμε μεγάλες αλλαγές στο τοπίο του λαδιού. Να φέρουμε μπροστά, δηλαδή, παρά το γεγονός ότι πνέει ούριος άνεμος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής νομοθεσίας, τις υγιείς δυνάμεις προκειμένου να αποκτήσει το μεσσηνιακό ελαιόλαδο στο σύνολό του τυποποίηση και ονομασία προέλευσης, κάτι που ελπίζω να κάνω τώρα. 

¨ΘΑΡΡΟΣ¨: Ποιοι είναι οι λόγοι που αποτέλεσαν τροχοπέδη σε όλη αυτή την προσπάθεια; Τους έχετε εντοπίσει;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Οι λόγοι είναι κυρίως θέματα νοοτροπίας. Οι αγρότες μας δεν έχουν ακόμα πιστέψει ότι μπορεί να γίνει αυτό που επιδιώκουμε. Γι' αυτό εμείς ως ¨Διάλογος¨ θα προχωρήσουμε ορισμένα πιλοτικά προγράμματα σε ολόκληρη τη χώρα για να δείξουμε ότι ναι, μπορεί να γίνει.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι και οι επιχειρηματίες μας δεν το έχουν ακόμη πιστέψει, όπως το πίστεψαν κατ 'αντιστοιχία οι επιχειρηματίες του κρασιού. Ξεκινώντας από ορισμένους πρωτοπόρους, όπως οι Μπουτάρης, Χατζηβασιλείου, ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος στην Τρίπολη, ή οι δικοί μας Γ. Αποστολόπουλος και Κ. Πανουσόπουλος, για να αναφέρουμε και δύο μεσσηνιακά παραδείγματα, έχουμε όσον αφορά το κρασί μια εξαιρετική εξέλιξη με προσωπικές κάβες.

Το όραμα μου για το λάδι είναι εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις που θα στηρίζονται είτε στους παραγωγούς που θέλουν να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, είτε σε καλούς επιχειρηματίες που θα πιστέψουν στη δύναμη του προϊόντος. Εμείς, βεβαίως, όλες αυτές τις δυνάμεις θα προσπαθήσουμε να τις υποκινήσουμε και να τις φέρουμε σε επαφή και να προετοιμάσουμε το έδαφος και με το δίκτυο διανομής, καθώς όλα τα πολυκαταστήματα - έχω κάνει τις πρώτες συζητήσεις -  είναι πολύ πρόθυμα να φιλοξενήσουν στα ράφια τους το εξαιρετικό αγνό παρθένο ελαιόλαδο, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν έχει τυποποιηθεί και διαθέτει ονομασία προέλευσης.

