BENOS.gr  |  DIAZOMA.gr


Επικοινωνία  | 
Links

Επικοινωνία

     
 


 
     
 

 


 

 
 

Δημοσιεύματα

Οι σημαντικές «μικρές» ηγεσίες


Ιστότοπος "PROTAGON.GR"
Του Μάνου Παπάζογλου
20
Ιουλίου 2013

Έχει ενδιαφέρον μία συζήτηση για την αποτίμηση των πεπραγμένων της πολιτικής ηγεσίας της χώρας; Ασφαλώς και έχει, ιδιαίτερα σε μία συγκυρία κρίσης κατά την οποία ευλόγως τίθεται το ερώτημα για τα σφάλματα των κυβερνήσεων, των κομμάτων και του πολιτικού προσωπικού. Η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να αφεθεί στον ιστορικό του μέλλοντος, γιατί η ζέουσα πραγματικότητα μας καλεί τώρα να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος. Αρκεί η συζήτηση να μη γίνεται με όρους αφορισμού, γενικεύσεων και στερεοτύπων, αλλά με αναφορά σε ισχυρά τεκμήρια.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει να θέσουμε συνολικότερα το ζήτημα της ηγεσίας στη χώρα μας (αναλυτικότερα, Μ. Παπάζογλου - Σύγχρονη Πολιτική Ηγεσία. Κρίση και Νέα Θεμέλια Διακυβέρνησης, εκδ. Παπαζήση, 2012). Η συζήτηση, όμως, δεν μπορεί να εξαντλείται στις επιτυχίες και τις αποτυχίες που συνδέονται με τις κορυφαίες ex officio θέσεις «μεγάλης» ηγεσίας, όπως κατεξοχήν είναι η θέση του Πρωθυπουργού.

Ένας από τους λόγους αποτυχίας των «μεγάλων» ηγεσιών είναι ότι το πολιτικό και διοικητικό σύστημα της χώρας δεν ανέδειξε πολλές «μικρές» ηγεσίες, δηλαδή της ικανότητας των προσώπων σε μη-κορυφαίες θέσεις ευθύνης να κινητοποιήσουν ανθρώπινους, θεσμικούς και πολιτικούς πόρους για την εκπλήρωση κοινά αποδεκτών στόχων.

Υπάρχει μία ισχυρή παρακαταθήκη «μικρών» ηγεσιών με μεγάλα αποτελέσματα. Περίπτωση ηγεσίας ήταν η δημιουργία του ΕΣΥ από τον Γ. Γεννηματά, η Μελίνα Μερκούρη με την προώθηση των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, την ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών της Αθήνας με κορωνίδα τον Παρθενώνα και το νέο Μουσείο Ακροπόλεως, η προώθηση των ΚΕΠ από τον Σ. Μπένο, καθώς και η πρωτοβουλία «Διάζωμα» για τη διάσωση των αρχαίων θεάτρων.

Περιπτώσεις ηγεσίας ήταν το άνοιγμα του πρώτου μη κρατικού, δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού 9,84 από τον Μ. Έβερτ, η εδραίωση του Συνηγόρου του Πολίτη από τον Ν. Διαμαντούρο, σήμερα Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, η δικαστική προστασία του περιβάλλοντος από το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ υπό την προεδρία του κ. Μ. Δεκλερή. Περιπτώσεις ηγεσίας είναι η διεθνής αναγνώριση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και του Πανεπιστημίου Κρήτης από μία οραματισμένη ομάδα ερευνητών. Ηγεσία επέδειξε ο Μ. Χατζηδάκις διαμορφώνοντας το Τρίτο Πρόγραμμα, ο Χ. Λαμπράκης με το Μέγαρο Μουσικής, ο Κ. Γιαννόπουλος με το Χαμόγελο του Παιδιού, ο πατήρ Αντώνιος με την Κιβωτό.

Ηγετική ήταν η παρουσία του Ν. Γκάλη με το πνεύμα επαγγελματισμού και υψηλών επιδόσεων που προσέδωσε στην καλαθοσφαίριση, όπως και του Ρεχάγκελ αντιστοίχως στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Ηγεσία επέδειξε η κυρία Αγγελοπούλου κατά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και οι δήμαρχοι Σ. Αρναουτάκης και Γ. Κουράκης με την πλήρη αναμόρφωση των Αρχανών και του Ηρακλείου αντίστοιχα. Τέλος, πολλές «μικρές» ηγεσίες προκύπτουν καθημερινά από τον δάσκαλο που παρακινεί μαθητές με διαφορετικές ικανότητες να αναπτύξουν τα ταλέντα τους, τον επικεφαλής ιατρό μίας κλινικής που παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, τον ιερέα που διακονεί την ενορία του με αίσθημα ευθύνης.

