BENOS.gr  |  DIAZOMA.gr


Επικοινωνία  | 
Links

Επικοινωνία

     
 


 
     
 

 


 

 
 

Δημοσιεύματα

Συζήτηση για τη μελλοντική λειτουργία του ανοιχτού θεάτρου Μάνης

Καρδαμύλη, 11 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τη μελλοντική λειτουργία του Ανοιχτού Θεάτρου της Μάνης και το χαρακτήρα των εκδηλώσεων που θα φιλοξενεί, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι της τέχνης και του πολιτισμού, μέλη τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και δημότες, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε απο το Δήμο Δυτικής Μάνης, το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επίσκεψη στο Ανοικτό Θέατρο Μάνης στο Καμπινάρι της Πλάτσας, προκειμένου να γίνει μια αρχική παρουσίαση του χώρου. Εκεί, η ηθοποιός κα Λυδία Κονιόρδου, εντυπωσιασμένη απο το χώρο, απήγγειλε στίχους, μαγεύοντας τους παριστάμενους. Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι γεύτηκαν τοπικά παραδοσιακά εδέσματα στην ταβέρνα του κ. Σπύρου Παυλέα στο Καμπινάρι και μεταφέρθηκαν στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Στούπας, για το κύριο μέρος της εκδήλωσης.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης, κ. Δημήτριος Γιαννημάρας καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, τονίζοντας ότι μέσα απο τον πολιτισμό, μπορεί να υπάρξει και ανάπτυξη. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» κ. Σταύρος Μπένος, ο οποίος χαρακτήρισε το Ανοικτό Θέατρο Μάνης ως ένα σύγχρονο μνημείο με δυνατότητες να γίνει τοπόσημο της περιοχής, θέτοντας παράλληλα προτάσεις για το θεσμικό του πλαίσιο.

Ο αρχιτέκτονας και μελετητής του Θεάτρου κ. Μάνος Περράκης, έκανε μια σύντομη ενημέρωση για τη φιλοσοφία της μελέτης και την εξέλιξη των εργασιών, τονίζοντας ότι έγιναν με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και τους τεχνικούς. Ο κ. Χρήστος Λάζος –δοκιμιογράφος και μεταφραστής πρότεινε ο χώρος, εκτός από Θέατρο, να είναι και ένας χώρος γενικότερης θέασης και ακρόασης, επιμηκύνοντας τη διάρκεια της πολιτιστικής ζωής στη Δυτική Μάνη. Με τη σειρά της, η κα Άσπα Λούβη – Βυζαντινολόγος και Γενική Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Πειραιώς, έθεσε ως βασικό θέμα τη διατήρηση και συντήρηση του χώρου. Ο κ. Γιώργος Κουρουπός – συνθέτης και καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής, χαρακτήρισε το Ανοικτό Θέατρο Μάνης ως ένα Θέατρο πολύ υψηλής αισθητικής, με την ευχή να αποκτήσει και η χρήση του, στο μέλλον μια αντίστοχη αισθητική της κατασκευής. Ο κ. Πέτρος Θέμελης – αρχαιολόγος, έθεσε εαυτόν στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής, με σκοπό να μεταδώσει τη σημαντική και πολύχρονη εμπειρία του απο το Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, ενώ ο κ. Κώστας Τσόκλης –εικαστικός, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «βρέθηκε ενώπιον ενός έργου τέχνης».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης έκανε αναφορά στη νέα θεσμική παρέμβαση που ετοιμάζει η Περιφέρεια, για τον πολιτισμό, το πιο σημαντικό στοιχείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μάλιστα ανέφερε ότι στην πρόσφατη συνεδρίασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για το έργο: Ανασκαφική έρευνα, τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Γυθείου.

Η αναφορά αυτή, προκάλεσε την παρέμβαση –πρόταση του Δημάρχου Δυτικής Μάνης κ. Δημητρίου Γιαννημάρα για τη σύνδεση των δυο θεάτρων (Νέου Ανοικτού Θεάτρου Μάνης και Αρχαίου Θεάτρου Γυθείου) και την ονομασία τους σε Σύγχρονο και Αρχαίο Θέατρο Μάνης.

Το λόγο, επίσης, πήραν μέλη τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και δημότες, οι οποίοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τη μελλοντική λειτουργία του Θεάτρου.