¨ΘΑΡΡΟΣ¨: Με το χέρι στην καρδιά και γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα, θα ήθελα να μου πείτε αν η Μεσσηνία έχει πάρει αυτά που της ανήκουν ή αν έχει παραγκωνιστεί προς όφελος άλλων όμορων ίσως νομών.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Με το χέρι στην καρδιά και με την 25ετή εμπειρία μιας διαρκούς μάχης, θα σας απαντήσω ότι η Μεσσηνία με τις δυνάμεις έχει κατακτήσει μια δεσπόζουσα θέση. Το αν δεν είναι αυτό που θα θέλαμε να είναι, δεν οφείλεται στο ότι δεν υπήρξαν αγώνες ή στελέχη ή κυβέρνηση που να τη φροντίζει. Οφείλεται σε δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '90, μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ, οπότε η κίνηση της οικονομίας εδραιώθηκε κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Ο ένας λόγος που δεν έχουμε την ανάπτυξη που επιδιώκουμε είναι αυτός, ότι υπήρξε κίνηση την οποία οι παράγοντες και οι δυνατότητες μιας κυβέρνησης να τις αντισταθμίσει δεν είναι τόσο ισχυροί. Το άλλο μεγάλο σημείο που πρέπει να ρίξουμε βάρος -  εντάσσω και τον εαυτό μου σε αυτό, με το σκεπτικό ότι επειδή δε θα είμαι μάχιμος πολιτικός δε θα παλεύω για τη Μεσσηνία - είναι και το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, να κοιτάξουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση το δίπολο του αγροτικού τομέα με τον αγροτουρισμό από τη μια πλευρά και του πολιτιστικού τουρισμού από την άλλη. Το προϊόν της Μεσσηνίας θα αυξηθεί όταν έλθουν αφ'ενός η προσθετική αξία, ας πούμε, της ονομασίας προέλευσης και της τυποποίησης για το λάδι και, αφ'ετέρου, οι 30-40000 κλίνες που μπορεί να σηκώσει η Μεσσηνία έναντι των 7- 8000 που διαθέτει σήμερα. Μιλάμε, δηλαδή, για πενταπλασιασμό του τουριστικού της προϊόντος. Εκεί πρέπει να πέσει το βάρος, σε συνδυασμό με τις υποδομές, που βρίσκονται σε καλό δρόμο (εθνικό δρόμο, Ιόνια οδό και τις άλλες υποδομές που προωθούνται). Εν κατακλείδι δηλαδή, πιστεύω ότι όλοι παλέψαμε και έχουμε φέρει αποτελέσματα για τη Μεσσηνία. Υπάρχουν , όμως, παράγοντες πάνω από τις δυνάμεις της πολιτικής, οι οποίοι δεν επέτρεψαν αυτό που θα θέλαμε, αλλά θέλω να παρατηρήσω ότι η Μεσσηνία βρίσκεται σε μια ιστορική στιγμή, σε μια καλή στιγμή θα έλεγα και το μέλλον της προδιαγράφεται λαμπρό.

¨ΘΑΡΡΟΣ¨: Εμμέσως πλην σαφώς, μου απαντήσατε και στο ερώτημα που επρόκειτο να σας θέσω, σχετικά με τους άξονες στους οποίους πρέπει να ρίξει βάρος η Μεσσηνία για την ανάπτυξη της.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Είναι αυτά τα δύο μεγάλα θεμέλια και οι μαγικές λέξεις ποιότητα και πολιτισμός. Αυτός πρέπει να είναι ο κωδικός της Μεσσηνίας.

¨ΘΑΡΡΟΣ¨: Τέλος, στα δημοτικά δρώμενα της Καλαμάτας, με δεδομένη την κατάσταση που υπάρχει με όλα τα γνωστά προβλήματα, εκτιμάτε πως θα μπορέσει ο Δήμος να βγει από το τούνελ.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Το εκτιμώ μετά πεποιθήσεως. Υπάρχει μια πολύ καλή Δημοτική Αρχή και ένα πολύ καλό Δημοτικό Συμβούλιο, που αποτελείται από ανθρώπους που αγαπούν την πόλη και έχουν άποψη για τα προβλήματα της.

Όσον αφορά στο Δήμαρχο Γ. Κουτσούλη, πρόκειται για Καλαματιανό με πάθος για την Καλαμάτα και υψηλό πολιτικό και πολιτισμικό αισθητήριο. Η ατυχία του ήταν ότι συνάντησε ένα πάρα πολύ δύσκολο πρόβλημα, μοναδικό, πιστέψτε με, σε όλη τη χώρα. Ουδείς Δήμος υπάρχει στην Ελλάδα που να μη διαθέτει χωματερή. Αυτό είναι το πρόβλημα σήμερα του Δημάρχου. Αν είχε χωματερή, θα μπορούσε να σχεδιάσει με μεγαλύτερη άνεση και ψυχραιμία τις ενέργειες του για το θέμα αυτό, που σε πρώτη φάση έχει αφαιρέσει πολλές δυνάμεις από τη Δημοτική Αρχή, η οποία κατά τ'άλλα, δουλεύει πολύ μεθοδικά και οραματικά. Υπάρχουν πολλά σπουδαία έργα που θα γίνουν μέσα σε αυτή την τετραετία.   

