BENOS.gr  |  DIAZOMA.gr


Επικοινωνία  | 
Links

Επικοινωνία

     
 


 
     
 

 


 

 
 

Δημοσιεύματα

Αναφορά εκδήλωσης Καλαμάτας

Παναγής Παναγιωτόπουλος
1 Φεβρουαρίου 2014

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

 

Επέστρεψα πριν από λίγο από την Καλαμάτα όπου χτες μιλήσαμε με τον Στ. Μπένο και το Γ. Καούνη στην αίθουσα του ξενοδοχείου Ρεξ.

Προσέλευση περί τα 200+. Όλο το ιστορικό Πασόκ του Δήμου Καλαμάτας και λίγη ευρύτερη μεσσηνιακή Τ.Α. από το ʼ80 και μετά. Ιστορικό πασόκ σε μεγάλη δόση και ποικίλες αναφορές, πολλοί παλαιοί ρηγάδες (Χούντα και πρώτη μεταπολιτευτική γενιά), ετεροδημότες που είχαν έρθει για την εκδήλωση σε συνδυασμό με προσωπικές τους υποθέσεις, αρκετοί άνθρωποι της επίσημης δημάρ επίσης. Συμπαθείς και αξιόλογοι οι φίλοι που πλαισιώνουν την τοπική μας προτοβουλία, θα χρειαστούν στήριξη για τα επόμενα βήματα.

άνδρες κατά 90% με μ.ο. ηλικίας 58+.

Ο αριθμός θεωρείται από τους τοπικούς γνώστες πολύ ικανοποιητικός. Η ίδια εκτίμηση αποτυπώνεται σήμερα και στις 3 μεγάλες καθημερινές εφημερίδες  της πόλης που καλύπτουν ικανοποιητικά την εκδήλωση. Το έκαναν και άλλα Μέσα της ευρύτερης περιοχής χτες.

Η εκδήλωση κράτησε 3 ώρες σε καλό κλίμα, είχαμε καλούς ακροατές, προσεκτικούς και πολύ ευγενικούς. Μίλησαν 15 άτομα. Πολύ αυτομαστίγωμα για τα λάθη της μεταπολίτευσης και του Πασοκ. Λόγος ταυτοτικής αγωνίας. Το πασόκ εμφανίζεται ως υπαρξιακό πρόβλημα για τα παλιά στελέχη του και τα παλιά μέλη του. Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό, σίγουρα πάντως οι άνθρωποι έχουν ενοχές τεράστιες. Είναι κάτι πολύ σκληρό και που φαίνεται στις τοποθετήσεις τους. Δεν μπορούμε εμείς να θεραπεύσουμε αυτό το τραύμα το οποίο δεν αφορά, είμαι βέβαιος, μόνο εκείνους που ήρθαν και μίλησαν. Ο Σταύρος στο τέλος της ομιλίας του έκανε μια πολύ λυτρωτική για την κουβέντα αναφορά στο πασόκ, στα λάθη του κόμματος, είπε μάλιστα ότι όλη η ιστορία της θυσίας του πασόκ στον βωμό της αποφυγής της άτακτης χρεοκοπίας τον κάνει να πιστεύει ότι η όλη υπόθεση ΠΑΣΟΚ θα χαρατηριστεί «εποποιια».

Επιβεβαιώνω και εγώ αυτή τη διττή συνθήκη (γιατί μίλησα μετά με αρκετούς ανθρώπους): το πασόκ είναι μια υποχρεωτική αναφορά αλλά η ψήφος σε αυτό δεν είναι διόλου δεδομένη. Εμάς μας βλέπουν με κριτικό ενδιαφέρον και δημιουργική καχυποψία θα έλεγα. Αξίζει να σημειωθεί η συχνά αρνητική αναφορά στους καθηγητές. Πολλοί βλέπουν την προσπάθεια μα συμπάθεια αλλά δείχνουν ένα είδος ενόχλησης με την ιδιότητα αυτή.

Το μόνο πολιτικό συμπέρασμα που βγήκε για μένα από την Καλαμάτα είναι ότι μας ζητούν να κάνουμε κάτι. Δεν μας λένε τι θέλουν ακριβώς.  Δεν λένε όμως και  τι είναι αυτό που δεν θέλουν. Θέλουν να εκπροσωπηθούν, κοινωνικά, ηθικά και πολιτικά. Δεν νομίζω ότι είναι έτοιμοι για πολλές συμμετοχικές διδικασίες. Το ιντερνέτ πρέπει να μην είχε πολύ μεγάλη διασπορά στην συγκεκριμένη αίθουσα.

Οι άνθρωποι από την επίσημη δημαρ πήραν τον λόγο και σημειώναν επί ώρα όσα  που θεωρούν αντιφάσεις μας. Σε ευγενικό τόνο βεβαίως, κάπως κακόπιστα όμως. Στις παρεμβάσεις αυτές είδα μεγάλη αμηχανία που κατά τη γνώμη μου μεταφράζει μια αμυντική θέση. Τους απάντησα ότι τους ευχαριστούμε που ήρθαν, ότι είναι σημαντικό που τοποθετήθηκαν και είπαν τις διαφωνίες τους. Είπα όμως και ότι μοιάζουν να εξαντλούν την αυστηρότητα της κρίσης τους στο εγχείρημά μας και ότι δεν είμαστε μόνο εμείς που προσπαθούμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο μα όλη η χώρα, σε όλα τα πεδία. Τέλος τους είπα ότι περίμενα περισσότερη γενναιότητας από τον Κουβέλη τον οποία θεωρώ γενναίο πολιτικό. Και ότι σύντομα θα συναντηθούμε.