Ακόμη και σήμερα, όμως, είμαστε δέσμιοι του «one man show». Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανένας Πρωθυπουργός δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ο από μηχανής θεός, ούτε ο ρόλος του είναι να επιλύει τα πολλά καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν σε κάθε επίπεδο διοίκησης. Η επιτυχία του είναι συνάρτηση των πολλών μικρών επιτυχιών, σε διαφορετικά επίπεδα.

Δυστυχώς, το «πρωθυπουργο-κεντρικό» σύστημα, οι συγκεντρωτικές κομματικές ηγεσίες και η διείσδυση των κομμάτων στις διοικητικές λειτουργίες των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, αποτέλεσαν τροχοπέδη. Τα προβλήματα αυτά πρέπει να θεραπευθούν. Αυτό είναι μία πρόκληση για τον νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν πρέπει απλώς να προωθήσει την κινητικότητα χάριν του εξορθολογισμού της κατανομής του προσωπικού, αλλά κυρίως την ανάδειξη των «μικρών» ηγεσιών σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα με γνώμονα την απελευθέρωση των δημιουργικών ικανοτήτων των προσώπων που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους.

* Ο Μάνος Παπάζογλου είναι Λέκτορας Πολιτικών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Το δημοσίευμα
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=26222

 

 

 

 
 

Η Κασσιανή Μπένου στην "Ε": "Υπάρχουν πολλά διαμάντια στο πολιτιστικό παρελθόν της Καλαμάτας"
  

 
 

"Απόσταση", συμμετοχή και αποτύπωμα συνεργατικών και εθελοντικών εγχειρημάτων "
  

 
 

Αναγόρευση του Σταύρου Μπένου ως Επίτιμου Διδάκτορα του Hellenic American University
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος αφηγείται το ταξίδι του Διαζώματος μέχρι σήμερα
  

 
 

Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου, προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στα Πανεπιστημιακά Σεμινάρια, με θέμα: «Πολιτικός Λόγος»
  

 
 

Oμιλία Σταύρου Μπένου TEDx Academy 2016
  

 
 

Παρουσίαση της έκδοσης «Επίλογος» του 2015
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος στα «Φώτα της πόλης»
  

 
 

Τηλεφωνική Συνέντευξη του Σταύρου Μπένου στο ΒΗΜΑ FM 99,5
  

 
 

Μαχόμενη πολεοδομία για την ανάπτυξη της πόλης
  

 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος
στο LIFO.gr
 
 

  
Ο μελισσοκόμος
του Στ. Μπένου
 
 

  
20 χρόνια Σταύρος Μπένος
βίντεο αφιέρωμα
 
 

  
Το κίνημα των πέντε δημάρχων μπορεί να γίνει το όχημα για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας
 
 

  
Οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά
 
 

  
Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου στο ΙΣΤΑΜΕ: ΠΑΣΟΚ και διοικητική μεταρρύθμιση: μια μοιραία σχέση
 
 

  
Πως θα αλλάξει
η δημόσια διοίκηση
 
 

  
ΟΓΑ και
αρχαία θέατρα
 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος μιλά για τα εγκαίνια του αρχαίου θεάτρου Μεσσήνης
 
 

  
Ν' αγαπάς την ευθύνη
 
 
 
  
Πέρα από το μικρό ή μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για
μια αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική δημόσια διοίκηση

 
 
 
  
Ο ευτυχής κύριος Μπένος
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος, Δρόμοι - ET1
"Μία προσωπική αφήγηση"
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος
"...ο δρόμος δεν υπάρχει"
Μαγικός φανός
Κανάλι βουλής
 
 
 


  
Με τους πολίτες ψηλά
 

 
 

Σταύρος Μπένος - 20 χρόνια
 
 
     
 
 
 

Μία πρώτη γνωριμία


 
43η ΧΕΝΙΑ
Τιμητική διάκριση


Πολιτιστικός Τουρισμός στη Μεσσηνία

Κάνουμε τον
πολιτισμό
πολιτική μας

3 χρόνια ανασυγκρότησης μετά τους σεισμούς

Η πολιτιστική
Καλαμάτα

Πρόγραμμα ΑΣΤΕΡΙΑΣ
                          
           
 
 


Αρχή σελίδας ^

Σταύρος Μπένος, Μπουμπουλίνας 30 (1ος όροφος) - Τ.Κ.: 106 82, Τηλ.: 210.82.54.256, Fax: 210.82.54.258
Νομικό Σημείωμα  |  Συμφωνία χρήσης και υπηρεσιών  |  Copyright © 1998 - , Σταύρος Μπένος - Web: www.benos.gr, E-mail: benos@otenet.gr

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Σπύρος Κατσαντώνης