¨ΘΑΡΡΟΣ¨: Κάπου εδώ, λοιπόν, φτάσαμε στο τέλος ...
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Επιτρέψτε μου να πω όχι ακόμη. Θέλω καταλήγοντας να ευχαριστήσω όλους τους Καλαματιανούς και τους Μεσσήνιους για αυτό το υπέροχο ταξίδι που κάναμε μέχρι τώρα. Τους διαβεβαιώ ότι μέσα από τις νέες μου δραστηριότητες δε θα πάψω ποτέ να είμαι στον παλμό των καλαματιανών και μεσσηνιακών προβλημάτων.
Επίσης, θέλω να αναφερθώ και στο ¨Θάρρος¨, σε αυτή την εξαιρετική και σταδιακή προαγωγή του σε μία πολιτισμική εφημερίδα, μια   εφημερίδα γνώμης, διαλόγου και υψηλής αισθητικής.

 

 

 
 

Η Κασσιανή Μπένου στην "Ε": "Υπάρχουν πολλά διαμάντια στο πολιτιστικό παρελθόν της Καλαμάτας"
  

 
 

"Απόσταση", συμμετοχή και αποτύπωμα συνεργατικών και εθελοντικών εγχειρημάτων "
  

 
 

Αναγόρευση του Σταύρου Μπένου ως Επίτιμου Διδάκτορα του Hellenic American University
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος αφηγείται το ταξίδι του Διαζώματος μέχρι σήμερα
  

 
 

Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου, προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στα Πανεπιστημιακά Σεμινάρια, με θέμα: «Πολιτικός Λόγος»
  

 
 

Oμιλία Σταύρου Μπένου TEDx Academy 2016
  

 
 

Παρουσίαση της έκδοσης «Επίλογος» του 2015
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος στα «Φώτα της πόλης»
  

 
 

Τηλεφωνική Συνέντευξη του Σταύρου Μπένου στο ΒΗΜΑ FM 99,5
  

 
 

Μαχόμενη πολεοδομία για την ανάπτυξη της πόλης
  

 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος
στο LIFO.gr
 
 

  
Ο μελισσοκόμος
του Στ. Μπένου
 
 

  
20 χρόνια Σταύρος Μπένος
βίντεο αφιέρωμα
 
 

  
Το κίνημα των πέντε δημάρχων μπορεί να γίνει το όχημα για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας
 
 

  
Οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά
 
 

  
Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου στο ΙΣΤΑΜΕ: ΠΑΣΟΚ και διοικητική μεταρρύθμιση: μια μοιραία σχέση
 
 

  
Πως θα αλλάξει
η δημόσια διοίκηση
 
 

  
ΟΓΑ και
αρχαία θέατρα
 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος μιλά για τα εγκαίνια του αρχαίου θεάτρου Μεσσήνης
 
 

  
Ν' αγαπάς την ευθύνη
 
 
 
  
Πέρα από το μικρό ή μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για
μια αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική δημόσια διοίκηση

 
 
 
  
Ο ευτυχής κύριος Μπένος
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος, Δρόμοι - ET1
"Μία προσωπική αφήγηση"
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος
"...ο δρόμος δεν υπάρχει"
Μαγικός φανός
Κανάλι βουλής
 
 
 


  
Με τους πολίτες ψηλά
 

 
 

Σταύρος Μπένος - 20 χρόνια
 
 
     
 
 
 

Μία πρώτη γνωριμία


 
43η ΧΕΝΙΑ
Τιμητική διάκριση


Πολιτιστικός Τουρισμός στη Μεσσηνία

Κάνουμε τον
πολιτισμό
πολιτική μας

3 χρόνια ανασυγκρότησης μετά τους σεισμούς

Η πολιτιστική
Καλαμάτα

Πρόγραμμα ΑΣΤΕΡΙΑΣ
                          
           
 
 


Αρχή σελίδας ^

Σταύρος Μπένος, Μπουμπουλίνας 30 (1ος όροφος) - Τ.Κ.: 106 82, Τηλ.: 210.82.54.256, Fax: 210.82.54.258
Νομικό Σημείωμα  |  Συμφωνία χρήσης και υπηρεσιών  |  Copyright © 1998 - , Σταύρος Μπένος - Web: www.benos.gr, E-mail: benos@otenet.gr

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Σπύρος Κατσαντώνης