Είπα επίσης, σε άλλο σημείο των απαντήσεων μου, ότι πρέπει να μην είναι τρίτο κόμμα η ΧΑ στις ευρωεκλογές και ότι 2-3 φορές ακόμα να ξαναπαρελάσουν τα τάγματα εφόδου θα αρχίσουν οι ακυρώσεις τουριστικών κρατήσεων και ότι η κατάσταση αυτή μπορεί σταδιακά να μας αποκλείσει και από το διεθνές εμπόριο άμα γίνει κάποιο  μποικοτάζ.

Εγώ έκανα μια γενική πολιτική τοποθέτηση διανθισμένη με παραδείγματα (ομολογώ ότι δεν είμαι απολύτως ικανοποιημένος από τον εαυτό μου), ο Γιάννης μίλησε πιο συγκριμένα για την παράταξη και ο Σταύρος αναφέρθηκε στα χρόνια της δημαρχίας του, στη πολιτική ιστορία της πόλης ως παράδειγμα έμπρακτης και πρόδρομης μεταρρύθμισης

 

Panayis Panagiotopoulos
Assistant Professor /Department of Political Science and Public Administration
University of Athens

 

 

 

 
 

Η Κασσιανή Μπένου στην "Ε": "Υπάρχουν πολλά διαμάντια στο πολιτιστικό παρελθόν της Καλαμάτας"
  

 
 

"Απόσταση", συμμετοχή και αποτύπωμα συνεργατικών και εθελοντικών εγχειρημάτων "
  

 
 

Αναγόρευση του Σταύρου Μπένου ως Επίτιμου Διδάκτορα του Hellenic American University
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος αφηγείται το ταξίδι του Διαζώματος μέχρι σήμερα
  

 
 

Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου, προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στα Πανεπιστημιακά Σεμινάρια, με θέμα: «Πολιτικός Λόγος»
  

 
 

Oμιλία Σταύρου Μπένου TEDx Academy 2016
  

 
 

Παρουσίαση της έκδοσης «Επίλογος» του 2015
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος στα «Φώτα της πόλης»
  

 
 

Τηλεφωνική Συνέντευξη του Σταύρου Μπένου στο ΒΗΜΑ FM 99,5
  

 
 

Μαχόμενη πολεοδομία για την ανάπτυξη της πόλης
  

 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος
στο LIFO.gr
 
 

  
Ο μελισσοκόμος
του Στ. Μπένου
 
 

  
20 χρόνια Σταύρος Μπένος
βίντεο αφιέρωμα
 
 

  
Το κίνημα των πέντε δημάρχων μπορεί να γίνει το όχημα για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας
 
 

  
Οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά
 
 

  
Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου στο ΙΣΤΑΜΕ: ΠΑΣΟΚ και διοικητική μεταρρύθμιση: μια μοιραία σχέση
 
 

  
Πως θα αλλάξει
η δημόσια διοίκηση
 
 

  
ΟΓΑ και
αρχαία θέατρα
 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος μιλά για τα εγκαίνια του αρχαίου θεάτρου Μεσσήνης
 
 

  
Ν' αγαπάς την ευθύνη
 
 
 
  
Πέρα από το μικρό ή μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για
μια αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική δημόσια διοίκηση

 
 
 
  
Ο ευτυχής κύριος Μπένος
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος, Δρόμοι - ET1
"Μία προσωπική αφήγηση"
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος
"...ο δρόμος δεν υπάρχει"
Μαγικός φανός
Κανάλι βουλής
 
 
 


  
Με τους πολίτες ψηλά
 

 
 

Σταύρος Μπένος - 20 χρόνια
 
 
     
 
 
 

Μία πρώτη γνωριμία


 
43η ΧΕΝΙΑ
Τιμητική διάκριση


Πολιτιστικός Τουρισμός στη Μεσσηνία

Κάνουμε τον
πολιτισμό
πολιτική μας

3 χρόνια ανασυγκρότησης μετά τους σεισμούς

Η πολιτιστική
Καλαμάτα

Πρόγραμμα ΑΣΤΕΡΙΑΣ
                          
           
 
 


Αρχή σελίδας ^

Σταύρος Μπένος, Μπουμπουλίνας 30 (1ος όροφος) - Τ.Κ.: 106 82, Τηλ.: 210.82.54.256, Fax: 210.82.54.258
Νομικό Σημείωμα  |  Συμφωνία χρήσης και υπηρεσιών  |  Copyright © 1998 - , Σταύρος Μπένος - Web: www.benos.gr, E-mail: benos@otenet.gr

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Σπύρος Κατσαντώνης