Στην εκδήλωση, επίσης, παρευρέθησαν – μεταξύ άλλων - και η Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης – Έργων – Περιφερειακής Ενημέρωσης κα Ντίνα Νικολάκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κώστας Τσαπόγας, η τ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ κα Νάντια Γιαννακοπούλου, ο κ. Πέτρος Μπούτος – Διευθυντής Προγράμματος του MEGA, η κα Ιουλίτα Ηλιοπούλου – ποιήτρια, η κα Χριστίνα Λάζου – καθηγήτρια Λογοτεχνίας, η κα Κλεοπάτρα Δίγκα – ζωγράφος, η κα Μπέττυ Χατζηνικολάου – εμπειρογνώμων τουρισμού, η κα Τέτη Χατζηνικολάου – λαογράφος / εθνολόγος, ο κ. Νίκος Βατόπουλος – δημοσιογράφος, η κα Μυρτώ Περράκη – δικηγόρος, ο κ. Τάκης και η κα Σοφία Βοϊλα – αρχαιολόγοι, η κα Ελένη Τσόκλη – εκπαιδευτικός, οι αρχιτέκτονες κα Λιάνα Χλέπα, κ. Δημήτρης Καββαδίας, κ. Δημήτρης Διαμαντόπουλος, κ. Κωνσταντίνος Μπολέτης, κ. Φαίδων Περράκης, κ. Γρηγόρης Καμπίτσης και κ. Γιάννης Κίζης, η κα Βίκυ Μαραγκοπούλου – Διευθύντρια Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ο κ. Αιμίλιος Χειλάκης - ηθοποιός, ο κ. Θοδωρής Κολλυδάς – μετεωρολόγος, η κα Αθηνά Ξανθάκη - Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μάνης, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, μέλη της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Δυτικής Μάνης και πλήθος κόσμου.

  

 

 
 

Η Κασσιανή Μπένου στην "Ε": "Υπάρχουν πολλά διαμάντια στο πολιτιστικό παρελθόν της Καλαμάτας"
  

 
 

"Απόσταση", συμμετοχή και αποτύπωμα συνεργατικών και εθελοντικών εγχειρημάτων "
  

 
 

Αναγόρευση του Σταύρου Μπένου ως Επίτιμου Διδάκτορα του Hellenic American University
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος αφηγείται το ταξίδι του Διαζώματος μέχρι σήμερα
  

 
 

Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου, προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στα Πανεπιστημιακά Σεμινάρια, με θέμα: «Πολιτικός Λόγος»
  

 
 

Oμιλία Σταύρου Μπένου TEDx Academy 2016
  

 
 

Παρουσίαση της έκδοσης «Επίλογος» του 2015
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος στα «Φώτα της πόλης»
  

 
 

Τηλεφωνική Συνέντευξη του Σταύρου Μπένου στο ΒΗΜΑ FM 99,5
  

 
 

Μαχόμενη πολεοδομία για την ανάπτυξη της πόλης
  

 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος
στο LIFO.gr
 
 

  
Ο μελισσοκόμος
του Στ. Μπένου
 
 

  
20 χρόνια Σταύρος Μπένος
βίντεο αφιέρωμα
 
 

  
Το κίνημα των πέντε δημάρχων μπορεί να γίνει το όχημα για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας
 
 

  
Οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά
 
 

  
Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου στο ΙΣΤΑΜΕ: ΠΑΣΟΚ και διοικητική μεταρρύθμιση: μια μοιραία σχέση
 
 

  
Πως θα αλλάξει
η δημόσια διοίκηση
 
 

  
ΟΓΑ και
αρχαία θέατρα
 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος μιλά για τα εγκαίνια του αρχαίου θεάτρου Μεσσήνης
 
 

  
Ν' αγαπάς την ευθύνη
 
 
 
  
Πέρα από το μικρό ή μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για
μια αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική δημόσια διοίκηση

 
 
 
  
Ο ευτυχής κύριος Μπένος
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος, Δρόμοι - ET1
"Μία προσωπική αφήγηση"
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος
"...ο δρόμος δεν υπάρχει"
Μαγικός φανός
Κανάλι βουλής
 
 
 


  
Με τους πολίτες ψηλά
 

 
 

Σταύρος Μπένος - 20 χρόνια
 
 
     
 
 
 

Μία πρώτη γνωριμία


 
43η ΧΕΝΙΑ
Τιμητική διάκριση


Πολιτιστικός Τουρισμός στη Μεσσηνία

Κάνουμε τον
πολιτισμό
πολιτική μας

3 χρόνια ανασυγκρότησης μετά τους σεισμούς

Η πολιτιστική
Καλαμάτα

Πρόγραμμα ΑΣΤΕΡΙΑΣ
                          
           
 
 


Αρχή σελίδας ^

Σταύρος Μπένος, Μπουμπουλίνας 30 (1ος όροφος) - Τ.Κ.: 106 82, Τηλ.: 210.82.54.256, Fax: 210.82.54.258
Νομικό Σημείωμα  |  Συμφωνία χρήσης και υπηρεσιών  |  Copyright © 1998 - , Σταύρος Μπένος - Web: www.benos.gr, E-mail: benos@otenet.gr

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Σπύρος Κατσαντώνης