BENOS.gr  |  DIAZOMA.gr


Επικοινωνία  | 
Links

Επικοινωνία

     
 


 
     
 

 


 

 
 

Δημοσιεύματα

Στα μονοπάτια του Δημήτρη Λιοσάτου

 


Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΝ, την πρώτη εκδήλωση μετά το 6ο Συνέδριο και τη νέα συγκρότησή του, την αφιέρωσε στον Δημήτρη Λιοσάτο, μια εκδήλωση που «πάντρεψε» τον πολιτικό-ποιητικό-μουσικό-οπτικοακουστικό λόγο. Μερικοί χαρακτήρισαν την εκδήλωση, μετά και το συγκλονιστικό κλείσιμο από τη Φρόσω Λιοσάτου, μαγική.

Ο υπεύθυνος του τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΝ, Σωτήρης Σιώκος αναφέρθηκε εκτεταμένα γιατί το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΝ, πήρε αυτή την πρωτοβουλία. «Για να τιμήσουμε έναν πολύτιμο και αλησμόνητο σύντροφο που κράτησε ψηλά τις αξίες της ανιδιοτέλειας, αυταπάρνησης, αλληλεγγύης, ουμανισμού, μέσα από τις γραμμές της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Οικολογικής Αριστεράς, χωρίς όμως να φυλακίζεται σε μηχανισμούς και στερεότυπα, χωρίς να είναι του μέσου όρου». Ο πρόεδρος του ΣΥΝ και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε σαν φίλος και σύντροφος του Λιοσάτου, μίλησε για ένα ελεύθερο-ριζοσπαστικό αιρετικό με σημαντική μόρφωση και καλλιέργεια άτομο με μια πρωτότυπη κομματικότητα, με απήχηση στη νεολαία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια προσωπική εξομολόγηση, αυθεντική και άμεση, όπως άξιζε για έναν άνθρωπο που γεννήθηκε τυχαία, έζησε όπως ήθελε τα τυχαία γεγονότα που του έφερνε η ζωή κι έφυγε όταν κατάλαβε ότι η φύση τον απορρίπτει, όπως ευλαβικά κατέθεσε η Εβίνα Λιοσάτου στη «λειτουργία» της Πέμπτης, 14. 10. 2010. Οι ηθοποιοί Γιώργος Γιωγλερής Νιόβη Πεπέ, έδωσαν αντίδωρο τους στίχους του Δημήτρη Λιοσάτου στο ακροατήριο, που περιείχαν: πίκρα, χλευασμό, αυτοσαρκασμό, τρυφερότητα, στοχασμό και αύρα ελευθερίας και δικαιοσύνης. Ο Δημήτρης Σεβαστάκης έφερε στο σήμερα τις ιδέες του Δημήτρη Λιοσάτου με σεβασμό, κριτικό πνεύμα, εμβάθυνση και αγωνία για την πορεία της αριστεράς.

Ο Σταύρος Μπένος έκανε μια «μαγική αναδρομή» με οδηγούς: τον Μάνο Χατζιδάκι, Γρηγόρη Διαμαντόπουλο, Δημήτρη Λιοσάτο μέσα από την αυτοδιοικητική του εμπειρία. Κατέληξε με τα δίχτυα των δημοτικών κινηματογράφων, «μπλέκοντας» τους δρόμους του με τον Λιοσάτο που πρωτοστάτησε σ' αυτό το θεσμό ως καλλιτεχνικός διευθυντής, Πρόεδρος Κοινοπραξίας Δήμων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, κατασκευαστής, οργανωτής. Ο Στ. Μπένος εμπνευστής του νόμου του 1995 για τους δημοτικούς κινηματογράφους, αναφέρθηκε στην αναφορά του υπό κατάθεση νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο και ευχαρίστησε τον ΣΥΝ για την ταύτιση απόψεων γι' αυτό το θεσμό.

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΝ αναφέρθηκε σε σταθερές για τον ελληνικό κινηματογράφο, τη χρηματοδότησή του, τη λειτουργία των θεσμών του, τον ουσιαστικό ρόλο που πρέπει να έχουν οι φορείς του κινηματογράφου, την κοινωνική διάσταση του κινηματογράφου και την πολιτική που πρέπει να ασκούν οι φορείς που κάνουν κινηματογράφο. Ο ακροτελεύτιος τόνος του υπεύθυνου Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΝ ότι «δεν σημαίνει ότι με αυτές τις σταθερές υιοθετούμε το μοντέλο ενός ολοκληρωτικού κρατικού παρεμβατισμού ή μιας ασύδοτης αγοράς προϊόντος του οπτικοακουστικού τομέα σε όφελος των ισχυρότερων» αντικατοπτρίζει μια οπτική που επίσης τονίστηκε σε μια συζήτηση για τον πολιτισμό το 2007.

Η πρόταση προς την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να πάρει την πρωτοβουλία και να καλέσει όλους τους φορείς και τους ανθρώπους του κινηματογράφου ενόψει του νομοσχεδίου με σκοπό να καταθέσει μια εναλλακτική αναπτυξιακή πρόταση για τον κινηματογράφο. Η τραγουδίστρια Βάσια Ζήλου μίλησε «εκ βαθέων» για τον Δημήτρη και τραγούδησε με μια βαθιά εκφραστικότητα τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο, δίνοντας έναν ιδιαίτερο τόνο στη λειτουργία της Πέμπτης στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων που παραχωρήθηκε για τον Δημήτρη Λιοσάτο.

Μαυροειδής Σ.

Η Δημοσίευση

  

 

 
 

Η Κασσιανή Μπένου στην "Ε": "Υπάρχουν πολλά διαμάντια στο πολιτιστικό παρελθόν της Καλαμάτας"
  

 
 

"Απόσταση", συμμετοχή και αποτύπωμα συνεργατικών και εθελοντικών εγχειρημάτων "
  

 
 

Αναγόρευση του Σταύρου Μπένου ως Επίτιμου Διδάκτορα του Hellenic American University
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος αφηγείται το ταξίδι του Διαζώματος μέχρι σήμερα
  

 
 

Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου, προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στα Πανεπιστημιακά Σεμινάρια, με θέμα: «Πολιτικός Λόγος»
  

 
 

Oμιλία Σταύρου Μπένου TEDx Academy 2016
  

 
 

Παρουσίαση της έκδοσης «Επίλογος» του 2015
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος στα «Φώτα της πόλης»
  

 
 

Τηλεφωνική Συνέντευξη του Σταύρου Μπένου στο ΒΗΜΑ FM 99,5
  

 
 

Μαχόμενη πολεοδομία για την ανάπτυξη της πόλης
  

 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος
στο LIFO.gr
 
 

  
Ο μελισσοκόμος
του Στ. Μπένου
 
 

  
20 χρόνια Σταύρος Μπένος
βίντεο αφιέρωμα
 
 

  
Το κίνημα των πέντε δημάρχων μπορεί να γίνει το όχημα για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας
 
 

  
Οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά
 
 

  
Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου στο ΙΣΤΑΜΕ: ΠΑΣΟΚ και διοικητική μεταρρύθμιση: μια μοιραία σχέση
 
 

  
Πως θα αλλάξει
η δημόσια διοίκηση
 
 

  
ΟΓΑ και
αρχαία θέατρα
 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος μιλά για τα εγκαίνια του αρχαίου θεάτρου Μεσσήνης
 
 

  
Ν' αγαπάς την ευθύνη
 
 
 
  
Πέρα από το μικρό ή μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για
μια αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική δημόσια διοίκηση

 
 
 
  
Ο ευτυχής κύριος Μπένος
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος, Δρόμοι - ET1
"Μία προσωπική αφήγηση"
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος
"...ο δρόμος δεν υπάρχει"
Μαγικός φανός
Κανάλι βουλής
 
 
 


  
Με τους πολίτες ψηλά
 

 
 

Σταύρος Μπένος - 20 χρόνια
 
 
     
 
 
 

Μία πρώτη γνωριμία


 
43η ΧΕΝΙΑ
Τιμητική διάκριση


Πολιτιστικός Τουρισμός στη Μεσσηνία

Κάνουμε τον
πολιτισμό
πολιτική μας

3 χρόνια ανασυγκρότησης μετά τους σεισμούς

Η πολιτιστική
Καλαμάτα

Πρόγραμμα ΑΣΤΕΡΙΑΣ
                          
           
 
 


Αρχή σελίδας ^

Σταύρος Μπένος, Μπουμπουλίνας 30 (1ος όροφος) - Τ.Κ.: 106 82, Τηλ.: 210.82.54.256, Fax: 210.82.54.258
Νομικό Σημείωμα  |  Συμφωνία χρήσης και υπηρεσιών  |  Copyright © 1998 - , Σταύρος Μπένος - Web: www.benos.gr, E-mail: benos@otenet.gr

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Σπύρος Κατσαντώνης